Bálint alszik

Akárcsak mi felnőttek a babák is álmodnak. Ezek nagyjából 45 perc hosszú szakaszokból állnak. Az első a mély alvás, ezt követi a REM fázis. Ilyenkor gyors szemmozgást tapasztalhatunk a picinél, ilyenkor már felületesebben alszik, ezután pedig felébred.

A felnőttek többsége ezekről tudomást sem vesz, maximum átfordul a másik oldalára és alszik tovább. Mi sokszor azért ébredünk fel, mert élménydúsat álmodtunk.

Nagyjából ez a helyzet a picikkel is. Morognak, nyöszörögnek egy kicsit. Ha nem zavarjuk meg őket, akkor tovább alszanak.

Sokszor azért nem könnyű visszaaludniuk a REM fázis után, mert a szülők a baba minden rezdülésére már beszaladnak hozzá. Benyitnak és mondják, ó már felébredtél? Ezért a piciknek nincs alkalmuk megtanulni, hogyan „közlekedjenek” az alvási fázisok között.

Sose felejtsük el: Az önállóság nem egyenlő az elhanyagoltsággal!!!

Sosem hagyjuk magára a síró csecsemőt. Ellenkezőleg, figyeljük, felvesszük, megpróbáljuk megfejteni mi a probléma, hogy segíteni tudjunk. Ugyanakkor, ha már teljesült a kívánsága és nyugodt, nem kell tovább ölben tartani, hogy játsszon tovább, ha már megnyugodott. Így megkapja az önállóság örömét…

A kisbaba álma és amit elvéthetünk

Előző cikkMiért is jó a babaúszás?
Következő cikkBabamasszázs! Így készítsd elő!