A kép illusztráció

Az iskolakezdés mérföldkő a gyermek életében. Ekkor a szülő is olyan nehézségek előtt találhatja magát, amit eddig álmában sem gondolt volna. Íme egy kis segítség a könnyebb hétköznapokhoz.

Jó tanácsok az iskoláskorúakhoz!

A magatartási és tanulási problémák mögött gyakran fáradtság húzódik meg. Ezért a legfontosabb, hogy a gyerekek időben ágyba kerüljenek. A kialvatlan gyerek fegyelmezetlen, nehezen nevelhető, figyelme szétszórt. A televíziót csak határozott ideig engedjük nézni.
Meséljünk minél többet gyerekeinknek! Az esti mese megnyugtatja, pihenésre alkalmas állapotba hozza a kicsiket. Gazdagítja a szókincsüket, fejleszti tanulási képességeiket. Ezekből az esti mesélésekből lesznek később az esti beszélgetések, ami majd a kamaszkort segítik átvészelni.

Ne engedjük a kicsiket reggeli nélkül iskolába menni! Üres gyomorral ugyanis nem lehet tanulni. Mindennap egyenek gyümölcsöt, fogyasszanak elegendő folyadékot.

Az otthon tanulás soha ne a délelőtti munka folytatása legyen. Készítse el a házi feladatát a gyermek eleinte a szülő segítségével, majd később egyre önállóbban. Ez a tanulás alsó tagozaton egy óra legyen maximum. Vannak állandó feladatok, mint pl. az olvasás, ami mindennapos gyakorlást kíván. Az ellenőrzés kezdetben rendszeres, később alkalomszerű legyen.

A taneszközök rendben tartása, a táska bepakolása sokáig közösen, majd egyre önállóbban történjen. Követeljük meg a tolltartó illetve a táska rendjét, a gondos munkát, a felszerelés megbecsülését, megóvását.

Előző cikkMit játszik az óvodás?
Következő cikkMiért nem mesél az óvodáról a gyerekem?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .