A 36. hétnél korábban született gyermekek a koraszülöttek. Azonban van néhány dolog, amit a sok – sok információ mellé jó, ha tudtok.

koraszülött babákHa megszületett a Pici – vegyünk most itt egy hónappal korábbi időpontot – akkor az a baba még nem újszülött.
Soha ne várj tőle olyan dolgokat, amit a többi vele egy időben, de rendesen 40-41 hétre született babáktól.
Tehát pl. a mosoly a babáknál az első dolog szinte, amit produkálnak. Ez kb. 4-6 hetes korára tehető. A Te babád már 6 hetes lesz, azonban ha levonjuk belőle azt az egy hónapot, akkor még csak 2 hetes. Tehát semmi probléma, ha még nem mosolyog vagy csinál olyan dolgokat amit már “kéne”.

Egy koraszülött babának sokkal nehezebb megtanulni szopizni, hisz neki még a táplálás elviekben a köldökzsinóron át történne. Az ő szervei, mozgása, és a lelke is még idekint azt a hátramaradt egy hónapot fogja pótolni. Hiába mondjuk azt, hogy egy hónapos a babánk, még csak akkor lenne újszülött.

Tehát a koraszülöttek képességeit, mindig onnan nézd, mikorra ki lettél volna írva. ne ijedj meg, ha kicsit le van maradva a vele egy időben születettektől. Amint eléri a tényleges “születési” korát, rögtön utol fogja érni őket.
Beszélgess, énekelj neki sokat, simogasd. Mindent mondj neki is, hisz mindent “ért”, mint a többi baba.

A szeretet pedig csodákra képes…

Megelőzés

Mivel a diabéteszesek, valamint a terhességi cukorbetegek esetén is magasabb a koraszülések aránya, így erre a témára térünk ki először. Kismamák számára a 24-26. terhességi héten minden esetben javasolt az orális vércukorterhelés elvégzése, két (vagy több) vércukor mérési időponttal, de azon várandósok, akiknek halmozottan fordul elő cukorbetegség a családjában, vagy más gyanújel áll fenn, korábban is kérhetik a vizsgálatot.

Ezen kívül a terhesség alatti káros szenvedélyek is fokozzák a koraszülés veszélyét. Dohányzás, alkohol és drogok fogyasztása. ( Ezek persze amúgy is mellőzendőek, hisz hiába született időre, rendes súllyal a babád, ha dohányoztál nem tudhatod később, az élete során milyen káros hatásai lesznek a gyermekedre. Lehet, akkor szembesül a gyermek, anyja terhessége alatti dohányzásával, amikor maga is babát szeretne, de esetleg emiatt nehezebben – vagy egyáltalán nem -sikerül spontán úton.)

koraszülött baba

Előző cikkMiért nem szabad sírni hagyni egy babát?
Következő cikkA multifunkciós babakocsi

4 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .