Világ körüli utazásra hívunk titeket, így karácsony előtt, hogy összegyűjtsük, melyik ország hogyan várja az ünnepeket és, hogy ki hozza a gyerekeknek az ajándékokat. Ugyanis nem mindenütt a Jézuska jön, ahogy nálunk, így összegyűjtöttük a karácsony öt legérdekesebb alakját, akik az ünnepek alkalmával meglátogatják a gyerekeket.

  1. Fagy Nagyapó – Oroszország

Az oroszoknál rendszerint nem karácsonykor jön, és nem is a Jézuska. Január elején látogatja meg a gyerekeket Fagy Nagyapó (Ded Moroz), akit általában kék ruhában, nagy, fehér szakállal szoktak ábrázolni, varázsbottal a kezében. Gyakran közlekedik lovas szánon és ajándékot hoz a jó gyerekeknek.  Ez a karakter régi pogány ünnepek főszereplője volt, mielőtt az ajándékhozó nagyapó szerepébe emelkedett volna.

2. A Télapó (Yule) barátai – Izland

Bizony Izlandon még csak nem is egy személy látogatja meg a családokat az ünnepek alatt. Hegyekben élő szörnyetegek, azaz a Mikulás barátai, jönnek el, hogy szemmel tartsák a rossz gyerekeket. Gryla egy óriás, aki szófogadatlan kisgyerekeket eszik, és egy hatalmas üstben főzi meg őket, mialatt lusta férje, Leppaludi otthon várja őt a barlangjukban.

A Télapó macskája egy hatalmas és vérszomjas fenevad, aki fehér bundájával beleolvad a tájba, úgy vadászik olyanokra, akik nem viselnek új ruhát karácsonykor, a Télapó tiszteletére.

Az ő partnereik a Gryla és Leppaludi gyermekei, akik 13-an vannak és nevüket a kedvenc csínyük után kapták. Ők a karácsony előtti 13 este jönnek el mindig egyesével, és ajándékokat hoznak a jó gyerekeknek, míg a rosszaknak krumplit tesznek a cipőjükbe, ám általában el is lopnak néhány dolgot, amit szeretnek.

3. Befana, a boszorkány – Olaszország

Befana egy öreg boszorkány, aki Vízkereszt estéjén, január 5-én, a Jézuskához és a Mikuláshoz hasonlóan ajándékot hoz a gyerekeknek Olaszországban. Zoknit kell neki kikészíteni, amibe a jó gyerekeknek édes cukorkát rak, míg a rosszaknak elrohadt darabokat. Mielőtt elhagyná a házat az édességosztás után, felsöpör maga után, hogy tisztaságot hagyjon a családok otthonában.

4. Julenissen, azaz a Mikulás házimanói – Norvégia

A nissen, azaz a norvég házimanók segítik a családokat az ünnepek alatt. Nagyon alacsony emberekként jellemzik őket, kisebbek, mint 4 láb, vörös sapkát viselnek és imádják a házkörüli teendőket. Gyakran ajándékokat is hoznak, a ház tisztántartása és egyéb teendők mellett, azonban, ha karácsony este nem tesznek ki nekik egy tál kását, akkor a házban élők ellen fordulnak, megtámadják őket és nem segítenek tovább.

Mari Lwyd - Wikipedia
Kép forrása: Wikipédia

5. Mari Lwyd – Wales

Az egyik legkülönlegesebb alakja a karácsonyi időszaknak kétségtelenül a Kelet-walesi Mari Lwyd, a fehér lepedőbe öltözött lókoponya, aki karácsonykor sorra látogatja meg a házakat. Mari Lwyd szereti a zenét, a mulatozást, így amikor ajtót nyitunk neki, be kell hívnunk és énekelnünk kell vele, azonban, ha ez nem történik meg, akkor megissza az összes sört, majd megeszi az összes ételt a házban. Szereti, ha megvendégelik, ezzel jó szerencsét hoz.

Források: https://en.wikipedia.org/wiki/Mari_Lwyd

https://en.wikipedia.org/wiki/Befana
https://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_Christmas_folklore
https://jakubmarian.com/christmas-gift-bringers-of-europe/
https://en.wikipedia.org/wiki/Nisse_(folklore)
https://www.fjorn.com/whatispixie.html
Előző cikkHogyan szeret a kisbaba?
Következő cikkA törlesztési moratórium legnagyobb nyertesei a Babaváró hitelesek