A történelem folyamán a gyermekek helyzete sokat változott. A testi fenyítést, mint nevelési eszközt szinte mindenütt természetesnek tekintették. A gyermekek életének védelmére meghozott első törvény óta is sokat változott a jogi szabályozás.

Hirdetés

gyermekbántalmazásAz 1989-ben létrejött ENSZ egyezményt a Gyermekek jogairól a világ minden fejlett állama beemelte saját jogrendjébe.

Hazánkban a Gyermekvédelmi Törvény szerint veszélyeztetett az a gyermek, akit alapvető fizikai és pszichológiai szükségletei tekintetében elhanyagolnak, vagy bántalmaznak.

Érzelmi elhanyagolásról beszélünk, ha hiányzik az állandóság, az érzelmi biztonság, az érzelmi kötődés, szeretet.

A fizikai elhanyagoltságot a felügyelet hiánya, higiénés feltételek mellőzése, a gyermek egészségügyi védelmének elmulasztása jellemzi.

A gyermekbántalmazás a gyermek sérelmére elkövetett, fájdalmas, sérülést okozó cselekmény. Ide sorolandó a családon belüli erőszak és a családon kívüli sérelem.

Érzelmi bántalmazás akkor történik, ha tartósan, a gyermek érzelmi fejlődésére káros hatást gyakorolva visszaélnek a gyermek érzelmeivel. Ha a gyermekben a nem kívántság, értéktelenség, hasznavehetetlenség érzését keltik, ez önértékelés, önelfogadás és kötődési nehézségek kialakulásához vezet.

Itt kell megemlíteni a gyermekben állandó szorongás, félelemérzet keltését, a megszégyenítést, az érzelmi zsarolást, és a gyermek kihasználását.

Fizikai bántalmazást jelent a gyermek megütése, lekötözése, rázása, rángatása, rúgása, ledobása, megégetése, fojtogatása, de a közlekedés során bármilyen gondatlan veszélyeztetése is.

A szexuális bántalmazás bármely életkorú gyermek szexuális tevékenységre való kényszerítése, megerőszakolása, kézzel történő ingerlésre késztetése, de testi kapcsolaton kívüli tevékenységként pornográf anyagok, vagy szexuális aktus nézésére kényszerítés is.

gyermekbántalmazás4

A gyermekbántalmazás egyéb esetei

A magzat károsítása 

A várandós anya magzata egészségét veszélyezteti alkohol, mértéktelen dohányzás, drog fogyasztásával. A titkolt terhesség is árthat a magzatnak.

Alkohol és drog

A gyermekre veszélyt jelentenek, ha a szülők alkohol, vagy drogfogyasztók. Segítséget kell adni annak az anyának, aki gyermeke egészsége érdekében hajlandó alkohol, vagy drogfüggőségének kezeltetésére. Fennáll a veszélye a drog, vagy alkoholista szülők gyermekénél, hogy ő is, még gyermekként, fogyasztóvá válik, vagy már függőnek születik.

gyermekbantalmazasGyermek bántalmaz gyermeket

Ilyenkor a gyermeket másik gyermek, vagy gyermekek ismételten bántalmaznak fizikailag, lelkileg, vagy szexuálisan. A bántalmazó gyermekekről rendszerint kiderül, hogy ők maguk is ilyen bántalmazások áldozatai voltak. Ennek a problémának a kezelésekor fontos, hogy az áldozat, de az elkövető is kapjon megfelelő segítséget.

Rendszerbántalmazás 

Ha a gyermekek védelmére létrehozott rendszer nem jól működik. A bántalmazás elhárításának késedelme vagy a be nem avatkozás, súlyos károkat okozhat. Ide tartozik a gyermek jogainak figyelmen kívül hagyása, a szülőktől való indokolatlan elvétel is.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .