koldokkezeles

Hirdetés

Születéskor a köldökzsinór elvágása után egy úgynevezett köldökcsonk keletkezik, amely az id előre haladtával összeszárad és leesik. Ez attól függően, kinek kisebb, vagy nagyobb a köldökgyűrűje, kb.1-1,5 héten belül leesik, és 1-2 héten belül teljesen begyógyul. A küldök sebet tisztán, és szárazon kell tartani, nehogy fertőződjék.

Ha szárazon tartjuk, a varr a teljes gyógyulásáig fedi, és védi. Semmiféle bekötést, leragasztást nem igényel. Éppen ezért, míg a köldökcsonk nem esett le, a kádban csak annyi víz legyen, mely háton fekvő helyzetben a hasát nem lepi el.

Ha bármilyen elváltozást tapasztalnál a köldök kezelése során, pl. köldök körüli pirosság, bűzös váladék, gomba alakú vadhús képződmény, akkor azt haladéktalanul meg kell mutatni a gyermekorvosnak. Mindezeket a házi gyermekorvos írja föl receptre, de magasabb térítés ellenében recept nélkül is kiválthatod a gyógyszertárban. Vannak, akik az alkohol helyett pl. a Betadint javasolják köldökellátáshoz, mert az nem szárít. Én a 70 % – os alkoholt szoktam ajánlani, és éppen a szárító hatás elkerülése végett fültisztító pálcikára téve, csak a köldökcsonkot, illetve alatta. Így elkerülhető a csonk melletti terület alkohollal történ feláztatása, és a bőr kiszáradása.

eszik1

Milyen gyakorisággal

Ha még nem esett le a köldökcsonk, a köldökellátást célszerű minden pelenkázás alkalmával elvégezni, de minimum 4 – 5x / nap. Ha már leesett, elegendő kb.3x / nap, addig míg, már nem váladékozik a seb, és tisztításkor nem látható váladék, vagy vér a fültisztító pálcikán.

Ezen a képen az újszülött köldökcsonkja ugyan már leesett, de jól látható a technika: hüvelyk és mutató ujjunkkal finoman széthúzzuk a köldököt, és az alkoholba mártott pálcikával kitöröljük. Ha még nem esett le a csonk, akkor azt óvatosan kicsit megemelve, alatta kitisztítjuk a sebet. Minden törlésnél új fültisztító pálcikát mártunk bele az alkoholba, és ezt a műveletet mindaddig ismételjük, míg a pálcikán törlés után nem marad sem vér, sem váladék.

Szakirodalom

 

A csecsemők és kisgyermekek számára szükséges készítményeket a kezelőorvossal és gyógyszerésszel egyeztetve célszerű kiválasztani. Nem elegendő a gyógyszereket beszerezni, figyelmet kell fordítani a megfelelő tárolásra (pl. bizonyos…

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

 A méhen belüli élet utolsó napjaiban a légzőszervek kifejlett állapotban várják funkciójuk megkez­dését. Ez azt jelenti hogy a tüdők a mellkasban összepréselve, levegőt nem tartalmazva a mellüri és az uterus által kifejtett nyomás hatása alatt vannak. Valódi légzőmozgások nincsenek, ezekre…

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

 

 Fantasztikus képekkel készült riport a születés csodájáról, az élet első másodperceiről. A képeket Suste Bonnen dán fotós (65), aki a Koppenhágai Egyetemi Kórház engedélyével készítette a fotókat. Ezek…

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..