Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke az M1 műsorában úgy nyilatkozott, a 6 és 10 év közötti gyermekek háromnegyede külföldre kerül, mert itthon nem elég nyitottak egy ekkora gyerek örökbefogadására.

Hirdetés

A legtöbb örökbefogadó szülő csecsemőre vágyik (jelenleg is kb. 500-an várakoznak újszülöttre) , illetve félnek, hogy egy nagyobb gyermek már lelki sérülést szenvedett, amit nem tudnának megfelelően kezelni. Pedig az utánkövetés alatt is segítséget nyújt a szervezet, ha kell, szakemberhez irányítják a családot. Idősebb gyermek örökbefogadásakor is jár a gyes, hogy az édesanyának és a gyermeknek egyaránt segítsék egymás megismerését, a beilleszkedést. Mégis csak minden harmadik iskoláskorú gyereket tudnak Magyarországon elhelyezni.

A többiek külföldre, főképp Hollandiába, Olaszországba, Spanyolországba kerülnek, mert miután hiába várakoznak országos rendszerben örökbefogadó szülőkre, kiajánlják őket. Hiszen mind megérdemelnek egy szerető családot! Természetesen az Egyesület ezeknek a gyerekeknek is nyomon követi a sorsuk alakulását.

Mórucz Lajosné elmondta, hatalmas társadalmi különbséget jelent, hogy míg itthon főképp újszülöttet akar mindenki, addig külföldön nagyobb gyermek és akár testvérek örökbefogadása is mindennapos. Az itthoni tendencián csak akkor lehetne változtatni, ha a magyar szülők, gyermekre vágyók elfogadóbbak, nyitottabbak lennének.

Írta: Mészárosné Nikolett 

Forrás: hirado.hu

Hirdetés