töklámpás3

A halottak napja sok országban – nálunk is – egy szomorú megemlékezés. Elhunyt szeretteinkre gondolunk, gyertyát gyújtunk. Igaz a temetők ilyenkor kivilágítva nagyon szép képet mutatnak, mégis komor hangulatot idéznek. Léteznek olyan kultúrák, ahol a halál, a temetés nem szomorú esemény, hanem örömünnep, hisz az elhunyt élete új szakaszba lép – ők így gondolják. Itt a gyász színe is fehér és nem fekete.

Hirdetés

Természetesen vannak köztes állapotok is. Én sokszor nem értek egyet a „nagy” Amerika utánzásával, de a Halloween nekem elnyerte a tetszésem. A gyermekek vicces és mégis számukra érdekes módon „ismerkednek” a halál és a szellemvilág létezésével, gondolatával.

Ha pedig Halloween, akkor töklámpa…

Hazánkban falun az öregek, még nem is olyan régen sok lámpást faragtak, ezzel is gyerekeknek akartak örömet – vagy épp félelmet – okozni. Azonban ez elfelejtődött, a falvak is ma már „városiasodtak”, az öregek meghaltak. Tehát a töklámpára úgy gondolunk, mint egy amerikai találmányra.

Egy azonban biztos, legyen akár kicsi gyermek, legyen nagyobb a töklámpa készítést élvezni fogják.

töklámpás készítés

Készítés menete:

  • Vegyél egy jókora tököt – kifejezetten töklámpásnak való tököket is árulnak ma már. Egyébként ez takarmánytök, tehát nem azért termesztik, hogy mi kifaragjuk.
  • Tedd be a mosdóba vagy a kádba- mérettől függően – és mossad meg, szedd le róla a földet, sarat.
  • Rajzold be filccel a tökre a kívánt mintát. Hidd el ennél a résznél minden gyerek a lábad körül fog sündörögni – akár a rajzolás miatt, ha kisebb akkor a filctoll miatt… (Az én fiamat 19 hónaposan a filctoll érdekelte, és hogy hogyan tud minél szebb rajzokat készíteni a járólapra és a parkettára).
  • Válassz kis egy viszonylag sima felületet a padlón – konyha, előszoba – ahol nem baj, ha netán kosz lesz. Teríts le pár újságot, és állj neki a faragásnak.
  • Először a „sapkáját” vágjuk le. Ez legyen egy jó 5-7 cm-es darab a tök tetején. Így kényelmesen be fog férni rajta a kezed – és persze a gyereké is…
  • Ha lejött a teteje, akkor először kézzel, majd egy kis kanállal szedd ki a tök belsejét. Ezt nyugodtan rábízhatod a gyerekekre is. Élvezni fogják, ahogy nyakig elmerülnek a tök belsejében. (Ha gondolod a töklámpa készítést időzítsed a fürdés előtti időre).
  • Majd vágd ki a szemeket, az orrot és a szájat. Itt is figyelj arra, hogy a tök belseje felé, kicsit jobban szedd le a belső részt, hogy a fény jobban kijuthasson rajta.
  • Majd tégy bele egy kis gyertyát, vagy mécsest.
  • Helyezd el az erkélyen, vagy az ablakpárkányon. Ha van kert, akkor oda is kiteheted.

töklámpás készítése

A lámpakészítésben a készítés a lényeg. Talán nálunk nem fog soha meghonosodni a lámpást övező ünnep, de csak azért, mert a Halloweent nem szereted, ne utasítsad el a töklámpa készítést. Nagyon jó móka lesz.

Természetesen a gyermek elképzelését is bele lehet vágni a tökbe, hisz nem csak általános és megszokott töklámpások vannak.

töklámpás egyedi

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .