játék

Játék ötletek! Hogyan kössük le a picit!A játék számtalan módon fejlesztheti babánk képességeit. Nagyon fontos a fantázia fejlődése. Ezt nem a tv-vel és a videóval tudjuk elérni, hisz ott a gyermek a képeket látja, nem kell mellé képzelnie a cselekményt.
Erre nagyon jó módszer a könyv és a dia filmek. Mivel a könyvekről már írtam, most lássuk a filmeket.

Hirdetés

A diavetítés sokak szerint már elavult. Azonban biztos szívesen emlékezünk vissza, mikor besötétítettünk a szobában és Anyukánk vagy Apukánk a kedvenc dia filmünket mesélte.
Vajon miért akarjuk ettől megfosztani a gyermekünket?

Talán csak úgy gondolják, nincs elég idő leülni a gyermek mellé? Igaz, hogy a tv-t egyszerűbb bekapcsolni, nem kell hozzá előkészület.
Hisz a vetítéshez idő kell, együtt kell lenni a picivel és fel kell neki olvasni, (azonban ha sokat olvassuk a meséket egy idő után a gyermek meg is fogja jegyezni ezzel máris egy újabb készséget fejlesztettünk).
Azonban erre szüksége van a gyermeknek.

A vetítés a kicsik mozija. Izgalmas, hisz kockáról kockára pereg az esemény, de van idő magyarázni, megérteni a történetet vagy megcsodálni a képeket.
Meg lehet közben állni, beszélgetni, kérdezni, sőt vissza is tekerhetjük. Közben pedig akár egy jó nagy almát lehet majszolni.

Játék ötletek! Hogyan kössük le a picit!Pszichológusok szerint a kisgyermekek a lényeg kiemelésére csak akkor képesek, ha a hang és kép együtt és szakaszosan, illetve a saját ritmusukban éri őket.
Ezt nyújtja a dia vetítés.
A képek alatt megjelenő rövidke szöveget a már nagyobb gyermek szívesen böngészi. Így az olvasást is megszerettethetjük. Már ez sem elhanyagolható szempont.

Ez is egyfajta kulturális gyöngyszem.

Otthon is sok érdekes játékkal szórakoztathatjuk Csemeténket. Ilyenkor bevethetjük a jól bevált zsírkrétát, vízfestéket. Fessünk együtt vele. Igaz ez kisebb fajta rendetlenséggel jár, de hát melyik gyerek nem.

Építsünk együtt várat az építőkockáiból, vagy csak üljünk le és az általa kiválasztott könyvből meséljünk egy mesét, akár saját szavainkkal a benne levő képeket nézegetve. Ha szeretné szálljon be ő is. Na szerinted mit csinál itt pl. a kutya, a királyfi stb.

Nagyobb gyerekekkel már lehet társasjátékot játszani, kirakósozni. Ha mellette lenne házimunkánk, ezt is könnyen megoldhatjuk. Válasszuk ki azt a játékot amivel gyermekünk játszani szeretne, majd vegyünk két dobókockát. Ha már felgyűlt a vasalnivaló, akkor tegyük a vasalódeszkát a gyerek mellé.
Az egyik kocka a mienk mi azzal dobunk. A másik a gyermeké ő azzal. És persze ő kezeli a bábukat. Közben beszélgetve, megvitatva a játékot két legyet ütünk egy csapásra. Persze ez csak végszükség esetén ajánlott.

Játék ötletek! Hogyan kössük le a picit!Ma már nagy népszerűségnek örvend újra a lego. Tökéletes készségfejlesztő az is. A gyermek fantáziáját is működteti.

Ha már mindent kipróbáltunk és még mindig nem fáradt a kisgyerek, megnézhetünk egy rajzfilmet is. Mindig üljünk azonban mellé és mondjuk el a lényegét.
Beszéljünk hozzá közben. Sokszor a gyermek nem érti mi is a mese lényege, pedig a legtöbben van tanulság.
Nem csak szórakoztat, de tanulhat is belőle (itt akár egy egész hosszú Walt Disney mesére is gondolhatunk).

Ez csak néhány tipp, de várom a továbbiakat.

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A diafilm nagyon jó dolog. Tavaly még csak 9-11 hónapos volt a lányom, amikor télen vetítettem neki. Igaz a vetítő jobban érdekelte, de idén már akár fél órát is elül a képeket nézve, mesét hallgatva, vagy csak simogatja a képeket. 🙂 Nagyon édes, és már vannak kedvencei is: Török és a tehenek, Kis kakas gyémánt fél krajcárja, Gabi karácsonya… olyanokat keresek, amikben kedvenc állatok a szereplők 🙂
    Szóval csak hajrá, mesélésre fel! 😀

    • Jaj a Gabi karácsonya nálunk is rongyosra van nézve- nagyon szerettem kicsiként. Szerencsére megmaradt egy csomó diafilm az én gyerekkoromból. Bálint is imádja. BÁr most inkább a falon szereti vadászni a képeket. Azonban, ha valami érdekli akkor leül és nézi.:) 19 hónapos.:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..