A kép illusztráció

Már egy éves kora előtt jobban ért a mobilhoz mint a szülei!

Hirdetés

Már sokszor mondtuk, hogy a generációs különbség sokkal jobban látszik köztünk és a gyermekeink között- mint a mi korosztályunk és a szüleink korosztálya között.

A mai gyerekek már szinte IP címmel születnek. Már az anyaméhen belül magukba szívják a technika vívmányait. Ami nem is baj, hiszen az életük során nekik ezzel már foglalkozniuk kell.

A mi gyerekkorunkban még volt- aki már nem 20 éves.:) – hogy hétfőn nem volt adás a tv-ben. Még emlékszünk arra, amikor egy műsorcsatorna volt. A gyerekeink ezt már el sem tudják képzelni.

Lehet minket frusztrált, hogy meg kellett tanuljuk a technika új vívmányait, haladnunk kellett a korral- de ők ebbe beleszületnek. Mi lehet ezt „hátránynak” éreztük, esetleg veszélyesnek. Ők már nem, nekik ez a természetes.

Egy friss kutatás szerint már az egészen kisgyerekek fele használ okostelefont és tabletet, sokan úgy, hogy még az első születésnapjukat sem érték meg.

Már egy éves kora előtt jobban ért a mobilhoz mint a szülei!

És igen sok gyerek ezekről tanul meg nagyon sok mindent. Attól, hogy a tablet és az internet videóit bújva tanulja meg a gyermek a számolás alapjait, még nem jelenti azt, hogy Te nem foglalkozol vele. Lehet azonban, hogy nekik már sokkal intenzívebb módszerek is kellenek ehhez. Főleg, ha valami érdekli is őket.

Sok baba tanul meg számolni, betűzni- anya segítsége után – a tablet segítségével. Esetleg érdekli az angol nyelv- számos angol ABC-s videót találhat a neten. És ha megtanulja meglepi vele a szüleit.

Egy kutatás során 370 szülőt kísértek figyelemmel, akik többnyire városban éltek és alacsony jövedelműek, illetve kisebbséghez tartozók voltak. A vizsgálat kimutatta, hogy a kicsik egyharmada már egyéves kora előtt fogott a kezébe mobilt, vagy használta az érintő képernyőt, mire pedig kétévesek lettek, már több mint a gyerekek fele görgette a képernyőt, hívott fel valakit telefonon, nézett valamilyen műsort ilyen eszközökön, illetve játszott videojátékkal vagy használt valamilyen alkalmazást. Ebben a korban már a gyerekeknek több mint a negyede naponta akár egy óránál hosszabb ideig is használta a telefont valamire. A szülők gyakran a gyerek megnyugtatása céljából adják a kezükbe ezeket az eszközöket, amíg ők elvégzik a házimunkát vagy egyéb teendőket, valamivel kevesebben altatás céljára használták a mobilt, de 30 százaléknál kevesebb volt azok aránya, akik a gyerekorvossal is beszéltek arról, hogy jó-e, ha a gyerekük már használ ilyen készülékeket.

Már egy éves kora előtt jobban ért a mobilhoz mint a szülei!

Egy másik vizsgálat során 30 mélyinterjút készítettek szülőkkel és gondviselőkkel, melyekből kiderült, hogy a szülőket nagyon is foglalkoztatja az a kérdés, milyen alkalmazásokat adhatnak a gyerekek kezébe, mennyi időt tölthet a gyerekük különféle mobil eszközökkel, és hogyan találják meg mindenben a helyes egyensúlyt.

A legtöbb szakember egyet ért abban, hogy a mobil eszközök megfelelő használata hasznára válik a gyerekeknek, segítheti őket a tanulásban is, sőt a tanároknak is hasznos lenne, ha élnének ezekkel a lehetőségekkel, különben hamarosan egyre több unatkozó diákkal fogják szembetalálni magukat.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..