Nyilván van benne igazság, hiszen egy felnőtt többet tanult, képzettebb, jobban rálát az élet dolgaira. De vannak olyan dolgok, amiben bizony a gyerekek messze jobbak tőlünk.

Mutatunk belőlük néhányat, és talán te is ki tudod egészíteni még egy-két ponttal.

Őszinteség

A gyerekek még nem hazudnak. Nem rejtik el az érzéseiket. Egy baba nem tudja például véka alá rejteni, ha bekakilt, vagy ha éhes. Őszinte. Mindig. Mert csak ezt az utat ismeri. A hazugságot a felnőttektől tanulja meg.

Kíváncsiság

Jobb vagy, mint egy gyerek? 15 példa, hogy nem!Egészen elképesztő az a kíváncsiság, ami egy gyermeki lélekben lakozik. Mindig vágyik az újdonságra, felfedez, és kérdez…sokat. Lehet, hogy ezek a kérdések, felfedezni való dolgok neked unalmasak, de egy ilyen apróságnak, akinek még csak most nyílik ki a világ, szinte minden igazi kaland. Alkalmazkodnak mindenhez, minden újhoz, hatalmas befogadóképességgel rendelkeznek. Hiszen a megismerés az egyik legfontosabb dolog számukra.

A felnőttek ezzel szemben szeretik a biztos pontot, az állandóságot. Nem mernek nyitni az új felé, nem értékelik eléggé a változást, félnek tőle. Pedig a változás lehet jó is.

Nyitottság

Sokszor láthatunk olyan szituációt a boltban, vagy a játszótéren, mikor két gyermek először találkozik, és szinte pillanatok alatt egymásra hangolódnak, kispajtásokká válnak. A gyermekek még nem ítélnek külsőségek alapján, nincsenek előítéleteik. Nyitottak, és befogadóak. Empatikusak, megértőek.

Egy felnőtt is lehet ilyen, de ő már ismeri a gyűlölet, a megkülönböztetés, az egoizmus fogalmát. Ezek a tulajdonságok pedig bezárják azokat a kapukat, amiket gyerekkorban tártunk ki.

A tanulás szeretete

Amikor egy kisbaba először fordul át, a szülők örömmámorban úsznak. Valószínűsíthető, hogy a gyermek mindezt  már felfogja, és boldoggá teszi, ha anya és apa is az. Az egész gyermekkor valójában a tanulásról szól. Tanulás, tapasztalat. Egészen mást jelent, mint az oktatás, amit a pedagógusok csinálnak. A megismerése a dolgoknak a legfontosabb, nem pedig az, amit objektív módon a fejükbe próbálnak tölteni. A szülő és a pedagógus is azt tanítja, ami számára, vagy az oktatás számára elfogadott.

Megfelelési kényszer hiánya

Jobb vagy, mint egy gyerek? 15 példa, hogy nem!A gyermekek, kisbabák soha nem akarnak másoknak megfelelni, azt teszik, ami tetszik nekik, és ha a tükörbe néznek, mosolyognak, mert nekik nincs azzal bajuk, ha nem áll jól a hajuk. Nem foglalkoztatja őket, mit gondolnak róluk mások. Nekik ez a természetes. A felnőtteknek ezt újra kell tanulni, mert ők nem akarnak kilógni a sorból, mert aki nem ugyanolyan, mint a többi, az furcsa. A felnőttek igyekeznek mindenkinek megfelelni, jól akarnak teljesíteni mindenben, legyen az karrier, család, vagy saját magunk. Ha valami nem sikerül, az lehangoló, önbizalomhiányt okoz.

Az egyéniségek manapság már furcsák, nem normálisak…

Törekvés

Egy kisgyermek nem elégszik meg azzal, ha valami középszerű. Nem köt kompromisszumot azzal kapcsolatban, neki mi a megfelelő. Mert ő nem megfelelőt akar, hanem tökéleteset. Ha nem tudja felépíteni a legóból a garázst, újrakezdi. Mert törekszik arra, hogy minél jobb legyen.

A felnőttek ezzel szemben megalkuvók, elfogadják azt, ami van, beletörődnek, ha nem sikerül a célszalagot átszakítani. Viszont ez teljesen megmérgezi az embereket belülről, mert bár azt mutatjuk, nem érdekel, legbelül őrlődünk.

Jobb vagy, mint egy gyerek? 15 példa, hogy nem!Bátorság

A babák bátrak. Legjobb példa erre, mikor járni tanul. Hiszen nem fél a kudarctól. Ha elesik, újra feláll, és továbblép, és a végén sikerül. Megtanul járni. Mindezt azért, mert bátor volt, mert meg merte tenni azokat a lépéseket.

Azonban később problémákba ütközik, aki bátor, kudarcokat élhet meg. A nevelés sajnos nincs jó hatással erre a tulajdonságra, a kudarcot követi a szégyen, és az az érzés, hogy amit tett, az rossz.

Kitartás

Céltudat és kitartás. Fontos jellemzői a gyerekeknek. A gyerek nem adja fel, nem ismeri azt a szót, hogy lehetetlen. A kitartás megnyilvánulhat többféleképpen is, sírás, hiszti – gondolják sokan. De nem csupán erről van szó. Egy gyermek kitartó, mert játszik, mert fejlődik a mozgása, gyakorolja a beszédet. Egyre szebben rajzol, mert gyakorol, mert kitart. Mert le akarja rajzolni a kutyáját. És le is fogja, mert céltudatos. Nagyszerű tulajdonság.

Egy felnőtt már feladja, amikor úgy érzi, valamire nem képes. És ha túl sokszor adja fel, már nem is akar győzni. Ha valaki pedig mégis rendelkezik ezzel a csodálatos tulajdonsággal, fanatikusnak címkézik a többiek.

Játék

Jobb vagy, mint egy gyerek? 15 példa, hogy nem!A gyermekek központi tevékenysége az önfeledt játék, egész nap. Nem érdekli, hány óra, vagy hogy van e valami problémája. Egy gyermek képes bármivel játszani. Persze csak akkor, ha az nincsen megtiltva. Mert sokszor hallja, hogy ne játssz az étellel, ne ugrálj az ágyon. Miért ne? Egy mosolygó szendvics sokkal finomabb…és miért ne ugrálhatna az ágyon? Hiszen jókedve lesz tőle, mozgásban van…él.

A felnőttek alig játszanak valamit. Komolynak kell lenniük, mert ezt várják el tőlük. Az önfeledt szórakozás gyakorlatilag teljesen eltűnt. Tiszta szívvel, borús gondolatok nélkül már nem ülünk le játszani.

Pedig nagyon hasznos dolog a játék, pihentet és feltölt, logikára tanít.

Boldogság

Hogy mit is jelent? Mindenkinek mást. Egy gyermek nem akar boldog lenni…hiszen ez alapvető tulajdonsága. Nem görcsöl semmin, megéli a jelent. Változtat a dolgokon, ha valami nem teszi boldoggá. Észreveszi az élet apró örömeit. Nem szalad el az eső elől, mert szeret pocsolyában ugrálni. És várja a szivárványt, mert az szép. Bízik benne, hogy megjelenik.

A boldogságot a felnőttek teljesen más mércével határozzák meg. Egy gyermek boldogsága nem mérhető pénzben. Ezt a felnőttek táplálják beléjük.

Belső hang

Jobb vagy, mint egy gyerek? 15 példa, hogy nem!A kisgyermek hallgat a szívére, ösztönből cselekszik. Követi a vágyait, érzelemmel van tele, nem zárkózik el. A nevelés rontja ezt a képességet, hiszen arra tanítjuk a kicsit, hogy amit érez, gondol, az nem mindig helyes. Ha a saját útját szeretné járni, mi akkor is irányítani akarjuk.

Válaszok

A gyerekek mindig megkeresik, mi miért történik, mi az oka annak, ami van. Miért?  – halljuk rengetegszer naponta. A felnőttek idegesen válaszolnak, vagy épp meg sem hallják már. Pedig a gyermekek ezt egyáltalán nem fogadják el, ők mindent tudni akarnak. Nem elégszenek meg azzal, hogy “csak úgy”, “mert én azt mondtam”, nekik ennél több kell, ők tudni akarják az okot, az igazságot.

A felnőttek már nem kérdeznek, elfogadják a szabályokat, még ha nem is értik őket. Aki nem kérdez, az nem fog megérteni. Aki nem akarja tudni a dolgok valódi okát, soha nem lesz biztos magában és a környezetében.

Tiszta szeretet

A szeretetet nem kell tanulni, az szívből jön, veleszületett képesség. Egy kisbaba szeret, és úgy szeret, hogy nem vár cserébe semmit. Nincs nála olyan, hogy szeretlek, mert…és olyan sincs, hogy szeretlek, de…ő csak szeret.

Aztán az évek múlásával itt is megváltozik valami. Előjönnek az elvárások, az adok-kapok játékok.

Jobb vagy, mint egy gyerek? 15 példa, hogy nem!A gyerek nem vár

Ő nem fogja azt megérteni, ha azt mondod neki, majd holnap, majd mindjárt, nemsokára. Ő mindent azonnal szeretne. Neki nincsen holnapja, neki csak a jelen van, és nincs türelme. Legalábbis, nem akar halogatni. Talán legbelül tudják, hogy a holnap soha nem biztos, ami biztos, az a múlt, és a pillanat, amiben élnek.

A felnőtteknek is rá kellene jönni, nem szabad mindent halogatni. Hiszen lehet, ma nem mondasz mesét, hanem inkább holnap. De aztán már az is lehet, hogy holnap nem is igényli. Szeress, törődj vele most! Játssz vele most! Figyelj oda most! Ne mondd, hogy várj egy kicsit. Elillan a varázs.

Nincs lehetetlen

A gyermekek agya minden információt feldolgoz. Nincs fontossági sorrend. Csodákban hisznek, tündérekben, mesékben. Varázsolnak. Tudják, hogy van Télapó, és hisznek abban, hogy a húsvéti nyuszi tojást tojik. Gyönyörű mesevilágban élnek.

Ahogy felnövünk, apró darabkákra hullik ez a mesebirodalom. Eltűnik a hit, a remény. Elveszik a varázslat, elmúlik a csoda. Nem szabad hagyni. Reméljünk, higgyünk. Várjunk a csodára, mert eljön. Mert amiben hiszel, az valósággá válhat. Merj álmodni!