6-9 hónapHat hónapos kor után hihetetlen fejlődés tanúi lehetünk. A babánk sok mindent megért már. Ha a mama beszél hozzá, arra különféle módon válaszol is. Ennek egyik lehetősége a hangszín, a hangsúly a hang ritmusa és persze mellé a mimika is. Természetesen ilyenkor a szavak egy részét már meg is érti a gyermek. 9 hónapos korára a baba már figyel a nevére, azonban ez csak számadat, hisz vannak korábban és később „ide érkező” babák. (Az én kisfiam már 4 hónapos kora óta figyel a nevére, 5 hónaposan pedig oda is fordult ha szólítottuk – bár én ezt a pocakban való képzésnek tulajdonítom, erről a kapcsolatanalízis fülecske alatt olvashatsz).

Ilyenkor már felismeri az őt körülvevő tárgyakat, főleg ha előtte sokszor meg is neveztük azokat. Már sokszor írtam, de itt is újra előjön, hogy a babával folyamatosan beszéljünk. Mindegy mit csinálunk osszuk meg vele, hisz attól, hogy nem beszél, sőt esetleg úgy érezzük nem is figyel ránk, még tanul belőle.

Magának az anyanyelvnek az elsajátítása két részből áll. Először meg kell érteni mit mondanak, másodszor pedig szavakat kell formálnunk, hogy értsék mások amit mondunk.

Már a csecsemő is megért sok mindent még azelőtt, hogy bármit is mondani „értelmes” nyelven.

Azonban egy idősebb orvos mondta még, aki sokat foglalkozott a gyermekek beszédkészségével, hogy megfigyelhető az újszülött míg megtanul beszélni, minden ősi primitív nyelvet végig próbál. És ez így igaz. Ha emlékszünk még babánkra, voltak olyan korszakai, amikor a gügyögése tényleg hasonlított egy-egy törzsi nyelvre, mintha mantrázott volna, vagy egy másik korszakban (biztos mindannyian emlékszünk az Istenek a fejükre estek című film Busman szereplőinek hangjára), kattogó, nyelvcsettintő beszéddel próbált kommunikálni.

6-9 hónapA gyermek 6 hónapos korától kezd el játszani a hangokkal. Maga is meglepődik sokszor a képességein, sikít, brümmög, vijjog stb. Mindig mosolyogjunk rá és dicsérjük meg hogy milyen ügyes. Egy idő után láthatjuk majd, ahogy tudatosan próbál a kedvünkbe járni, sőt akár produkálhatja is magát egy kis elismerését.

Magát a nyelvet utánzással tanuljuk meg. Hisz egy idő után a baba lemásolja azt, amit maga körül hall. Eleinte csak egy-egy magánhangzót hangoztat, azonban 7 hónaposan már két szótagú hangsorokat is mondhat.

A valódi szavak megjelenése 8 hónapos korra tehető, persze ekkor se várjunk tőle csodát. Csak a legapróbb és legkönnyebb (számunkraJ) szavakat, mint ma-ma, da-da…

9 hónaposan már tudatosan fogja ezeket mondani, pl. ha ott az anyukája akkor azért mondja, hogy mama.

Napjainkban egyre több helyen kétnyelvű a két szülő. Sokan úgy érzik ez megzavarja a kicsit, azonban a nyelvtanulásra a kora gyermekkor a legjobb. Hisz erre az agy ilyenkor nagyon fogékony. A kétnyelvű gyermekek éppolyan folyékonyan beszélnek, mint egynyelvű társaik. A kutatások is bizonyítják, ha a baba kétnyelvű és keveset beszél, annak más oka van , nem az „összezavarodottság”. (Azt hiszem irigylésre méltók, hisz teljesen új nyelveket kell elsajátítani. Kis Csodák én úgy hiszem, hisz gondoljunk csak bele, mi felnőttek mennyit küzdünk egy-egy nyelvvizsgáért akár, ők pedig anyanyelvként tanulnak.:)

Ösztönözzük a beszédre babánkat

  • 6-9 hónapMindenképpen ingergazdag környezetben legyen a baba. Soha ne tegyük külön a szobájába (még akkor sem ha a legszebb, legdivatosabb, legmodernebben felszerelt szobácskája van). Ebben a korban a mama jelenléte kell és a beszéd, ami nem egy plüssmaciból szól. Ne zárjuk ki a gyermeket így az életünkből, mert ez nem csak a tanulásra a lelkére sem lesz jó hatással.
  • Nézzünk a szemébe a Picinek ha beszélünk (bár már erről is volt szó). Ha beszélünk gyakran tartsunk szünetet, hogy ő is válaszolhasson.
  • A baba rá fog mutatni tárgyakra amik érdeklik. Mindig mondjuk el neki, hogy mi az amire mutat, nevezzük meg őket, akár mondjuk el neki mire való. Ha játék, akkor adjuk oda neki és szintén mondjunk róla pár szót. Majd hallgassuk a babánkat.
  • Szintén még visszatérő gondolat, ha úgy érezzük nem beszél időben, akkor a hallásvizsgálat az első ellenőrzés. Azonban nem kell siettetni, nem szabad összemérni másokkal a gyermekünk, mert mindegyik egy önálló személyiség.
  • Magát a nyelv elsajátítását egy született beszédkészség, a baba intelligenciája, és az utánzás képezi. Tehát mindig beszéljünk hozzá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .