A bilire szoktatás hatalmas lépés a gyermek és persze a szülő életében is. Azonban álljunk meg egy percre és gondolkozzunk el egy kicsit. Próbáljunk ne felnőtt, hanem gyermek fejjel gondolkodni, emellett pedig soha ne hasonlítsuk a gyermekünket máshoz. Ne az legyen az alap, hogy a szomszéd 2 éves kislánya már fél éve bilibe pisil.

Játékos trükkök a bilire szoktatáshoz!A szobatisztaság a gyermek érettségétől függ. Itt azonban nem az értelmi képességeikről van szó. Van olyan 2,5- 3 éves kicsi, aki ismeri a számokat, betűket. Értelmi szinten jóval fejlettebb a koránál, mégis még pelenkát hord, mert a szobatisztaságra még nem áll készen.

SOHA ne erőltessük a dolgokat. Gondold el, mióta él a pici pelenkát visel. Ebben pedig hogyan végzi a dolgát? Legtöbbször állva. Mekkora változás, hogy üljön rá, egy műanyag és valljuk be kényelmetlen bilire – bár tény hogy ma már kaphatóak akár ülés fűtéses bilik is- és ülve produkáljon. Így egészen máshogyan kell a test izmaival bánnia is. Hiszen máshogy nyomsz állva és máshogy ülve.

Játékos trükkök a bilire szoktatáshoz!Közeleg az óvoda

Ne ess kétségbe, ha a gyermeket már felvették egy óvodába, de még nem szobatiszta. Ilyenkor se kezdj őrült bililázba, mert csak elrettented a kicsit. Sétáljatok többször el az óvoda felé. Mesélj neki arról, micsoda fantasztikus hely az. Rengeteg játék, barátok. De sajnos csak akkor tudsz idejönni, ha már nincs rajtad a pelenka. Kipróbáljuk otthon, hogy levesszük és szólsz, ha kell pisilni? Ha a válasz nem, akkor hagyd a dolgot pár napig érlelődni és próbálkozz újra. Ha igen, akkor vágjatok bele. Ettől függetlenül lehet visszakéri a pelenkát, akkor hagyjad. Idő kell nekik ehhez is. Egy biztos, ha készen áll rá a baba, akkor – igen hihetetlen- de 3 nap alatt végbemegy a szobatisztaság elsajátítása. Lehet ez pont az ovikezdés előtt történik, de hidd el nem lesznek csak nagyon ritkán balesetek…Ettől függetlenül természetesen az éjszakai pelenka még marad..Csak szép sorjában.

Játékos trükkök a bilire szoktatáshoz!Játékos tanulás

Fiúk és lányok, a nemük mindegy ülve fognak megtanulni pisilni a bilin. Ezt játékos formában is megteheted. Fiúknál gyakran alkalmazzák, hogy színes dolgokat, konfettit, gabonapelyhet stb. tesznek a bili vagy akár a wc aljába. A kisfiú pedig a pisilőjével találja el az általa kiválasztott színű dolgot a csészében. Élvezik, hiszen ez is egy játék, nem pedig egy kötelező procedúra, amit meg kell tenniük.

Lányoknál szintén alkalmazhatsz ilyen trükköt. Kaphatóak nedvességre érzékeny gyurmák, esetleg fürdősók, porok. Tedd a bili aljába és meséld el, micsoda meglepetés éri majd, ha rápisil.

 

Lehet elsőre meg kell mutatnod vízben a dolgot. Utána azonban a kislányok is kedvet kapnak, hogy „színezzenek” a bilin.

Játékos trükkök a bilire szoktatáshoz!Lekötjük a figyelmet

Sok gyermek inkább csak ücsörög a bilin ahelyett, hogy produkálna is valamit. Ne sürgesd, ha már rajta ül, az is egy jó jel. Ilyenkor le lehet kötni, hogy rajta maradjon egy kis ideig. Vegyél egy könyvet és olvass neki vagy ha épp a kedvenc meséje megy üljetek le és nézzétek meg. Természetesen ő üljön a bilin.

 

Tévedés azt hinni, hogy a sikert minden baba egyformán reagálja le. Mire szobatisztaságra kerül a sor, kiismered annyira a gyermeked, hogy tudd mivel jutalmazd meg. Sok gyerek egyáltalán nem szereti azt, ha körülugrálják a siker pillanatában, ezzel ő bekerül a középpontba. Lehet ezzel egy időre éppen elveszed a kedvét a produkcióktól. Mindig a gyerekhez mérd a jutalmat. Azonban az sose maradjon el.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .