Tudomásul kell vennünk azt, hogy egyre komolyabb veszélynek vagyunk kitéve, ha az egészségünkről van szó. A koronavírus első sorban az idősebbek számára jelent nagy kockázatot, de nem egyszerű megbirkózni a vírusokkal egy fiatalabb szervezetnek sem. Az elsődleges védekezési módszerek mellett ezért van szükségünk az immunrendszerünk megerősítésére, hogy megvédjük a szervezetünket a kórokozókkal szemben. Töltődj vitaminokkal a szoptatás alatt!

Hirdetés

Rendkívül sok káros mikroorganizmus van jelen az életünkben. A testünk felületén is megtalálhatók, de járványszerűen is lerohanhatnak bennünket. Jellemzően az erős, alapbetegségektől mentes és jó állapotban lévő szervezetet nehezen támadják meg. Ezért fontos nagyon, hogy az egészséges állapotunkról előrelátóan gondoskodjunk! Az idősebb családtagok és a gyermekek védelméről is nekünk kell gondoskodnunk. Ez pontosan azt jelenti, hogy a saját immunrendszerünk mellett az ő szervezetüket is megfelelően felkészítjük és megerősítjük.
Az immunrendszerünk bonyolult „szerkezet”, mely több szervünk, mirigyek és sejtek rendszere. A rendszer tagjai gondoskodnak a testünkbe befurakodó kórokozók felismeréséről és elpusztításáról, ebben az esetben a „riasztás” után megfelelő mennyiségű antitestet, azaz ellenanyagot termel, így száll harcba az egészségünkért.

A gyermekek immunrendszere sokszor nem ismeri fel még a kórokozókat. Igaz, hogy rendkívül ellenállóak és sokkal energikusabbak, mint a felnőttek, de pont ezért nekik még szükségük van a védőoltásokra, hogy ezzel segítség a védekező mechanizmus kialakulását. Miután a gyermekek sokkal többet mozognak, rengeteg energiát égetnek el, gyorsabban kimerülnek a tartalékaik is. Ráadásul a gyermekközösségekben villámgyorsan terjednek a fertőzések, alig kezdik el a bölcsit, ovit, máris összeszedik a szokásos gyermekbetegségeket. Ezért a gyermekek immunrendszerére különösen oda kell figyelnünk és támogatnunk kell a hatékony működését. A gyermekek immunrendszere még fejlődik, tanul. Amint megjegyzi a test a kórokozókat, a következő fertőzést már gyorsabban és hatékonyabban gyűri le.
Mivel erősíthetjük gyermekeink immunrendszerét? Étkezés
Az egész immunitás egy komplex rendszer, ezt pedig így is kell kezelnünk. Az immunrendszerben minden mindennel összefügg, és soklépcsős folyamatként működik. Nagyon fontos figyelnünk a fiatalok helyes táplálkozására: kevesebb édesség és szénhidrát. A kórokozók főleg cukron élnek. Fontos az ásványianyag- és vitaminpótlás. Ha kissé gyengélkedik a szervezet, fordulhatunk a gyógynövénykhez.

A felnőttek számára az igazi kihívást azt jelenti, hogy képesek legyenek ellenállni a gyermekek kérlelésének. Ember legyen a talpán, aki kibírja, hogy nem veszi meg a csemetének az újabb csokit, cukrot, vagy chipset. Pedig muszáj uralkodni magunkon, és kibírni, hogy a gyerekünk esetleg a bolt közepén toporzékol. Ezek a szénhidrátok és a feldolgozott, tartósított élelmiszerek nagyon sok betegség forrásai, miután táplálják a kórokózókat. A nasikat érdemes fokozatosan lecserélnünk: magvak, aszalt gyümölcsök, zöldség chipsek, nyers zöldségek, és csak minimális, magas kakaótartalmú, jó minőségű csoki. Változatos húsételek is fontosak, a halak, a szárnyasok és a vörös húsok is egészségesek. Hagyma és fokhagyma fogyasztása kifejezetten ajánlott.

Módjával és mértékletesen bánjunk a pékáruval és a tésztákkal. A tejtermékeknél is fontos odafigyelni a jó és fölösleges cukortól mentes minőségi termékekre. Lényeg, hogy mértékletesen és változatosan étkezzünk. Ehhez a gyermek is hozzá fog szokni, hiszen utánozva tanul és a jó példa mindig hatékony mindenben. Következő cikkünkben a vitaminok és árványianyagok, a gyógynövények és a mozgás fontosságával fogalakozunk.

Szerző : Tomori Ildikó Annamária

Hirdetés