Erről is kell szólni, hisz egy kismama azért már egészen más, mint mielőtt a Kincsét a szíve alatt hordja.
Az utazásra a legmegfelelőbb a második trimeszter, hisz ekkor még nem nagy a teher és tele vagyunk energiával.

Hirdetés

Az első három hónap, ami a magzat fejlődése szempontjából fontos, hisz ekkor alakulnak ki a szervei, inkább a nyugalomra törekedjünk. Egy hosszú, fárasztó útra semmiképpen ne vállalkozzunk.
Ha repülővel utazunk, ebben az időben az sem tesz jót. Hisz abban a magasságban, ahol a gépen mennek, nagyobb a kozmikus sugárzás, ami nem tesz jót a baba fejlődésének. Főleg a 15. hétig, hisz ekkora fejlődik ki teljesen a szíve. Nem árt az óvatosság, már egy repülőút során 1-2 havi sugárdózist szedhetünk össze. Persze ettől függetlenül nagyon sok várandós nő utazik ebben az időben is repülőn, főleg külföldön, ahol ez egy hétköznapi közlekedés mód. Tehát ez inkább egy plusz óvatosság.

A második trimeszterben a baba fő szervei már kifejlődtek. Ilyenkor még érdemes egy hosszú hétvégére elmenni, hisz (főleg első gyermeknél), ez az utolsó lehetőség arra, hogy kettesben menjetek el valahová. Legalább is hosszú ideig, ez az utolsó lehetőség. Ha hosszabb időre mentek, akkor azért az indulás előtt beszélj az orvosoddal, kérd el a telefonszámát, bármi történjék, tudj vele beszélni.

Mindenképp vigyél magaddal elérhető helyen élelmet. A leghihetetlenebb helyen jöhet rád az éhség és ezt most nem szabad elfojtani, mint „normális” állapotban, hogy majd ha odaérünk eszem. Nem. Ha éhes vagy, a baba is éhes, akkor egyél. Nem utolsósorban, ha nem eszel leeshet a vércukor szinted.

kismama és az utazás

Ha nyáron vagy ebben az áldott állapotban, készülj fel, hogy sokkal nehezebben viseled a meleget. Én télen voltam terhes és szinte végig őszi kabátban jártam, mert egyszerűen melegem volt. Tehát a hőháztartásod teljesen megváltozik. Így készülj az útra ruhákkal is.
Ilyenkor nem ajánlatos kipróbálni a helyi ízeket sem. (Persze ez arra érvényes, ha külföldre utazol.) Nehogy elkapj valamit. Ugyanezen okból kerüld a csapvíz ivását is. Tudod az Ördög nem alszik. 🙂

Ha egy másik kontinensre mennél, azt inkább halaszd el. Az időzónák átrepülése nem ajánlott már ilyenkor. Ha elkerülhetetlen, akkor ha megérkeztél, pihenj sokat, többet, mint nem terhesen tennél. A hosszú repülőút alatt kelj fel többször, sétálj, mozgasd meg a tagjaidat a keringés végett.

Az utolsó harmadban már nem tanácsolják az utazást. Főleg az utolsó hat hétben, hisz a koraszülés veszélye fenn állhat. A repülőtársaságok sem utaztatnak már 36. hét fölött levő terhes nőt. Rövidebb órás autóutat azért bevállalhatsz, de csak óvatosan. Ebben a trimeszterben már az autóvezetést sem ajánlják a kismamáknak.

 

kismama és az utazásÉn márciusban szültem és januárban még elmentünk egy hosszú hétvégére. Az autóút kb. 2 óra volt, illetve lett volna, mert az autópályán baleset miatt állni kellett még pluszba két órát. A párom már az autópálya felügyelethez telefonált, hogy ilyenkor mi a helyzet, mert itt egy kismama és ez nem igazán jó neki. 

Az igazat megvallva egy dolog volt számomra sürgető (mint a többi várakozónak is) a wc hiánya. Ráadásul, olyan helyen álltunk, ahol egy gramm bokor nem volt. Úgyhogy én már fejben lejátszottam, hogyan fogok mégis valahol pisilni, ha nagyon muszáj. Majd takarnak kabáttal. Azonban nemsokára indultunk. Az első parkolóban az összes autós megállt. Tehát ez egy kismamának tényleg sok volt. 🙂

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..