csillagtábla

A „rossz” magaviselet minden napos dolog a gyermekekkel való együttélésben. Természetesen ez a rosszaság nem igazi rosszaság, nem szándékos, nem ellenünk irányul. A gyermek a fejlődése természetes folyamatit éli meg, feszegeti a határait, fejleszti az énképét, önállósodik. Ebben a folyamatban nekünk szülőknek kell résen lennünk, mert mi tereljük a megfelelő irányba a gyermeket – természetesen mindig figyelembe kell venni az ő érdekeit is, nem pedig a mi vágyainkat vetítsük ki rájuk.

A jóságtábla – de hívhatjuk csillag táblának, attól függően mit adunk a gyermeknek – egy nagyszerű eszköz. Ez tulajdonképpen egy nagy táblázat, amit kitehetünk a lakás jól látható részére. Természetesen díszítsük fel- akár a gyermekkel együtt- szépen, hogy a gyermek akarjon rá „díjakat” szerezni. Ha érdektelen maga a tábla, akkor nem tudjuk a gyerek érdeklődését felkelteni vele.

A legtöbb csillag tábla oszlopos szerkezetű és a hét napjait tartalmazza. Az egyes napokhoz tartozó oszlopok további részekre – délelőtt, délután, este – vagy akár órákra is osztódhatnak.

csillagtáblaPersze az épp aktuális nevelési dolgot tartalmazza. Ha pl. a gyermek nem szeret enni, akkor a jóságtábla az étkezéseket jelezze.

Minden alkalommal, amikor egy bizonyos időszakban a gyermek helyesen viselkedik – ezt az adott gyermek viselkedésére kell kivetíteni – adunk neki egy csillagot (vagy egy olyan matricát, amit örömmel kap meg), amit a gyermek felragaszt a tábla megfelelő részére. Maga a szerzés örömet fog neki okozni, megerősíti abban, hogy jól kell viselkednie.

Ez már hatékony lehet akár 2-3 éves kortól is.

Jó magaviselet esetén a gyermek már maga fog szólni, hogy kéri a csillagot, ha azonban elfelejti, akkor nekünk szülőknek kell ezt megtenni. Viszont nekünk ösztönözni kell őket, hogy szóljanak, ha úgy érzik, megérdemlik a csillagot.

Viselkedési szerződés és naplók 

Nagyobb gyermeknél már – 5-6 éves kortól- alkalmazhatjuk ezeket is. Ez egy írásos szerződés a szülő és a gyermek között, melyeket mindketten aláírnak.

Mit is írjunk bele: 

 • Szerződés aláíróinak neve, aláírása
 • A gyerek kötelezettségei – hogy mit vállal (pl. lefekvés előtt még fogat most minden este)
 • A jutalmat, amit elér, ha a szerződésben meghatározott célt eléri (pl. iskolásoknál 5-ös bizonyítvány)
 • Ha a gyermek nem teljesíti a szerződésben foglaltakat, akkor milyen büntetést vagy kiváltság megvonást kap
 • A szerződés ellenőrzését – minden nap anya ellenőrzi a leckét stb.
 • A szerződés időtartamát – kezdete és vége (először lehetőleg ne legyen hosszabb, mint 2 hét)

jóság táblaHa szerződésben gondolkodunk, fontos, hogy mindkét fél vegye komolyan. A gyermeknek is készítsünk egy példányt és tegyük ki látható helyre. Minden nap kerüljön szóba a szerződés és természetesen pozitívan ösztönözzük a gyermeket. Ha lejár az ideje, mindenképp kérjük ki a gyermek véleményét, hogy szeretne- e újra ilyet „játszani”. Lehet már úgy döntünk szerződés nélkül is helyesen viselkedik a pici.

A csillagtáblák és a naplók, mind feljegyzések, melyben leírjuk a gyermekünk viselkedését, ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat. Egy meghatározott időszak után beírjuk a naplóba a gyermek magatartásának jellemzőit, és persze meg is beszéljük vele. Ez a napló a gyermeknél marad, hogy ha kedve van többször is megnézhesse. (maga a napló is lehet érdekes, színes, hogy kedvet érezzen a gyermek az írására, olvasására velünk).

Amit tudni kell, ha ilyen eszközöket választasz: 

 • Határozzuk meg pontosan mi a jó magaviselet – A gyereknek pontosan kell tudni mit várunk el tőle.
 • A tábla jól látható legyen.
 • Csináljunk nagy dicséretet – az egész lényege a pozitív megerősítés. Amikor újabb jó pontot kap a gyermek, azt nagy dicsérettel, puszikkal, pozitív dolgokkal erősítsük meg. Így növelhetjük a folytatás jelentőségét.
 • Használjunk pozitív megfogalmazást – Ne használjuk a rossz magaviselet kifejezést. Ha nem érdemel a gyermek csillagot, inkább mondjuk azt „kár, hogy most nem sikerült, de legközelebb biztosan fog, mert nagyon ügyes vagy”.
 • Ne felejtsük el töltögetni a táblát.

 

jutalmazás

Előző cikkAutós rovat: ami a szervizben történik
Következő cikkMásodik gyermek érkezése a családba

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .