A média világa nagy nyomást okoz a gyerekeknek, de azt hiszem nekünk felnőtteknek is. Hogyan tereljük a piciket, mire figyeljünk. Hiszen naponta hallunk borzalmakat, amikről el sem tudnánk képzelni, hogy velünk is megtörténhet…Pedig igen.

Az tény, hogy a világon egyre több a túlsúlyos gyermek- is. A szülők ezzel nem foglalkoznak legtöbbször, a csontozatra fogják. Pedig egy kis edzéssel, futással, sporttal- ami közösségi szórakozás is – elkerülhető lenne az elhízás.

A szakemberek nagyon elkeserítőnek tartják, hogy abban a korban, amikor éppen a legfelhőtlenebb időszakot kéne átélniük a gyerekeknek, sokakat a vélt vagy valós súlyfeleslegük aggaszt. Annak ellenére, hogy az elhízás egyre nagyobb probléma világszerte, az anorexiások száma is folyamatosan nő, és a betegek között már nem ritka a kilencéves sem.

Egy külföldi kutatás szerint a 6 év körüli gyerekek már érdeklődnek a súlyuk iránt, sőt sokan diétáznak is, mert nincsenek magukkal megelégedve. Ez főleg a lányokra igaz, de már a fiúk is felzárkóznak.

Amint azt a kutatást vezető Pinki Sahota professzor kifejtette, nem jó, hogy a gyerekek éppen abban a korban kezdenek diétába, amikor arra lenne a legnagyobb szükségük, hogy megfelelő, jó minőségű, egészséges táplálékot fogyasszanak. Egy hatéves gyerek esetében nem normális az, ha a súlya miatt aggódik, sőt akiben már ilyenkor kialakul egy negatív testkép, az felnőttként nehezebben fog tudni fogyni, vagy könnyen lehet, hogy éppen az anorexia irányába fog elmozdulni.

Sokszor mi is ilyen példát nyújtunk nekik- hiszen mi nők is folyton fogyni szeretnénk.

Fontos, hogy a szülők se tegyenek negatív megjegyzéseket gyermekük testalkatára, és lehetőleg a saját fogyókúrájukat se részletezzék a gyerekeik füle hallatára. Az iskolai védőnőknek szükség esetén fel kellene venniük a kapcsolatot az elhízott gyerekek szüleivel, és abban segíteni őket, miként tudják egészséges táplálkozással és elegendő mozgással elérni, hogy a gyerekeik elérjék az ideális testsúlyt.

Inkább figyeljünk oda a táplálkozásra és a gyerekeket írassuk be minél előbb valamilyen sportra.

Előző cikklyen szülőszékeken adtak életet a nők a 18. században
Következő cikkTeherbe eshetek ha szoptatok?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .