A terhesség fennállásának észlelését követően az első nőgyógyásznál tett látogatáskor az orvos a petezsákot keresi az ultrahangon. A terhesség hatodik hetétől kezdődően a szívhang észlelése is alapvető fontosságúvá válik a vizsgálatok során.

Hirdetés

Legkésőbb már a 9. héten észlelhetővé válik a magzat szívizomzatának működése.

A magzat első szívdobbanásainak hangja igazán érzékeny húrokat pendítenek meg a jövendőbeli édesanyában, így sokszor az is megesik, hogy néhány örömkönnycsepp jelenik meg az arcukon. Ekkor válik igazán kézzelfoghatóvá az, hogy egy valódi életet hord a méhében az anya. A következő nőgyógyászati vizsgálatok során is legelsőként azt figyeli a vizsgálatot végző szakorvos, hogy működik-e még a szív. Ugyanis a terhesség 12. hetéig megtörténhet az, hogy előjel nélkül elhal a magzat. Ilyenkor szívhang nem észlelhető.

Spontán vetélés is elindulhat ebben az időszakban, amelyet általában enyhe vagy erős vérzés jelez. Ha a 12. hetet is megéli a magzat, akkor már alacsonyabb a spontán elhalás veszélye. Ezt követően az észlelhető szívfrekvencia körülbelül 120 körül állandósul és az amplitúdója 10 lesz. Ezt leginkább az anya nyugalmi állapotában lehet hatékonyan mérni. Azért fontos ezeket az adatokat figyelemmel követni és rögzíteni, hogy még a születés előtt megbizonyosodhasson az orvos is és az anya is arról, hogy a kisbaba szívműködésével minden rendben van. Ennek érdekében akár terheléses szívhang tesztet is előírhat a nőgyógyász, így változó helyzetek között is megfigyelhetővé válhat az, hogy egészségesen fejlődik-e a baba vagy valami gond van.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .