Megfigyelhetjük, hogy újszülött babánkat, mikor hazavisszük az érzékszervei még nagyon gyengén működnek. Ez rohamosan változni fog az idő előrehaladtával. Egy érzékszerv azonban mintha „lustább” lenne a többinél. Ez a szaglás.

Kisbaba és a szagok/illatok! Megdöbbentő!Ki is próbálhatjuk, de láthatjuk is, ha a babánk kakil, nem fogja zavarni, a számunkra – sőt főleg apuka számára – nagyon büdösnek titulált végterméke. Persze erre mondják, hogy a saját „illata” nem zavarja az embert. Tégy egy próbát… Csak olyan szagokra fog a baba orrfintorral reagálni, ami ténylegesen irritálja a kis nyálkahártyáját – bár előfordult már az is, hogy erre sem reagál a baba. Ilyen pl. egy erősebb illatú, akár kámforos kenőcs.

Ettől nem kell megijedni. A babák szaglása tökéletes, de maga a bűz és a büdös kifejezéseket, mi magunk fogjuk a picibe „nevelni”. Ha már nagyobb lesz, biztos emlékszünk, mit mondunk, ha kaki van? Fúj de büdi, gyere szedjük ki gyorsan, kapsz tiszta pelenkát. Egy idő után a baba már maga jelzi – akár pfújjal, akár integetéssel – hogy ez bizony büdös.

Sokszor mondják, hogy egy csecsemő, akár egy lópokrócon is elaludna, mert nem zavarnák a szagok. A szagok ismeretét, tehát mi tanítjuk meg nekik, hogy mi a büdös és mi a kellemes….

1 hozzászólás

  1. Kicsi lányom 9 hónaposan mutatta elöször hogy kaka van és akkor legyezett a kezével és mondta h pfhű (leirni nem lehet ezt a szót) 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .