Nehéz év volt ez a rövid távú lakhatásban dolgozók számára: nem elég, hogy a kormány és a főváros is korlátozta a piacot, az ágazat is a túlélésért küzd a koronavírus-járvány miatt – mondja Ribarics Ádám a Budapest Residence vezetője. Cégük a járvány előtt csaknem kétszáz budapesti lakás bérlésével és üzemeltetésével foglalkozott. A háztulajdonosok 40-50 százaléka azonban nemrég váltott az Airbnb-ről a hosszú távú lakásokra, és Ribarics becslése szerint 20-30 százalék biztosan nem tér vissza a rövid távú lakásokra. Ennek megfelelően már most látható, hogy a havi 280 euróért (100 ezer forintért) bérelhető ingatlanok tömegesen jelentek meg Budapesten, és ezek nagy része a Rentigo.com szerint egykori Airbnb-lakások – írja a 24.

A Budapest Residence apartmanjainak 20-30 százaléka foglalt helyet, kivétel nélkül magyarok bérlik őket. Igaz, hogy hosszú távra vesznek lakást, de mivel az árak nagyon alacsonyak, a cég bevétele 80 százalékkal csökkent a megszokottól. Ribarics szerint már kijelenthető, hogy Budapesten az Airbnb lakások száma 60-70 százalékra csökken. A drasztikus esés már tapasztalható: 2015 őszén az Airbnb 5200 szállást kínált Budapesten, 2020 nyarára ez a szám csaknem megduplázódott. Most azonban ismét közelebb kerültünk az öt évvel ezelőtti adatokhoz, mivel a rövid távú lakáspiac-megfigyelő helyszínen jelenleg alig több mint 7000 Airbnb-lakás található a fővárosban. A legdurvább csökkenés a belső kerületekben figyelhető meg, amelyek a fő turisztikai célpontok. Csak a VII. kerületben több mint ezer lakás tűnt el a piacról néhány hónap alatt. De a VI. kerületben sokan áttérhettek a hosszú távú lakásokra is, ahol az Airbnb-n elérhető lakások száma harmadával csökkent.

Ribarics Ádám viszont már látja a fényt az alagút végén. Rövid idő alatt áprilisban és májusban 300 foglalás érkezett hozzájuk, miután kiderült, hogy tavaszig érezhető a koronavírus elleni oltások hatása.

Leginkább az angolok és az írek tódultak a lakásokba. Rege Mihály, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének elnöke szerint a szeptemberi határzár volt az utolsó csepp a pohárban az Airbnb legtöbb vállalkozója számára.

Megemlítette azt is, hogy sokan átálltak a hosszú távú lakásokra, és arra számítottak, hogy a csúcsidőszakhoz, például a tavaly nyárhoz képest, a jövő év április és május környékén is csak a lakások 40-50 százaléka lesz a piacon. A kormány elsősorban a szállodaipar megsegítése érdekében kívánták szabályozni a rövid távú bérleti díjakat, a főváros pedig a rövid távú bérlést, hogy alacsonyan tartsa az Airbnb-k árait. Az Ingatlan.com megvizsgálta tavaly, hogy a bérleti díjakat hogyan befolyásolta az apartmanszállodák emelkedése ebben az évben. Egy biztos; míg a szállodákat megsegítették, addig a rövidtávra bérelhető lakások kiadását kis híján ellehetetlenítették a fővárosban.

Míg korábban több vezető politikus, például Fürjes Balázs államtitkár és Karácsony Gergely polgármester is támogatta egy konkrét határidő bevezetését, most elképzelhetőnek tűnik, hogy később is csak enyhébb korlátozások lesznek. Ribarics Ádám elmondta, több kerület képviselői már rámutattak, hogy nem feltétlenül akarják korlátozni a lefoglalható napok számát az Airbnb-kben, mert ez erősítené a feketegazdaságot. Inkább olyan intézkedésekre gondolnak, mint egy éjszakai ellenőrző szerv, amely problémák esetén a lakóközösség rendelkezésére állna, vagy egy intelligens eszköz a szén-monoxid és zaj mérésére, egy francia modell alapján, mind az új korlátozások miatt a lakásokra vonatkozóan.

Ez a szegmens a túlélésért is küzd most, ezért különösen fontos, hogy az önkormányzatok milyen döntéseket hozzanak az Airbnb-re vonatkozó szabályok szigorításáról – mondta Rege Mihály, aki szerint a kerületi hatóságok rugalmasak és segítőkészek a helyzetet illetően, de nagyobb ellenségeskedést éreznek a főváros részéről.

Ez miképpen érintheti a kisgyerekes családokat? Nos, a dolog egyszerű; ugyanis az Airbnb-k visszaszorulásával, ezeket a lakásokat most nem turistáknak adják ki, hanem albérlőknek. Mivel több ezer lakás szabadult fel, így hirtelen a lakáspiac leterheltté vált, sokkalta jobban megnőtt a kínálat, így mindenkinek lejjebb kellett vinnie az árait ahhoz, hogy versenyképes maradjon.

 Ha másra nem is volt a legjobb 2020, de ahhoz, hogy jó áron, jó lakást találhassunk a fővárosban, ahhoz mindenképpen.

A cikk forrása: https://dailynewshungary.com/in-a-few-months-thousands-of-airbnb-apartments-disappeared-from-budapest/?fbclid=IwAR0f7h4UXMyKVZUzueSZEPRU9p3UntdaI6NFxJ7jcq3TLQFOJYBNyCyXcoU

Előző cikkEGYMÁSNAK ESTEK A KOMMENTELŐK ÖRDÖG NÓRA POSZTJA ALATT
Következő cikkTóth Gabi kislánya elkapta a koronavírust