A baba kaki az egyik legjobb térkép az anya számára. Egy anyuka legfontosabb eszköze, amin méri milyen állapotban van a babája, az az anyai ösztön…Persze ezen kívül még sok mindent vehetünk alapul. Ha a baba fáradtabb, nem olyan, mint szokott, sírósabb, hisztisebb, esetleg kipirult, és elesett – ezek mindig mind a jelei lehetnek egy kis lappangó betegségnek is.

Miről árulkodik a kakis pelenka! Útmutató anyukáknak!Azonban ami még híven tükrözi a baba állapotát- az a széklet. Ennek megváltozik az állaga, szaga, színe és mennyisége is, ha a baba kicsit lázas, esetleg fogzik, ha náthás, ha tápváltás történik, sőt akkor is, ha az anyának kicsit hígabbá, vagy zsírosabbá vált a teje.

Ezért fontos, hogy minden pelenkázáskor nézzük meg a székletet. Azonban azt se felejtsük el, hogy az egészséges baba széklete is változhat.

A táplálék amit eszik a baba megfestheti a székletet- ezért ne ijedjünk meg, ha cékla evése után a picinek szinte vörös a kakija. Az emésztetlen anyagok is megjelenhetnek benne- pl. kukorica.

Ha már nem csak tápszert eszik, egyre többször találkozunk a kemény széklettel- ez nem egyező azzal, amit a pici nagy erőkifejtéssel, esetleg sírással nyom ki. Egyszerűen csak már eszik olyan ételt is ami a székletet nem folyóssá, hanem épp ellenkezőleg, keménnyé, golyócskákká formálja.

Ha banánt eszik a baba ne ijedjünk meg a székletben talált fonálszerű anyagtól- sokan gilisztának nézik – ezek a banán emésztetlen rostjai.

Milyen is a széklet?

Miről árulkodik a kakis pelenka! Útmutató anyukáknak!A baba széklete normális esetben a születése utáni első három-négy napban sötét színű és kifejezetten sűrű. Ez a magzatszurok, amelyet a kicsi naponta több alkalommal is ürít magából. Elég erőteljes és jellegzetes szaga is van.

Néhány nap múlva azonban – anyatejes táplálás esetén – aranyszínű, krémes állagú széklet jelenik meg, amelyet naponta, de lehet – és ez is egészséges -, hogy csak háromnaponta ürít a pici. Sőt szoptatott babánál nem ritka ha hetente 2x van csak széklet és még ez is az normális kategóriába tartozik.

Tápszeres táplálás esetén pedig naponta legalább egyszer sűrűbb, szagosabb, kicsit sötétebb, néha kissé zöld székletet produkálhat a baba.

 

Ha túl kemény a széklet

Kemény széklet esetén a baba étrendjét kell felülvizsgálni, és, ha szükséges, változtatni rajta. Anyatejes babánál nagyon ritkán fordulhat elő kemény széklet, ez a tápszerrel táplált, vagy a már hozzátáplált babáknál fordul elő. Fontos, hogy a baba étrendjéből elhagyják a székletfogó ételeket – banánt, almát, répát -, és helyette barackot, baracklevet, illetve kamillateát iktassanak be.

Ha több napig nem kakilt a baba és látjuk, hogy erőlködik akkor lépni kell. Elsőre lehet egy kis hasmasszázs segíthet. Az óramutató járásával egyezően körkörösen simogassuk a pici hasát- erre haladnak a belek is. Ha felvesszük a babát, akkor finoman paskolgassuk a fenekét, hisz magát a pukizást is meg kell tanulnia. Ha paskoljuk tudni fogja, hova koncentráljon, hova nyomjon. Ha jönnek a pukik, az már fél siker.

Miről árulkodik a kakis pelenka! Útmutató anyukáknak!Ha mégsem segít a masszázs, akkor tovább lépünk. Sokan a hőmérőzést és kúpozást javasolják. A kutatások szerint nem szokja meg a pici ezt a fajta késztetést a kakilásra. Ezt persze az anya dönti el, én magam azonban nem szeretem ezt a módszert. Nem is a kúp vagy a hőmérő megszokása miatt, hanem azért, mert ezt a fajta érzést szokja meg a baba. A kakilást összekötheti a „rossz” élménnyel, hogy fel húzzák a lábát, bedugják a kúpot stb. És később már emiatt a félelem miatt nem fog kakilni.

Egy hozzátáplált babának már adható az olíva olaj. Ezt a széklet milyensége ellenére is adjuk neki néhány hétig – naponta egy kanállal – hogy a zsírban oldódó vitaminok tudjanak raktározódni a pici szervezetében. Ez azonban nagyon jól lazít is. Ha már eszik szilárdat a baba, akkor az ételére lehet belőle folyatni. Jó íze van és egészséges, szívesen megeszik a babák.

Ha még nem eszik szilárdat, akkor egy kis kávés, vagy teáskanállal- ez persze korfüggő, kicsiknek kávés, egy 1 éves baba már kaphat teásat is – adjunk neki. Már estére meg lesz a hatása, minden kín és gyötrelem nélkül.

Ha túl híg a széklet

A túl híg széklet hátterében jellemzően túletetés áll, vagyis az anyuka valószínűleg etetéssel – akár anyatejes etetéssel – válaszol a kicsi minden felmerülő gondjára. Ezért jó, ha mielőbb állítunk fel napirendet, ami a babának biztonságérzetet nyújt. Ne rakjuk a síró babát rögtön cicire, hisz természetesen megnyugszik, hisz a tejben olyan hormonok vannak, amik ezt előidézik. Inkább próbáljuk más módon megnyugtatni.

A másik ok azonban valamilyen vírus lehet, amely bélhurutot okozhat. Ritkán előfordulhat, hogy egy náthás csecsemőnek megjelenik a székletében az orrnyálkahártya által termelt váladék, de hogy mitől nyálkás a széklet, azt csak szakember döntheti el, így mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Megváltozott színű és szagú széklet

Miről árulkodik a kakis pelenka! Útmutató anyukáknak!A széklet színe és szaga, tehát változhat a táplálás, és akár betegségek miatt is. Azonban, ha hirtelen módon a baba széklete feketévé válik, az megemésztett vérre is utalhat. Ezt okozhatja az is, hogy a baba megharapta a mama cicijét és vért nyelt, de okozhatja más komolyabb dolog is. Ezért ilyen esetben vegyünk mintát a székletből- vagy a kakis pelenkával induljunk el a gyerekorvoshoz.

A hirtelen bűzössé váló széklet mindig valamilyen bajra utal- természetesen itt a bűz szót nehéz megfogalmazni, hisz a babák széklete már eleve nem rózsaillatú és szinte napról napra változhat. Itt az irritálóan, furcsán bűzös székletről beszélünk. Ezt egészen piciknél akár rotavírus is okozhatja, a kicsit nagyobb babáknál pedig, akik már fogyaszthatnak csirkehúst is, akár szalmonella is lehet a kiváltó ok. Minden esetben orvoshoz kell fordulni.

Véres széklet

A legijesztőbb tünet, ha véres a baba széklete. Pánikba azonban ne essünk, és ne gondoljunk rögtön valami rettenetes dologra. Kicsiknél azért előfordulhat, hogy egy egy keményebb széklet esetén megpattan egy hajszálér a végbélben és vérzik. Ilyenkor hajszálvékony vércsík jelenhet meg a székletben. Ez élénkpiros vért jelent.

Azonban akár vírus is okozhat ilyen tüneteket, vagy esetleg hosszas gyógyszeres kezelés, vagy antibiotikumos kezelés is hozhatja az enyhén véres székletet, hisz ezek a gyógyszerek nem kímélik a baba bélrendszerét sem.

Bélbegyűrődés esetén a vérben málnazselé állagú vér jelenik meg.

Fontos, hogy vérzés esetén azonnal vigyük a babát orvoshoz, és a pelenkát is, amelyben a véres székletet találtuk, mert fontos információkat tartalmaz az orvos számára.

Minden esetben gondoljunk arra, ha olyan székletet látunk, ami nekünk nem megfelelő, hogy vigyünk mintát az orvosnak. Ő ugyanis először ezt fogja kérni- és jobb a már meglévő székletet megmutatni, hisz nem tudhatjuk, hogy meddig kell várjunk egy következő adagra.

Nagy mennyiségű, zsírfényű széklet

Ha a baba nagy mennyiségű, bűzös, zsírfényű székletet ürít, az szinte minden esetben emésztési, táplálék felszívódási zavarokra utal, illetve laktóz- vagy lisztérzékenységre. Ilyenkor a kicsi nem fejlődik a várt ütemben és a nagy, kidomborodó pocak is megjelenhet jellemző tünetként. Forduljunk orvoshoz, gasztroenterológushoz kell fordulni, aki segít a megfelelő módon beállítani a baba táplálását.

A lényeg, soha ne essünk pánikba. Hisz sok anyuka rögtön a legrosszabbra gondol, egy esetleges felfújódáskor is. Azonban nem árt, ha valamit nem találunk megnyugtatónak, akkor menjünk el az orvoshoz, ha kétségeink vannak. Arra azonban ügyeljünk, hogy túlzásba ne vigyük. A mi megnyugtatásunkba ne vonjuk a babát, hisz ha ő azt tapasztalja, hogy minden egyes kakis pelenka után találkozik a fehér köpenyes nénivel vagy bácsival, már ezért lesz benne egy frusztráció a kakilással kapcsolatban.

Előző cikkAz ágyba pisilés megelőzése
Következő cikkMegdöbbentő!!! Terhesen esett teherbe egy ausztrál nő