Mi az anya-baba kapcsolatanalízis?

„ A születendő gyermek első környezete az anyaméh. Az édesanya és a magzata között az első pillanattól kezdve kapcsolat van. Nem csupán fizikai, biológiai, hanem lélektani is. Lelki köldökzsinór köti össze őket egymással.”

Ha visszagondolunk a 20. századnál korábbi időkre, mi is jut eszünkbe a terhesség kapcsán? Az egy „jó vagy rossz”- ki hogyan éli meg – állapot. A tudomány nem fektetett nagy hangsúlyt a terhesség alatti anya-magzat kapcsolatra. Minek is? Hisz a magzat az csak magzat, korábban embrió, egy teljesen természetes folyamat az ember fejlődésében. Miután megszületik a „magzat”, amint az első levegővétel megvolt, már baba, gyermek, újszülött a megnevezése. Persze mindez orvosi szakszó, amit átvett a köznyelv is, azonban régen, ha valaki egy kicsit is „jobban” kötődött a pocakban levő sejtcsomóhoz, lehet furcsán néztek rá, hisz ő még nem is „él”. Igaz, akár ha csak a középkori társadalmakat nézzük, a gyermek talán még az első néhány évében sem töltött be semmilyen szerepet, hisz a járványok és az életkörülmények miatt, a szülők sok gyermeket nemzettek, hogy abból 1-2 meg is érje a felnőttkort. Ne felejtsük el azt sem, hogy ezekben az időkben még az átlagéletkor is jóval a mai alatt volt.

Kapcsolatanalízis

Jöttek később a különféle mozgalmak a Világon. Az abortusz ellen tüntetve, azzal az érvvel, hogy a gyermek már a méhen belül érez, hall, álmodik stb. Az évek hosszú során mindezt be is bizonyították.

Majd a huszadik század küszöbén előtérbe került az anya-magzat kapcsolat is. Szerintem sokan még ma is egy spirituális dolognak hiszik, és óriási nagy butaságnak. Magam is tapasztaltam a környezetemben ezt. Mivel én magam hiszek a spirituális dolgokban is, magam is gyakorlom a különböző „tanításokat”, ezért a környezetem csak egy újabb hóbortnak hitte, hogy márpedig én beszélgetek a babámmal. (A véleményük már a születés után változott meg.).

Magáról a kapcsolatanalízis lelki, pszichológiai és tudományos hátteréről oldalakat lehetne írni. Én ezt nem teszem meg. Inkább az engem inspiráló könyvből idéznék néhány érdekes dolgot.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Melyben a tudományt segítségül hívva rengeteg érdekes dolgot olvashatsz az anya-magzat kötődésről, ezenkívül saját tapasztalatokat is találhatunk benne. Hisz az egész lényege, hogy a babáddal megismerkedsz az anyaméhen belül, ő megismer téged, a téged körülvevő világot, a rokonokat, te látod milyen lesz a születendő gyermeked személyisége. Miután megszületett, a babádnak „ezekkel” nem kell foglalkozni, hisz ismer. A kapcsolatanalízises babák sokkal gyorsabban jutnak el a fejlődési pontokra, sokkal „okosabbak” és nem utolsó sorban a mama pedig ismerni fogja a gyermeke reakcióit és azok miértjét a különböző dolgokra.

Íme néhány érdekes részlet: Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit. Lelki köldökzsinór (beszélgetek a kisbabámmal) című könyvéből:

„A magzatok és a csecsemők válasza a zenére varázslatos lehet. Egy érdekes kísérlet során magzatokat kondicionáltak egy Prokofjev-dallamra. Születésük után ezt hallva a babák megnyugodtak. Koraszülötteknek Brahms Bölcsődalát játszva gyarapodott a testsúlyuk, anélkül, hogy a kalóriabevitelüket emelték volna. Ingerlékeny koraszülöttek nyugodtabbá váltak, mikor méhen belüli hangokat (anyai szívdobogás, női énekhang) játszottak le nekik.”

„A születés előtti emléknyomok- legyenek akár sejtszintűek- és a születés élményének emléknyomai megőrződnek és hatással vannak egész későbbi életünkre.”

Stressz

„Hau (1973) a következő eredményekre jutott: a stresszel terhelt terhességből született csecsemők kevesebbet alszanak, nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, alacsonyabb súlyúak, hangulatuk pedig a sírás és az apátia között ingadozik. Stott (1973) kimutatta, hogy a terhesség alatti stressz következménye a gyakoribb megbetegedés a születés után. A kutató anyák szociális és kulturális hátrányait tekintette stresszfaktornak.”

Ikerterhesség

Kapcsolatanalízis„Piontelli ikermagzat-megfigyeléseinek figyelemreméltó képsora lehet a következő: Marisa és Beatrice ütötték egymást a méhen belül, és így folytatták ezt a születésük után is, ahogy ezt motoros fejlődésük lehetővé tette.

Alicia és Luca simogatták egymást a méhben az őket elválasztó buroklemezen át. Egyéves korukban kedvenc játékuk az volt, hogy simogatták egymást egy függöny két oldalán állva.”

„Különösen tanulságos az a történet, ami felkeltette Piontelli doktornő figyelmét ikerterhességek vizsgálatára. Mint gyermekpszichoterapeutához egy 18 hónapos kisfiút vittek hozzá vizsgálatra. A gyermek túl mozgékony volt, állandóan keresni látszott valamit, amit sosem talált meg. A szülők elmondták, hogy a gyermek egész nap ezt csinálja. Időnként a kisfiú több, a szobában levő tárgyat megrázott, mintha életre akarta volna kelteni őket. A szülők még elmondták, hogy valahányszor egy új szakasz kezdődött az életében ( felülés, mászás, járás vagy az első szó kimondása), mintha ezeket mindig erős szorongás és fájdalom kísérte, mintha attól félne, hogy valamit maga mögött hagy. Amikor a doktornő egyszerűen azt mondta a kisgyereknek, hogy úgy látszik, keres valamit, amit elvesztett és nem talál sehol, a gyerek megállt és figyelmesen nézett. Azután a kisgyermeknek azt mondta, hogy megpróbálja életre rázni a dolgokat, mert azt hiszi, ha mozdulatlanok, halottak. Ekkor a szülők szinte sírva fakadtak. Elmondták, hogy a kisfiú ikergyermek volt, de ikertestvére két héttel a születés előtt meghalt, így a kisfiú csaknem két hetet töltött a méhben a halott testvérével. A gyermek keresése ebből a tényből fakad, félelme pedig annak megfogalmazása, hogy minden fejlődési lépés- kezdve a születésének bevezető jeleivel- azt jelenti, hogy egy szeretett valakit, akiért felelősnek is érezni magát, meghal, hihetetlen változást hozott a viselkedésében. „

 

Ha érdekel a téma, olvasd el ezeket a cikkeket is:

Kapcsolatanalízis

Anya-magzat kapcsolatfejlesztő program I.

Anya-magzat kapcsolatfejlesztő program II.

Beszélgessünk

Az első beszélgetés a Picimmel (kapcsolatanalízis, 1. rész)

Ismerkedés a Babámmal, a nagy szeretet (kapcsolatanalízis 2-3.)

Kérdezz , felelek (kapcsolatanalízis, 4-5.)

A mi családunk (kapcsolatanalízis 6-7.)

Nevek, gépek, cicák (kapcsolatanalízis, 8-9.)

Szeretlek, Anya (kapcsolatanalízis 10-11.)

Színek és kockák (kapcsolatanalízis, 12.)

Játsszunk, játsszunk valamit… (kapcsolatanalízis, 13.)

Beszélgetés az UH-ról (kapcsolatanalízis, 14.)

Fáradtság és fejlődés (kapcsolatanalízis (15.)

A furcsa mese és hidd el szeretünk (kapcsolatanalízis 16.)

Nevet választunk: Bálint Péter (kapcsolatanalízis, 17.)

Puszihegyek és az önállóság kezdete (kapcsolatanalízis, 18.)

Zavarba ejtő, okos kérdések (kapcsolatanalízis, 19.)

Földön, vízen, levegőben (kapcsolatanalízis, 20.)

Produkciók, dícséretek és szívhang vizsgálat (kapcsolatanalízis, 21.)

Utolsó óra a szokott időben és helyen (kapcsolatanalízis, 22.) 

3 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .