Barátkozom

Közeledik az év legmeghittebb időszaka, ami, sajnos, nem csak az ünnepekről, hópelyhekről és a fagyokról szól, de temérdek idénybetegségről is.

A hideg beálltával a házunkba érkező első vendégek az akut vírusos légzőszervi megbetegedések és a megfázásos betegségek is. Nem feltétlenül minket, szülőket, látogatnak meg. Többnyire ezek a betegségek gyermekeinket érintik. És, valljuk be őszintén, hogy nincs is annál rosszabb, mint sem egy beteg, lázban égő gyermek látványa. A mai gyerekek sokkal többet betegeskednek, mint sem az elmúlt évszázad gyerekei. Köszönhetjük ezt a stresszes életvitelünknek, a környezetszennyeződésnek, a körülöttünk lévő rohanó világ eredményének. Éppen ezért az egészségmegőrzésnek már újszülött és kisgyermekkorban is fontos szerepe van egy testileg és lelkileg is egészséges fiatal kifejlődéséhez. Rengeteget tudnák írni a környezetünk rossz hatásáról egy fejlődő szervezetre, de azért valljuk be, a legtöbb szülőnek könnyebb egy gyors antibiotikum kúrához folyamodni, mint sem a természetes gyógymódokat választani.

Mindenki tudja és a csapból is már ez folyik : „Az immunrendszert erősíteni kell” és ilyenkor akarva akaratlanul is felmerül a kérdés: „Na de hogyan? Milyen módon? „

A bőr, a nyálkahártyák, tüdők, belek és sok más szerv amelyek fizikai és/ kémia gátat szabnak a szervezet és a patológiai ágens között (i.é. vírusok, baktériumok, gombák) mind mind az immunrendszerünket képzik. Éppen ezért, hogy erős immunrendszert kapjuk, erősítenünk kell az egész szervezetet, összekell hangolni minden egyes szerv funkcióját. Igen, általános tény az, hogy a gyereknek betegnek kell lennie, – így formálódik az immunrendszere. Csak az nem mindegy, hogy hogyan s mennyire. Vannak született immunrendszeri rendellenességgel élő gyerekek, – náluk elsődleges(primer) immunhiányról beszélünk. Számukra megfelelő kezelést csak immunológus-szakorvos állíthat be.

Mikor is van szükségünk  immunológiai (szakorvosi) konzultációra:

 • Ha 6 alkalomnál többször szenved a gyerek akut vírusos légzőszervi megbetegedésben;
 • Ha ezen betegségek során szövődmények lépnek fel;
 • Allergia fennállása ;
 • Gyakori ajak herpesz;
 • Több alkalommal elforduló tüdőgyulladás vagy gennyes belsőfüllgyulladás.

A fenti tüneteket okozhatja a rossz/nem kiegyensúlyozott táplálkozás, hipovitaminózis (vitaminszegénység), emésztőrendszeri vagy más rendszeri probléma, vagy akár a családban lévő feszült/stresszes környezet is.

A egészséges télre való felkészülés, nagyon egyszerű és mindenképpen a profilaxisban, megelőzésben rejlik.

A legjobb orvosságok az influenzaszezonban is a testmozgás (már újszülött kortól alkalmazhatóak különböző babatornák és masszázsok) és az étkezés, a helyes étkezés. Mint tudjuk az immunsejtek 60-70 %  a béltraktusban található, éppen ezért nagy figyelmet kell rá fordítani. Feltétlenül optimalizálja gyereke étrendjét: míg a csecsemőknél teljesen megfelelő az anyatejes táplálkozás/vagy a különböző optimalizált tápszerkészitmények, addig kisgyermekkortól már próbáljunk gyermekünknek kalóriagazdag és vitamindús ételeket adni (továbbá a vitaminokat csecsemőkortól pótoljuk D-vitaminnal, majd a továbbiakban bővíthetjük időszakosan C vitaminnal is, 3 éves kor felett alkalmazhatunk különböző multivitamin komplexeket és béta-glukán+ vitamin tartalmú készítményeket is). Semmiképpen sem helyettesíthető a vitaminbevitel csak vitaminokkal, megfelelő gyümölcs és zöldség bevitel szükséges nap mint nap. Télen fogyasszon a gyerek sok almát, narancsot, mandarint, sárgarépát, kiwit, banánt. De ugyan így a halak, sajtok és más tejtermékek is nagyon fontos elemei a mindennapi étkezéseknek.

zöldség gyümölcs

A gyerek étrendjéből lehetőség szerint iktassunk ki minden tartósítószert, színezőt és ízfokozót tartalmazó élelmiszert.  Ugyan úgy mint nyáron, télen is fontos a megfelelő víz bevitel. Adjunk gyermekünknek szénsavmentes vizet, 1 éves kor felett tejet, frissen préselt gyümölcs és zöldségleveket vagy smoothikat, teákat vagy akár aszalt gyümölcsből főzött kompótokat. 1 liter egészséges kompót elkészítéséhez szükségesünk lesz 1 liter vízre, 200 gramm friss vagy 300 gramm aszalt gyümölcsre és 100 gramm cukorra. Az ilyen kompótok korlátlanul fogyasztható (kivétel a húgyuti megbetegedésekben szenvedő gyerekek, itt szakorvosi javaslat szükséges), de nem kevesebbet mint 100 ml/10 kg ttg(testtömeg)kg. Példa: egy 1 éves 10.2 kg gyerek napi vízszükséglete 10,2kg*100ml= 1020ml, azaz kb. 1 liter.

Semmiképpen sem feledkezzünk meg a természetes gyógymódokról, a hagyma és fokhagyma jótékony hatásairól. A bennük rejlő biológiailag aktív hatóanyagok – fitoncidok, a nyállal keveredve, azonnali virúsölő hatásúak. Nagyon sokan nem tudnak a füge jótékony hatásáról (vírusölő, megfázásra, torokfájás, bárányhimlő esetén, székrekedés és bőr problémák kezelésére is kiváló), ehhez 2-3 szem aszalt fügét megfőzünk egy bögre tejben, a szobahőmérsékletre hűlt fügét megesszük s a tejet  pedig megisszuk. Jótékony hatásúak a különböző citrusos teák.

Fontos szerepet játszik az immunrendszer fejlődésében a helyes napirend felállítása, a gyerek számára minél kevesebb stresszel járó élet. Nagy megterhelés a kicsik számára a bölcsödébe, óvodába való beszoktatás, így ők még több figyelmet igényelnek.

A téli időszakban is szerezzünk örömöt gyermekünknek egy-egy buborék fújóval vagy lufival, hagyjuk, hogy a gyermek egyedül próbálja őket használni (természetesen gondos felügyelet mellett) mert így erősíthetjük passzívan a gyerek légzőizmait.

Ne feledkezzünk meg a pihentető alvásról sem. A szakmai ajánlás szerint a babaszoba ideális hőmérséklete 20-21 fok. Az újszülött életének első heteiben még ennél is magasabb, 22-24 fok. A gyermekgyógyászok azt javasolják, hogy 4 hetes koráig tartsuk ezt a magasabb hőmérsékletet, majd hetente 1 fokkal csökkentsük azt, amíg elérjük a 19-20 fokot.

Influenza járvány idején betartandó tanácsok:

 • Lehetőség szerint kerüljük a gyerekek közösségbe való vitelét;
 • Hazaérkezést követően azonnali kéz (antibakteriális szappan) és arcmosás ajánlott, a nagyobb gyerekek egy enyhe sós, szódabikarbónás vagy kamillás gargarizálást is alkalmazhatnak;
 • Még egy fontos szabály, a mindennapi szellőztetés (reggel és este alvás előtt is) és a nedves felmosás.;
 • Lehetőség szerint a gyerek kerülje a beteg családtagokkal az érintkezést;
 • Lehetőség szerint fertőtlenitsünk;
 • Használjuk só tartalmú orrcseppet (aquamaris, rinomaris).

Jó egészséget kívánok az egész családnak!

Író: Dr. Miller Ivett

Előző cikkMondatok, amiket sosem szeretnél hallani, ha császárral szültél
Következő cikkAnya, te tudtad, hogy apa is fiú?!" – megmosolyogtató gyerekszáj idézetek az apukákról