A kép illusztráció

A Jónás naptár a nevét a megalkotójáról, dr. Jónás Jenőről kapta. A szlovák orvos egy több ezer éves babiloni kőtábla töredéken olvasott mondat alapján kezdte meg kutatásait, mely szerint „a nő termékenységét a Hold egyes fázisai irányítják”.

babaholdEz tulajdonképpen logikus is. Gondoljunk bele, a Hold befolyásolja a Föld vizeinek mozgását – apály, dagály –, hat a viselkedésünkre – hisz teliholdkor több a baleset, rosszabbul alszunk stb. miért ne befolyásolhatná a női ciklust is. Ha még azt is hozzá tesszük, hogy mennyi is a női ciklus? Pontosan annyi, mint amennyi egy Holdhónap.

1956-ban felfedezte, hogy a szövegrész a nők születési idejével és helyével kapcsolatos holdfázisokra utal. Elmélete szerint a nők akkor a legtermékenyebbek, amikor a Hold pont ugyanúgy áll, mint a születésük perceiben. Vizsgálatai során arra a megállapításra jutott, hogy ezeken a napokon a nők 85 %-a esik teherbe, míg a menstruációs ciklusból kiindulva számított ovulációs napokon csak a nők 15 %-a.

Tehát, ha a születésed pillanatában telihold volt – ami azért több napig tart. Akkor a te termékenységed is ezeken a napokon – teliholdkor – a legerősebb. A módszer működik, még akkor is, ha az épp aktuális hónapban a teliholdad a menstruációd idejére esik.

Azonban fontos tudnod, hogy csak egészséges párok esetében hatásos. Tehát ha hormonzavarral, női betegségben szenvedsz- PCO, endometriózis stb.- akkor sajnos ez a módszer nem alkalmazható. Illetve igen, mert egy plusz „ovulációt” helyez egy hónapon belül a ciklusodba, de sokat nem szabad tőle várnod.

Én magam is próbálkoztam ezzel a módszerrel. Egy idő után az ember mindent kipróbál. Mivel nekem endometriózisom van, nem sok esélyt adtam neki. Azonban a kisfiam születése előtt volt egy spontán vetélésem- az a baba a Jónás naptár idején fogant.

Bár Jónás dr. a világ elé tárta felfedezéseit és bizonyítékait, amelyekre mintegy 40 ezer párt vizsgálva tett szert, az orvostársadalom nem ismerte és nem ismeri el a módszert, így ezt a nőgyógyászodnak nem ajánlatos említeni.

Mikor van az alkalmas időpont?

A Jónás-napkor már elkéstetek, ezért az együttléteket a Jónás-nap előtti 3 napra kell időzíteni.

Ezzel a módszerrel meghatározható előre a baba neme, elkerülhetőek a fejlődési rendellenességek és akár a vetélések is.

Jónás naptár 2

A születendő baba neme

A Jónás-módszerrel állítólag pontosan meghatározható, hogy az adott hónapban megfogant gyermek milyen nemű lesz. Persze vannak hónapok, amikor ez nem egyértelműen eldönthető, mert a baba neme a Hold aktuális állatövi jegyével áll kapcsolatban, de ezeket a hónapokat a Jónás-naptár alapján ki lehet számítani, mint ahogy azt is, mikor érdemes próbálkoznotok, ha kisfiút, vagy kislányt szeretnétek.

Fejlődési problémák, vetélések elkerülése

A Jónás-módszer elméletileg abban is támpontot nyújt, hogy a születendő baba a fogantatás alapján vélhetőleg egészséges lesz-e, számolhatsz-e esetleg vetéléssel a terhesség folyamán. A naptár használata során előre megállapítható, hogy az adott hónapban történő fogantatás esetén mekkora az esélye egy egészséges baba születésének.

Bővebb információk

FogamzáskontrollA Jónás-módszerről bővebben dr. Jónás Jenő Fogamzáskontroll című könyvében olvashatsz. Itt számos táblázatot is találsz segítségül. Vagy fordulhatsz a Jónás-módszer magyarországi képviselőjéhez Dr. Pánszky Gyulához.

Igaz már idős, de ő az egyetlen, akit Jónás Jenő megbízott, hogy foglalkozhat ezzel a módszerrel. Ő elkészíti a megfelelő Jónás naptárotokat.

Régebben az interneten még fellelhető volt a Jónás naptár kiszámítására egy kalkulátor- de sajnos ma már ezt is beszüntették, Pánszky Gyula kérésére, mert nem a megfelelő módon számolta ki a naptárat.

Azonban, ha a teljes Jónás naptárat nem tudod elkészíteni, akkor vegyél elő egy Hold naptárat és nézzed meg milyen Hold állás volt a születésed pillanatában. Majd vegyél egy aktuális évi Hold naptárat. Jelöld be rajta, a születési Hold állásodat, és az előtte levő 3 napban is legyetek együtt. Ez igaz nem teljes, de a Jónás naptár szerinti „plusz” termékenységi időszakot jelzi.

Előző cikkOkozhat vetélést az orgazmus?
Következő cikkMindegy mit teszel! Szaranya vagy!