Korábban nagyon sokan nem tudták, hogy a külső adottságaink többségét, a készségeinket, de még a betegségeink nagy részét is örököljük. Bár egyáltalán nem biztos, hogy közvetlenül a szüleinktől, hiszen sok dologgenerációkon át tartó utat jár be a genetikai folyamatban.

Mielőtt még felfedezték volna a DNS-t és magát az öröklődést, a nő akár az életével is fizethetett, ha nem fiút szült. A királyi családokban ugyanis elvárás volt a fiú utód. Azt azonban csak később fedezte fel a tudomány, hogy a gyermek neme tulajdonképpen az apán múlik. A nő ugyanis két X kromoszómával, míg a férfi egy X és egy Y kromoszómával rendelkezik. Így az anya csupán X-et, míg az apa akár a fiút jelző Y-t is továbbörökítheti.

Ez is érdekelhet!

Az Y kromoszóma- vagyis az apa – határozza meg az ajkak formáját és arc gödröcskéit is. Az intelligenciát azonban az anya örökíti. A baba jövőbeli testméretet és a testalkata viszont a két szülő „keverékéből”adódik.

Bár a környezet és az életmód is nagyban befolyásolja az életünket, azért a legtöbb dolgot a felmenőinktől kapjuk. A kéz formája, az arcunk alakja, a szem színe, de akár a tehetség is a rokonainktól ered.

Előző cikkA szerelmes pár hetes ikreket várt, de kilenc baba jött végül a világra
Következő cikkBorzolja az idegeket a kisbaba fotója! Tudd meg miért készült!