Rengeteg szülő nem szeretné beadatni a gyermekének a kötelező védőoltásokat a legújabb keletű hiedelmek miatt, de ők most drágán meg fognak fizetni érte. Nem csak átvitt értelemben (hiszen habár nagyon vissza lett szorítva a torokgyík, nem egy gyermek halt bele az elmúlt években ismét!), hanem szó szerint is.

Hirdetés

De mi is történik, ha véletlenül “elfelejted” elvinni a gyereket a védőnőhöz?

  1. A védőnő még kétszer értesít a kötelező oltásról
  2. Írásbeli felszólítást kapsz
  3. A Népegészségügyi Intézet elrendeli a védőoltás beadását

Innentől keményít be a rendszer! A közigazgatási eljárásról szóló törvény értelmében 5.000-től egészen 500.000 Ft-ig terjedhet ki a büntetés az elmaradt oltásokból eredő kötelezettség-megszegés miatt, ráadásul ez a büntetés többször is kiszabható! Sőt, ez még nem minden, az állam e mellett még szabálysértési bírságot is kiszabhat ugyanezek okból kifolyólag, aminek az összege 5.000-től egészen 150.000 Ft-ig terjedhet. Ezenkívül (csak a poén kedvéért) kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indulhat a szülők ellen, amiért akár még börtönbüntetés is kiszabható!

Az Alkotmánybíróság szerint a kötelező védőoltások rendszere két alkotmányos jogot is korlátoz: a gyermek személyiségének integritásához való jogát, illetve a szülők azon jogát, hogy világnézetük szerint gondoskodhassanak a gyermekeikről. Ugyanakkor a kötelező védőoltásokat az alapjogok szükséges korlátozásaként ismerték el a bírák…

Forrás: Kiskegyed

Hirdetés