Néhány évvel ezelőtt olyan orvosi vélemények kerültek nyilvánosságra, melyek a bölcsőhalál (SIDS) okának, a baba légzéskimaradását tételezték fel. Az SIDS igazi okai, azóta sem ismertek, csak feltételezhető, hogy fennállhatnak olyan rizikófaktorok, melyek megnövelik az erre való hajlamot, vagy létrejönnek olyan körülmények, melyek hatására bekövetkezik. Az esetek többségében a bölcsőhalál ma is megelőző jelzések nélkül következik be, sőt a ráutaló tünetek sem ismertek. Bár Magyarországon viszonylag ritka a bölcsőhalál előfordulása, mégis az erről szóló hírek nagy riadalmat keltenek a kismamák körében. A félelmet fokozza, hogy a jelenségre nincs gyógyszer, és a megelőzésére sincs recept. Egyetlen dolog áll a szülők rendelkezésére a tragédia elkerülésére, a légzésfigyelő készülék.

legzesfigyelo5Az utóbbi időben felszaporodott az otthon használatos légzésfigyelő készülékek kínálata, mely nem könnyíti meg a szülők dolgát, hiszen vannak, akik nem tudják eldönteni, hogy szükség van-e rá. Más családok eleve elutasítják, mondván, hogy régen ilyen nem is létezett, mégis felnőttek a gyerekek. A szülők többsége azonban nem elutasító, inkább elgondolkodik a megvásárlásán, annál is inkább, mivel mára már a gyermekorvosi ajánlat is mellette szól. Fontos tudnivaló azonban, hogy ezek a készülékek kizárólag egészséges csecsemők számára, és csak otthoni használatra alkalmasak. A fejlődési rendellenességgel küzdő babáknál a kezelőorvos véleményére szükségség van.

Létezik-e olyan körülmény, mely a légzésfigyelő használata ellen szól?

  1. A készülék ára elég magas, ezért megvásárlása sok pénzbe kerül. Ez a tény. Viszont, kevés olyan szülő akad, aki ne tenne meg mindent annak érdekében, hogy babája túléljen egy előzmények nélküli légzésmegállást.
  2. A készülék használata felesleges stresszt okoz. Vajon igaz ez az állítás? Vajon mi okozhat nagyobb stresszt, ha nem használjuk a készüléket, és állandóan azt figyeljük, hogy szabályosan lélegzik-e a csecsemő? Azon idegesíti magát a család, hogy nehogy éppen az ő babájával történjen meg a tragédia.

A légzésfigyelő is okozhat stresszt?

Természetesen, ha tévesen riaszt. Az ijedtség azonban elkerülhető, ha figyelembe vesszük a készülék működési elvét. A készülék a baba légző mozgása által keletkező nyomásváltozást figyeli. Amennyiben 20 másodpercnyi ideig nem tapasztal változást a gép, vagyis erre a meghatározott időre légzéskimaradást észlel, riasztja a szülőket.

Miért 20 másodpercnyi a kritikus riasztási idő?

Ez az orvosi apnoe időhatárát jelenti. A legtöbb légzésfigyelő készüléket erre az időre kalibráltak, de ma már léteznek olyanok is, melyeknél alacsonyabb a riasztási időhatár, és előzetes figyelmeztető jelző hangot ad, vagy már magunk is beállíthatunk akár rövidebb riasztási időt rajta. Ennél fejlettebb készülékek is léteznek már. A modernebb készülék, riasztás előtt apró rezgéseket bocsát ki, mellyel stimulálja, légzésre készteti a babát mielőtt a riasztó hangja megszólalna.

legzesfigyelo1

Milyen elven érzékelnek a légzésfigyelők?

A hagyományos készülék a matrac alatt elhelyezett érzékelőkkel, szenzorpadokkal rendelkezik, így a matracon keresztül érzékeli a baba mellkas mozgása által keletkezett nyomásváltozást. A mai matractípusok vastagsága, anyaga miatt ezeket a készülékeket rendkívül érzékennyé képezték. A légzésfigyelő érzékenysége miatt nagyon fontos a készülék helyes beállítása. Ahhoz, hogy a körülményeket a kiságyban optimálisan alakíthassuk ki, nem lehet a matrac instabil, de a sok ágynemű is akadály.

A legújabb fejlesztésű, pelenkára csíptethető, mobil légzésfigyelők, melyek mérete gyufásdoboznyi, a baba pocakjára simuló ergonomikus érzékelőjükkel fogják fel a hasi légző mozgást. Létezik ennél a típusnál olyan, amely stimuláló funkcióval is rendelkezik, és finom rezgésekkel próbálja lélegzetvételre késztetni a babát.

A légzésfigyelő készülékek ma már antiallergén, orvosi műanyagból készülnek, védettek a nedvességgel szemben. Némely készüléket légzésszámláló funkcióval is ellátták, és állítható riasztási idővel rendelkeznek.

legzesfigyelo3

legzesfigyelo2

legzesfigyelo

Melyik légzésfigyelő készüléket válasszam?

Ezt a kérdést mindenkinek, magának kell eldöntenie, de előtte fontos az alapos tájékozódás. Ne csak a gyártók szakembereinek véleményét kérjük ki, hanem gyermekorvosunkét is. Ez után következzenek saját igényeink, megelégszünk-e a klasszikus légzésfigyelővel vagy kamerás, bébi őrzős, pelenkára csíptethető, számtalan kiegészítő funkcióval rendelkező készüléket választunk. A légzésfigyelő készülék nemcsak a bölcsőhalál megelőzése miatt ajánlatos, hanem a baba gyomortartalmának visszanyeléséből származó fulladásos balesetek elkerülése miatt is. Sajnos, egészen pici babáknál is előfordul a reflux, mely szintén növeli a fulladásos balesetek veszélyét. Tehát az első kérdésre adandó válasz az lehet, hogy nem divatból vásárolunk légzésfigyelő készüléket.

[box type=”warning” align=”alignleft” width=”500″ ]Fontos tudnivaló: Ezek a készülékek, még ha biztonságosak is, csak riasztó készülékek, és nem életmentők. Semmiképpen nem nélkülözik a szülői felügyeletet! Életet csak úgy mentenek, ha a szülő tudja, hogy mi a teendő egy esetleges légzésleállás esetén. Legyen a szülő felkészült az újraélesztés dolgában is, hiszen csak akkor van értelme a riasztókészülék megvásárlásának.[/box]

Előző cikkA szabad levegőn is érheti veszély a picit
Következő cikkNapközben nem igényli az alvást a gyerek?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .