Játékok újszülötteknek

Minden baba fejlődésének alapja a játék. Játékosan tanul, ismeri meg a környezetét. A boltokban azonban a játékok tárházát találhatjuk, sokszor nem is tudjuk, mit kellene venni az épp adott korú gyermekünknek.

Újszülött korban viszont nagy hangsúlyt fektessünk arra, hogy a játék biztonságos legyen a baba számára- bármennyire is színes vagy érdekes. Később ez már annyira nem fontos- hisz 2 éves gyermekek is játszanak 3-4 éveseknek való játékokkal – persze itt is kell mindig a szülői felügyelet. Azonban egy újszülött babánál, még mi is tanuljuk újra az életet, megszokni egy pici csöppséget, a fáradságot, az éjszakázást, a figyelmünk sem biztos, hogy olyan kiélezett, mint amit már a rutin elő fog hozni belőlünk.

Még a baba születése előtt biztos, hogy veszünk számára játékot is. Ezt ilyenkor még nem a praktikum, vagy épp a baba szüksége, hanem az váltja ki, hogy repesve várjuk már, hogy a picink belakja a kis szobácskáját. Egy játékkal egy kicsit előbbre hozhatjuk magunknak a babás érzést a lakásban.

Játékszerek kiválasztása

Hiába a színek, a hangok, nem biztos minden játék megfelelő a picinek. Az első hetekben – de még pár hónapban sem – nem kell ezernyi játékot felhalmozni, mert a baba nem tud egyszerre annyi helyre figyelni. (sok nagyobb – fél, 1, 1,5 éves gyermek – is képes unatkozni. A szülők nem értik miért, hisz a lakás egy óvodányi játékkal van tele. Pont ezért, egyszerűen a gyermek nem tudja lekötni magát egy játékkal, mert rögtön egy másik után nyúl, amin megakad a szeme). Ha az újszülött soknak találja a játékokat, egyszerre sok inger éri, akkor sírni fog. Tehát gondoljunk erre is, ha babánk valamiért nem akar már az adott helyen feküdni, és sírásba kezd.

Játékok újszülötteknek

Hangot adó játékok

Labdák, csörgők, zenélő játékok lekötik a pici figyelmét. Persze először még nem tudja megszólaltatni őket, de élvezni fogja, ha mi csörgünk, vagy nyomkodunk neki egy sípoló játékot.

Ha zenélő játékot választotok erről ne feledkezzetek meg…

Plüssjáték

Az újszülött is nagyon szereti a puha babákat, mackókat. Szeret hozzájuk bújni. Nézegetni az arcukat.

Játékok újszülötteknek 3Lógó játékok

Nagyon szeretik már az újszülöttek is a fejük fölé lógatott játékokat. Ami élénk színű vagy mintájú, az leköti a figyelmüket. Ebben a korban az arcok érdeklik őket különösen – állat, ember.

Tükrök

Az első interaktív játékszer a tükör lehet. Van olyan, ami törhetetlen, ezt akár a kiságyra is fel lehet tenni.

Ami fejleszti az érzékszerveket

A kisbaba első játéka, amit társasággal végez, az a majomkodás lesz…Utánozni fog minket. Ezt már egész pici korban is észlelhetjük. Ha kiöltjük a nyelvünk, akkor ő is próbálkozni fog ezzel. A dalocskák, mondókák – amit már a pocakban is énekelhetünk neki, és a születés után fel is fogja ismerni – is fejlesztő hatásúak.

Ha eközben a picit meg is simogatjuk, hozzáérünk, akkor egy idő után már várni fogja az adott soroknál az érintésünket.

Fürdés közben is játszhatunk – persze előtte is lehet torna és masszázs, mint egy közös esti szeánsz, ezzel a picit ráhangoljuk a fürdésre, és tudni fogja, mi következik . A vízben picit pancsoljunk, a lábára, kezére gyengén fröcskölhetjük a vizet, közben beszéljünk és mosolyogjunk rá. Így könnyebben megszokja a fürdetést is.

Játékok újszülötteknek 5

Fő az elővigyázatosság

 • Az első időben különösen fontos, hogy a pici életkorának megfelelő játékot adjunk számára. Később már kiismerjük gyermekünk képességeit, tudjuk, mi érdekli, hol tart a fejlődésben, így majd az alapján tudunk dönteni.
 • Ellenőrizzük, hogy a játékok szeme, gombjai stb. megfelelően vannak-e rögzítve.- a pici egy pillanat alatt fogja majd a kezét felismerni, rájönni arra, hogy mire is való, lehet, épp akkor jön erre rá, mikor nem nézünk rá, nem kell rögtön egy pici leeső darabkát a szájába vennie.
 • A játékokat ne szalaggal tegyük a babakocsira, kiságyra, vagy vágjuk rövidre a zsinórt, nehogy a pici beletekeredjen.
 • Masnikat távolítsunk el a plüssállatok nyakából is.
 • Néha tisztítsuk meg a játékokat is fertőtlenítővel. A műanyagokat lavórban vagy mosogatógépben is átmoshatjuk. Ha használtan kapunk játékot azt használat előtt mindenképp mossuk át.
 • Erős hangú játék kárt tehet a pici hallásában, és akár rossz élményt is okozhat neki. Zenélő játékot ne tegyünk közvetlenül a pici füle mellé, és ne hagyjuk sokáig szólni sem. Mivel az első hetekben nem tud még a pici elhúzódni tőle.
 • Ha idősebb testvér van, figyeljünk, hogy a nagyobb testvér – pusztán szeretetből- se tegyen be a picinek a saját játékaiból. Ő még nem érti, hogy a kisbaba nem fog tudni vele játszani, viszont bajt okozhatnak.

Játékok újszülötteknek 6

Előző cikkÉn nevelem a gyerekeket, de a volt nejem veszi fel a családi pótlékot
Következő cikkTípus és vérmérséklet – avagy kis is a gyermeked

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Mi nem sok játékot vettünk a gyerkőcnek, ellenben sokat kaptunk. Az egyik nagy kedvenc a pörgő-forgó volt, amit már 5 naposan is hatalmas érdeklődéssel, és tágra nyílt szemekkel követett és persze bugizott hozzá. A másik nagy kedvenc, az egy tükrös napraforgó plüss virág volt. A saját képét akarta megharapni, megenni. Volt két lelógó lepke, amit ha megkaparintott, akkor nem engedett… még el is aludt úgy, hogy fogja a kezében a lepkét. És egy másik sláger, a játékszőnyeg… A játékívekre különböző játékokat lógattunk fel. A kicsit úgy fektettük a szőnyegbe, hogy a lábával elérje az egyik játékív szárát, így ha megmoccant, akkor mozgott az egész, amit kitörő örömmel és nagy sikoltozással fogadott! 🙂
  Ezen felül a legjobb játék természetesen anya haja, apa kulcscsomója és az üres pillepalack! 🙂

 2. Az első hónapokban nekünk csak a kiságyforgónk volt, aztán ahogy nőtt a Doni úgy bővült a játék készlet 🙂 Imádott mindent ami csipogott, és vettünk neki egy babazongorát amit a kis lábával tudott működtetni, nagyon tetszett neki.

  • Hát igen, sokszor már annyi játék van egy gyereknél, mint egy óvodában. És tényleg nem szerencsés dolog. De sajnos nálunk is ez van. Ha magunkra nem is, de ha látok egy édes játékot egyszerűen meg kell vennem, ha látom, hogy mennyire tetszene Bálintnak.:) És játszik is vele.:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .