gyermek4

A kórházban angyal volt, most meg állandóan sír… Ismerős talán ez a mondat.

Ki is a gyermeked? Ilyen az újszülöttek jelleme!Emlékezzünk azonban arra, hogy a gyermekünk, akiről azt hittük, hogy már ismerjük, a kórházból hazaérve úgy viselkedik, mint akit kicseréltek.
Az igazság az, hogy minden baba másképp eszik, alszik, reagál az ingerekre és mástól nyugszik meg. (Hisz mi sem vagyunk ezzel másképp).
Nevezhetjük ezt vérmérsékletnek, személyiségnek, természetnek. Ez valamikor a 3-5 nap táján kezd megmutatkozni, ekkor derül ki, melyik típushoz tartozik a gyermeked.

Számos pszichológus bizonyította a személyiség állandóságát és leírták az egyes típusokat. Hisz vannak olyan újszülöttek, akik tényleg érzékenyebbek a többieknél, nehezebben kezelhetők, mások kedvesebbek, kiszámíthatóbbak.

Részben a vérmérséklet határozza meg azt, ahogy a baba megítéli és manipulálja a környezetét, valamint azt is, hogy mitől érzi jól magát.

A dolog nyitja abban áll, hogy tisztában legyünk gyermekünk jellemvonásaival, hogy megismerjük és elfogadjuk olyannak, amilyen.

Azonban meg kell jegyezni, hogy nem vagyunk a személyiségünk börtönébe zárva. Nem állítja senki, hogy gyermeked felnőtt korában is leköp tejjel, vagy látszólag szende kislányod, majd az első bálon is egyedül fog ücsörögni. Hisz az adottságok mellé hihetetlen nagy szerepe van a nevelésnek is.

A gyermek testi-lelki jólétéhez világosan látnod kell, milyen adottságokkal jött a világra.

személyiségtípusokEzek tudatában öt személyiség jegyet állítottak a piciknek.

  • Kisangyal
  • Mintababa
  • Mimóza
  • Talpraesett
  • Morcos 

Azonban a baba szinte hónapról hónapra változhat. Az alapvető személyiség jegyeit megtartja, de minden fejlődési ugrásnál már más és más „személyiség” lesz, ahogy kinyílik a világ.

Hisz tény, hogy a baba mindenkivel máshogy bánik. Sokszor pedig csak azt látjuk, amit látni akarunk. És sajnos sokszor a mi félelmeinket és viselkedésünket vetítjük a picire.

Pl. Ha mi félszeg gyermekek voltunk, társaink sokat ugrattak emiatt. Mi pedig gyakran sírva fakadtunk. Attól fogunk félni, hogy gyermekünknek ugyanazokkal a szorongásokkal és gúnyos megjegyzésekkel kell megküzdenie. Ezt már jóval azelőtt elképzeljük, hogy gyermek korban ide jutna.

Ide sorolnám még a félelmeket. Én láttam egyszer, mikor egy anyuka az óvodába igyekezett egy 3-4 év körüli gyermekkel. Mikor megjelent egy kóbor kutya. Először hozzánk, munkába igyekvőkhöz tért oda, látszott, hogy éhes. Megetettük. Nagyon félt az embertől, valószínűleg a „gazdája” kidobta, de előtte még kapott párat.
A lényeg, látszott, hogy egy kivert sajnálatra méltó jószág. (Ilyenkor a szívem hasad meg, hogy nem tudom őket hazavinni, de ez egy másik történet.)

személyiségtípusok 2Szóval az óvoda előtt meglátta az anyukát. És közelített feléjük. Nem ment oda, mert mint mondtam félt az embertől, de anyuka látva, hogy a kutya feléjük baktat, rángatni kezdte a gyermeket, és szinte hisztérikusan kezdett kiabálni és toppogni, hogy menj innen. A gyerek csak nézett, ő mosolyogva fogadta a kutyát. Eddig a pillanatig. Anyuka csak mantrázta. Nem szabad, menj innen, meg fog harapni, sikongatott.
Persze, a gyerek sírni kezdett, anyuka behúzta a háta mögé.

Egy szónak is száz a vége.

A gyermek nem áll hozzá a környezetéhez félelemmel, ellenségesen, csak ha tőlünk ezt látja. Itt valószínű anyukának egy rossz élménye lehetett. Viszont így a gyermek egy életen át félni fog a kutyáktól, sőt később lehet ellenségesen is fel fog lépni ellenük, hisz félelmetesen és folyton bántani akarnak- ezt fogja megtanulni.

A következő részben leírom a típusok jellemzőit.

Forrás: Tracy Hogg : A suttogó titkai 

Előző cikkSose rázd meg a kisbabádat!!
Következő cikkMeglincselték a neten! Szilárd ételre szoktatja 4 hónapos babáját!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .