Az elmúlt években számos vita alakult ki a gyermekek kötelező oltásával kapcsolatban. Sok szülő ellenzi az oltást, míg mások az élet védőjének tekintik. Minden anya a legjobbat szeretné a gyermekének a saját nézetei szerint. Vajon lehet egyáltalán ebben a kérdésben igazságos döntést hozni?

Hirdetés

A kötelező oltások száma és milyensége az adott kortól függ. Vannak amik már lekerültek a kötelező listáról, hiszen az általuk okozott betegségek előfordulása szinte egyenlő a nullával. Vannak azonban olyan betegségek, melyek csak most kezdenek tarolni a kisgyermekek körében. Ezek természetesen felkerülnek a listára.

Egy új törvényjavaslat szerint a kötelező oltásokhoz kötnék a családi pótlék jogosultságot. Az oltóorvosnak kellene ezután lejelentenie, ki az, aki jogosult a pénzösszegre. Az orvosi bejelentés után pedig papírral igazolniuk kell a szülőknek is, hogy az oltás beadása megtörtént.

“Ha elmaradt a kötelező oltás, akkor a családi pótlék utalása addig szünetel, míg a vakcina beadását nem pótolják.”

Az oltásellenesek most is azzal érvelnek, hogy Európa szerte, hazánkban a legszigorúbb az oltási rend. Míg mások úgy vélik, a sokféle régen halált okozó betegségek nagy része ellen ma már a gyermekek védettséget kapnak egy életre– diftéria, tetanusz, rubeola, TBC, kanyaró stb.

A nyugati országok többségében a szülő döntheti el, hogy oltatja-e a gyermekét. Azonban ezekben az országokban nagyobb a gyermekhalandóság is. Pont az oltások hiánya miatt. Hiszen egy pár napos baba – aki még értelemszerűen nincs oltva – azért el kell vinni orvosi vizsgálatokra. Ahogy a kanadai család is tette a 15 napos kislányukkal, aki a „kirándulás” után kanyarós lett. Mint utóbb kiderült a váróteremben egy felnőtt ült, aki ebben a betegségben szenvedett. Ha oltva lett volna, nem történhetett volna baj.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..