Különösen a szoptatás első heteiben a gyakori igénybevétel következtében a mellbimbók kisebesedhetnek. Ennek oka gyakran a nem megfelelő szoptatási technika. Nem elegendő, ha a baba csak a mellbimbót szopizza, a bimbó körüli udvar nagy részét is a szájába kell vennie. A kisebesedett bőrt helyileg kezelni kell, de első sorban a szoptatási technikán kell javítani. A szoptatás közben fellépő fájdalom elkerülése érdekében a babát 180 fokkal elfordítva tartsa a mama a melléhez. Így kevésbé irritálja a bimbó sebes felületét. Szoptatás után hagyja a kismama megszáradni a mellbimbóját, hogy a bőrfelület természetes módon regenerálódhasson.

Hirdetés

szoptatas

Tejpangás

Felesleges tej a szoptatási időszakban bármikor keletkezhet. Akkor fordul elő, ha a baba nem szopja ki teljesen a mellben lévő tejet. Előfordulhat ez a jelenség az oxitocin hormon termelődésének zavara okán is, mely stressz hatások következménye lehet. A tejpangás okozta feszülést és fájdalmat meleg borogatással, nagyobb hatásfokkal pedig infra lámpázással kell enyhíteni.

Mellgyulladás

Ritkán, de főleg az első baba szoptatásakor fordul elő. Kétfajta gyulladást különböztetünk meg, a tejpangásost, és a baktérium által okozottat. Mindkét gyulladás magas lázzal jár, és heves fájdalomérzet alakul ki az egyik, vagy mindkét mellben. Ezek a tünetek feltétlen orvosi kezelést igényelnek, aki a szoptatás alatt szedhető antibiotikumot felírhatja.

A tejpangás és gyulladások elkerülése érdekében mindig ügyeljen a kismama arra, hogy melle a szoptatás után ne feszüljön, ezért a mellszívó használata ajánlatos. Ha melle begyullad, hideg borogatás jótékony hatású lehet.

 

 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..