Azt már régen tudjuk, hogy a zene milyen jó hatással van a magzatra, az anya hangja is persze. A kapcsolatanalízisről sokat olvashatsz a honlapunkon is, ez is egy hihetetlen belső tanítás, ami a gyermeket nem egy idegen világba érkezteti, mert már az analízis által ismeri a környezetét mire megszületik. Az így pocakon belül „tanított” babák előbbre lesznek a koruknál, hiszen az életük első hónapjaiban már nem a környezetük megismerését végzik.

Azt is tudjuk, hogy idősebb terhességnél már lehet a kicsivel játszani is. Ha megbököd picit a hasad, a baba bentről ott fog visszabökni. A testvérek is szívesen játszanak is a pocaklakóval.

Egy angol egyetemen a University of Dundee-n végezték el a kísérletet 23 terhes nő bevonásával. Mindegyikük a 21. és 33. hét között járt a terhességben. Háromféle tevékenységre kérték őket: először beszéljenek a babájukhoz, majd cirógassák a hasukat, aztán ne csináljanak semmit. A beszélős feladat alatt fel kellett olvasniuk egy mesét, a simogatós alatt csak nyugodtan ülni és hasat simogatni, a kontroll cselekvés pedig abból állt, hogy ülniük kellett és a kezüket lógatni csendben.

Azt találták a kísérletben, hogy a magzatok a hangra és az érintésre is reagáltak. Minél előrehaladottabb volt a terhesség, annál aktívabb volt a reakció a babák részéről, bár már a 21. héten lévő magzat is adott jelet arra, hogy hallja és érzi, mi történik anyával. Az idősebb magzatok úgy fejezték ki a reakciójukat, hogy megérintették a saját kezüket vagy arcukat, amikor az anyukák megérintették a hasukat. Mindegyikük sokkal több mozgást is produkált, amikor anya cirógatta a saját pocakját.

Örülünk a hírnek, de azért figyelmeztetünk mindenkit, hogy ez a kutatás arra vonatkozik csak és kizárólag, hogy a babák a saját anyukájuk pocaksimogatásának örülnek, úgyhogy nem javasoljuk az utcán random terhes nők hasának cirógatását.


Forrás: NLC

Előző cikkA fogantatás csodája – videók
Következő cikkAz újszülött etetése igény szerint

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .