Nemrégiben egy nagyon szomorú riportot olvashattunk az Abcúgon. Down-szindrómával született kisbabákról, szüleikről, és kórházi dolgozókról esett szó a cikkben.

Down-kórral született babák - előítéletek a kórházban
A kép illusztráció

Sajnos sok magyar családot érint a betegség, és az a tapasztalat, hogy kis hazánkban az orvosok nagy része semmi empátiát nem mutat a szülő felé, mikor közli a hírt a baba születése után. Csak a rideg tényeket mondja el, legtöbbször együttérzés nélkül, és azt mondja, a legrosszabbra kell készülni. Nagyon kevés olyan beszámolót lehet olvasni, ahol az orvos megértően, türelemmel mondja el, mi a baj, és még kevesebb, aki segít is az anyukának, mi a teendő, és ki tud segíteni.

A külső jelek alapján is gyanítani lehet a Down kórt, azonban a diagnózis felállításához több vizsgálat is szükségeltetik, ami átlagosan 10 napon múlva hoz csak eredményt.

Addig az orvosok csak hárítanak, idegeskednek….azt mondják az anyának, nem kell idejönni kérdezősködni, meg zavar a munkában, akkor kell jönni, ha szólok, hogy megjött az eredmény…

Down-kórral született babák - előítéletek a kórházbanBátorítás helyett inkább próbálják lebeszélni a Down-kóros baba neveléséről a szülőket, sokat emlegetik a problémákat, a szülőkre váró nehézségeket. Mintha csak azt mondanák, hogy nem kötelező hazavinni a gyereket.

A Down-kóros anyukákat megkérdezve azonban teljesen más lenne az elfogadott eljárás az adott helyzetben. Például, ha még nem bizonyított a betegség, de a gyanúja már fennáll, akkor is közölni kell azt az édesanyával. Sok anyuka panaszkodik arra ugyanis, hogy szülés után egyből elvették tőle a babát, és nem mondanak semmi konkrétat, csak azt, hogy valami nincs rendben.

Ha meg véletlenül közlik a szülőkkel, azt sem egyszerre, “hatszemközt”, hanem gyakran más beteg előtt, félvállról, esetlegesen a folyosón találkozva.

Down-kórral született babák - előítéletek a kórházbanTöbb civil kezdeményezés is van pedig a Down-kórral kapcsolatban, ezek szórólapjait az ország rengeteg szülészetén megtalálhatnánk, ha az orvos, az ápoló odaadná. Mert ha így történne, a szülés után azonnal az édesanya segítségére sietne egy segítő, akik tanácsokkal látnák el, hiszen ilyenkor a legtöbb szülő kritikus lelkiállapotban van.

A Down Alapítvány működteti a DaDa és sorstárs segítő szolgálatot, ahol Down-os szülőket képeztek ki arra, hogy akinek szüksége van rá, menjen segíteni már a kórházban.

A legtöbb helyen azonban nem világosítják fel a szülőket, hogy ezek az alapítványok léteznek.
A megkérdezett anyukák közül volt olyan, aki azt mondta, mikor a kisbabát végre a kezébe adták, már előítéletei voltak, hiszen a babára való várakozás teljesen kimerítette idegileg és fizikailag. Ahogy megkapta, már a Down-ra utaló jeleket kereste a babán.
Viszont az orvosok nem mondták el, mi ez a betegség, és mivel jár.

Down-kórral született babák - előítéletek a kórházbanEgy immár négy gyerekes édesanyának az utolsó szülése után derült ki, hogy a kislánya Down szindrómás. Az orvosok napokig csak annyit mondtak, hogy meg kell várni a tíz napot, hogy bebizonyosodjon, valóban arról van e szó, amit gyanítanak az orvosok. Aztán, mikor megjött az eredmény, hogy a gyanú beigazolódott, finomkodott a három orvos, hogy nem muszáj hazavinni, ha nem akarják, vannak ezeknek a gyerekeknek már nagyon jó nevelőintézetek, ha kell, még segítenek is keresni ilyet. Azzal próbáltak érvelni, hogy van három egészséges gyerek otthon, és nekik ez egy hatalmas trauma lesz, meg hogy oda kell költöztetni a nagyszülőket, hogy akadálymentesen el bírják látni a beteg gyereket.
Az anyának azóta is lelkiismeret furdalása van, hogy megfordult a fent említett lehetőség a fejében. De hazavitte a kislányt, és ők nevelik.

A Down Alapítvány elnöke azt mondta, hogy az orvosok egyszerűen kudarcként élik meg az így született gyermekeket, ezt a hibát pedig azzal próbálják eltüntetni, hogy felajánlják a szülőknek, hogy segítenek elhelyezni egy nevelőintézetben, gyakorlatilag arra buzdítják az anyát, hogy menjen haza, és szüljön egy egészséges babát később. Az újszülött eltávolítása így a felelősség terhének átadását is jelenti. Alapvetően nem rossz emberek az orvosok, csak nem tudnak mit kezdeni a kialakult helyzettel.

Egy másik önkéntes szerint a műhibaperek miatti félelem is lehet a háttérben, hiszen rengeteg vizsgálat van a terhesség alatt, amire a szülők megannyi pénzt költenek, azt gondolva, hogy így úgymond megegyezzenek a szülésszel, hogy egészséges babájuk szülessen. Mert ha nem derül ki a terhesség alatt a rendellenesség, akkor általában az orvosokra fogják, hogy hibáztak. Így beperli őket a szülő, és általában meg is nyeri.

Az a baj az ilyen babákkal, hogy az egész társadalom úgy áll hozzá, ahogyan a fentebb említett orvosok. Azt gondolják ugyanis, csak a tökéletes gyermek elfogadható. Ezt erősítik azzal a rengeteg szűrővizsgálattal a terhesség alatt, és úgy hiszik, ha egy eredmény negatív, az garancia arra, hogy minden rendben van. Pedig tévedhet a teszt is…A genetikai eltérés pedig nem a szülész hibája.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Előző cikkSok ember kifakadt ezen a megdöbbentő fotón!
Következő cikkBarackpopsis babák a neten