Egyre gyakrabban botlunk bele külföldi oldalakon a rainbow baby kifejezésbe, mely szabad fordításban szivárványbabát jelent.

A szivárványbaba kifejezés egy egészen új fogalom a szülők között, és jellemzően azokra a kisdedekre használják az édesapák és az édesanyák, akik egy korábbi felszívódás, vetélés vagy halva születés után épen és egészségesen jöttek a világra A kifejezés onnan eredeztethető, hogy miután óriási tragédia éri a családot, az egészséges kisbaba érkezése olyan hihetetlen örömteli érzés lesz, mint amikor vihar után először megjelenik az égen egy csodaszámba menő szivárvány.

A kifejezés tehát egyfajta csodálatos örömöt fejez ki a mérhetetlen veszteség után, hiszen manapság sokan természetesnek veszik, hogy minden megszületett csecsemő élve és egészségesen jön világra, holott régen a csecsemőhalandóság bár fájdalmas teher volt, természetesebben kezelték.

Bár ez meglehetősen furcsán hangzik, de ha azt vesszük alapul, hogy ma a vetélés, a halva születés és egyebek súlyos tabutémának számítanak, addig régen ezt nem titkolták az emberek, hanem úgy beszéltek róla, mint egy természetes folyamatról.

Az orvostudomány fejlődésével nyilván ma már jobban átlátjuk a szülés komplikációit vagy azokat a folyamatokat, melyek esetleges halálhoz vezethetnek, éppen ezért nehezebb elfogadni, ha egy orvos képtelen bármit is tenni egy méhben növekvő magzat kilökődése vagy életben tartása ellen.

A szivárványbabák reményt adnak

A szivárványbabák megjelenését és jelölését a társadalom bár először kétkedve fogadta, sőt sokan nem is tudják, hogy mit jelent, de amennyiben megismerjük a jelentés hátterét, biztosan pozitív lecsapódást eredményez bennünk is. Nem véletlen, hiszen a szivárványbabák képesek reményt adni azoknak a pároknak, akik számtalan vetélésen vannak már túl, és teljesen elvesztették a reményt, hogy egyszer egészséges kisbabájuk születhet. Ha ugyanis másnak összejött, akkor nekünk is összejöhet, ez pedig komoly ösztönzést adhat a pároknak, akik gyakran magukat okolva esnek mély letargiába, és vetik el az ismételt próbálkozás lehetőségét.

Előző cikk7 sport, amit a kisbabáddal is űzhetsz!
Következő cikk4 évig várták a gyermekáldást, amikor a nőgyógyásznál kiderült, hogy az asszony még szűz!