3-4 éves kor

Ebben az életkorban figyeljük meg, hogy a gyermek melyik kezét használja gyakrabban manipuláláskor. Vegyük észre, ha mindkét kezével vagy váltott kezekkel nyúl például a tárgyakhoz, különösen a kisebb méretű, inkább finom mozgásokat igénylő tevékenység eseteiben. Leghelyesebb, ha a bizonytalan kezesség esetén középre helyezzük a gyermek evőeszközeit, valamint a ceruzáit (tollat, krétát, ecsetet), és semmilyen módon nem irányítjuk egyik kezének a használatára sem. Semmiképpen ne szóljunk rá a gyermekre, ne is figyelmeztessük őt a kézhasználatra! Kerüljük a „jobb kezed”, „ bal kezed” kifejezéseket!

kezes3_4

 4-5 éves kor

Ebben az életkori szakaszban már el kell döntenünk, hogy a gyermeknek melyik a vezető, a domináns keze. Ha 4 éves korban még bizonytalanok vagyunk a gyermek domináns kezét illetően, akkor még mintegy fél évünk van a megfigyelésre ( ahogy azt a 3-4 évesek korcsoportjánál leírtuk). A megfigyelés valószínűleg egyértelmű eredményt ad. Jó módszer, hogy több héten keresztül jegyezzük egy kis lapra, vagy füzetbe, hogy a gyermek spontán melyik 4 éves kezesség 2kezét használja. A jobb kéz esetén kis j betűt, a bal kéz esetén kis b betűt írjunk. Ha több száz „betűjelünk” összegyűlt, akkor egyszerűen számolással eldönthető a domináns kéz: melyiket használta a gyermek gyakrabban. Ha két kéz használati aránya között alig van különbség, az bizonytalan kezességre utal, és szakember segítségére van szükség. Óvatosan járjunk el a kézhasználat megítélésében! Például, ha a gyermek a jobb kezével nyúl egy üveghez, de a bal kezével próbálja a kupakját lecsavarni, akkor a b jelet, vagyis a bal kezet jelöljük mint dominánsat, hiszen a valóságos, a lényeges manipulációt ezzel a kezével végezte a gyermek. Ha bizonytalan annak egyértelmű eldöntése, hogy az adott pillanatban a jobb vagy a bal kezét használta a gyermek, akkor ne írjunk semmit, nehogy megtévesszük önmagunkat.

Nagyon hasznos, ha mód van rá, speciális feladatokat adni a gyermeknek, amelyek bizonyos fokú kézügyességet, de legalábbis fokozott kézhasználatot igényelnek. Ilyenkor egyértelműbben megítélhető, hogy melyik kezét használja. Kerüljük azokat a cselekvéseket és manipulációkat, amelyek a gyermek számára megszokottak, illetőleg sokszor látottak. Nem jó pl. kislányoknak a gombfelvarrás vagy a tűbe fűzés, de ugyanez jól használható kisfiúknál. Fordítva: szögbeverés, fűrészelés, csavarozás kerülendő fiúknál, de megpróbálható kislányoknál. Ügyeljünk arra, hogy a gyermek véletlenül se vehesse észre vagy találhassa ki, hogy a felnőtt tulajdonképpen azt figyeli, hogy melyik kezével mit csinál! Azt a benyomást kell keltenünk, hogy az adott manipuláció végeredménye az, ami bennünket érdekel.

4 éves kezességAjánlatos 4,5 éves kor körül eldönteni a kezességet, de legfeljebb 5 éves korig „várhatunk”. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 5 éves korban, de (inkább korábban) jobb kiválasztani a vezető kezet. A domináns kéz meghatározását, kijelölését követően nagy szeretettel, türelemmel, de magabiztosan igyekezzünk a gyermeket rávenni arra, hogy a domináns kezét használja az iskolakezdéshez szükséges területeken: esősorban rajzoláskor, festéskor, esetleg a technikai/háztartási munkálatokban, illetőleg evéskor, öltözködéskor stb. Ha valami oknál fogva a gyermek ellenállna, igyekezzünk ajándékkal rávenni, hogy a kérésünknek eleget tegyen. Soha nem szabad büntetni, vagy haragot mutatni, legyünk rendkívül türelmesek, és tartsuk be a fokozatosság szabályait!

5-6 éves kor

Ebben az életkorban a gyermeknek már biztosan kell használnia az egyik kezét domináns kézként. Ha ez még mindig bizonytalan lenne, úgy nagyon gyorsan el kell döntenünk, hogy melyik a vezető kéz, és erősítenünk kell azt, hogy az iskolakezdésig automatizálódjanak a szükséges folyamatok.

Legkésőbb az ötödik életév betöltésekor eldöntendő, hogy melyik a domináns kéz. Ha eddig ez nem sikerült, akkor nagyon gyorsan – néhány hét leforgása alatt – kell az előzőekben leírt számolásos módszert alkalmazni. A jobb kéz esetén kis j betűt, a bal kéz esetén kis b betűt írjunk. Ha több száz „betűjelünk” összegyűlt, akkor egyszerűen számolással eldönthető a domináns kéz: melyiket használta a gyermek gyakrabban. Ha két kéz használati aránya között alig van különbség, az bizonytalan kezességre utal, és szakember segítségére van szükség.

Segíthet az is, ha írógép van a közelben: ekkor kérjük meg a gyermeket, hogy először egyik, majd másik kezével amilyen gyorsan csak tud, üssön le 20-25 betűt. Amelyikkel gyorsabban, „ügyesebben” üti a billentyűket, az a kéz valószínűleg a domináns.

kezesség 5 éves korban

A balkezesség nemek szerinti megoszlása

A balkezesek között kétszer annyi férfi van, mint amennyi nő. Mások szerint a különbség 1,57-1,8% a férfiak javára. Feltételezik, hogy a környezeti, nevelési hatások a nőknél inkább érvényesülnek, mint a férfiaknál.

A balkezesség és a dadogás kapcsolata

A balkezesség és a dadogás összefüggése az utóbbi időben megújuló viták forrása. Megfigyelték, hogy a balkezes erőszakos átszoktatása dadogáshoz vezet, mely javul, ha felhagynak az átszoktatással. A balkezeseknél a bal agyfélteke kevéssé aktív, noha általában itt helyezkedik el a beszédcentrum. A balkezeseknél a beszédimpulzusok részben a jobb féltekéből, részben pedig a balból származnak. Létrejön a beszédimpulzusok vetélkedése, amely a beszédben bizonytalanságot okoz.

Előző cikkKik a veszélyeztetett gyermekek?
Következő cikkÁtszoktassuk a gyermeket, ha balkezes?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .