Sok szülőnek játék, hiszen a baba kacag vagy épp megnyugszik tőle. Sokszor láthatjuk, hogy az újdonsült szülők azzal nyugtatják gyermeküket, hogy a levegőbe dobják. Sok baba ezen mosolyog, sőt kacag is- ezzel jelezvén, hogy tetszik neki a játék. Így a szülőnek eszébe sem jut, hogy esetleg súlyos bajt is okozhat a gyermeknek.

A játék is lehet veszélyes! Mire figyelj!A baba mikor a levegőbe repül, nem képes még koordinálni a mozgását. A koponyán belül  levő agy  a hirtelen mozgásváltozástól a csontnak csapódik- ami súlyos következményekkel is járhat. Belső vérzés, koponyaűri vérzést is okozhat.

És mindezt persze szeretetből és játékból tesszük.

Ma már hazánkban is láthatunk szórólapokat, és csoportok is alakultak ennek a megelőzésére. Persze ez csak játék, de sajnos vannak durvább dolgok is, amit ingerültségből követhetünk el.

Az állandóan síró csecsemőt is van, hogy elvesztve türelmünket megrázhatjuk, hogy hallgasson végre el.  Ez már a gyermekbántalmazás kategóriájába tartozik.

A „megrázott gyermek” tünetcsoport a fizikai bántalmazás speciális formája. Sokszor tudatlanság, rossz szokások okozhatják, pl. „játékból” a kisbaba dobálása, lengetése. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges szülő/gondozó idézi elő azzal, hogy a síró gyermeket erőteljesen megragadja, megrázza, hogy hagyja abba a sírást.

Az erőteljes rázás a sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján, szemén belül vérzést okozhat, a gerincvelő sérülhet, vagy a bordák törhetnek.

Figyeljünk erre, és óvjuk a piciket. Ha esetleg környezetünkben látunk hasonló játékot, szóljunk a szülőknek…

 

Előző cikkA depresszió és a terhesség
Következő cikkMiért hullik a hajam szülés után?