másfél - 2 éves gyermek

Soha ne felejtsük el, hogy a gyermekek nyelvtanulási sebessége eltérő lehet. Mindezt befolyásolja a környezet (utánzás). Előfordulhat, hogy gyermeked 150-250- szót is kimondhat ebben a korban, de lehet, hogy csak 20-30-at használ.

Hirdetés

Másfél - 2 éves gyermek kommunikációjaSzavak

Ebben a korban a gyerekek már a szavakat mondatokba fűzik össze. Persze ne körmondatokra gondoljunk. Pl. Mama megjött. A hónapok előre haladtával már 3-4 szavas mondatokat is képezhet. Ismétli a hallott szavakat. Gyakorol, amíg jó nem lesz. Már így kér enni, inni, játékra hív. A jelzőket is ismeri. Jó, rossz, szép… És már az igéket is kezdi használni. Koszos, tiszta… Már néha a személyes névmásokat is ismerheti. Tehát használja a nekem, te szavakat, akár már az ént is ismerheti.

Beszédértés

Ekkorra már kb. 200 szót ismer gyermekünk. Már jelzi ha valamit felismer a környezetében, egy könyvben. Ismerheti a testrészek nevét. Később már olyan tárgyak vagy személyek nevét is tudja, akikkel kapcsolatba kerül. Ha megfigyeljük, ekkor élvezi a tanulást. Sok tárgyra rámutat, melyet nem ismer és kéri mondjuk el mi az. Ekkor nagyon fontos, hogy mindent mondjunk neki, ismertessük meg minél több dologgal, szavakkal.

Az időérzéke is fejlődött már ekkorra. Tehát megérti, ha azt mondjuk, most nem, vagy majd később.

Azok a gyermekek, akik ingerszegény környezetben nőnek fel, kevés tapasztalatot szereznek. Így később fognak beszélni. Azonban mástól is függ a beszéd megtanulása.

Általában később kezdenek beszélni

 • a fiúk (ugye ez általános „tény”, hogy a fiúk lustábbak mindenben, ugye egy fiú még a születésével is várathat magára).
 • a koraszülöttek vagy kis súllyal születettek. (Azonban a koraszülötteknél tudnunk kell, hogy soha ne a megszületése pillanatát vegyük a születésének, tehát ha pl. 8 hónapra született, akkor egy hónaposan még ne várjuk el tőle azt, amit egy rendes időben született egy hónapos baba, hisz ekkor megszületnie kéne. Tehát ő még akkor lesz újszülött.)
 • a sokadik gyermek.

Mindenképpen fontos, hogy foglalkozzunk velük külön is. Szánjunk erre időt. Hisz a baba ismétli, amit tőlünk hall, ezért kell vele sokat foglalkozni, beszélgetni, mesét olvasni neki (nem videót nézetni).

Másfél - 2 éves gyermek kommunikációja

 

Beszédhibára kell gyanakodnunk:

 • Bizonyos beszédhangokat csak egy évvel később mond, mint a többiek.
 • Többnyire csak magánhangzókat használ.
 • Másfél évesen nem ért egyszerű kérdéseket sem.
 • Nem törekszik kommunikációra.
 • Kétévesen még csak ismételni tudja, amit hall.
 • 2 és fél évesen nehezen érteni, amit mond.
 • 3 éves kora után lenyel vagy kihagy bizonyos mássalhangzókat.
 • 4 évesen rosszul ejt mássalhangzókat.
 • Vagy intonáció nélkül orrhangon vagy túl hangosan beszél (persze ez relatív, azért figyeljünk erre és ne az apró eltérést keressük).
Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Az én kislányom is 21 hónapos. Ő ezeket mondja: mami, apa, apaj, mamaj, tea=taji, cica=tita, csipa=pipa, cipő=pipő, szív=tie, pillangó=pia-pia,
  dinnye=dije, keksz=tee, csúszda=tudda, kukorica=kukaj, párna,lámpa,cápa=pápa…stb. eléggé átnevezi a dolgokat:)
  Már ezeknek is örülök, hogy végre el kezdett “beszélni”, mert ez se olyan régóta van, de sztem most már jó úton haladunk. Van ismerősöm, ahol a 1,5éves gyerkőc szinte mondatokban beszél, de van 2,5 éves is, aki meg egyáltalán semmit, ezért én nem is aggódok, majd kialakul előbb-utóbb:)

 2. Sziasztok! Nálunk Áron most lesz 21 hós, és nem mondd semmit. Még azokat a szavakat (mama,papa,vau, stb.) amit régebben igen. Illetve nem “figyel” ránk. Tudja, hogy neki szólok, mégsem foglalkozik vele sokszor. Nagyon ügyes, okos, fejlett mindenben, de ez a rész katasztrófa. Én legalábbis annak élem meg… most kövezzetek meg. De mit tegyek? Mesét olvasunk, mondókázunk, gyerek társaság is van, játszunk, stb. mit tehetek még?

 3. Kislányom most a papagáj-korszakban van, mindent ismétel, amit hall tőlünk – legújabb “szavai” a lakáskölcsön és a polihisztor 😀 Nála “mi ez?” korszak szerintem nem lesz, mert gyakorlatilag mindent felismer és megnevez – 21hónapos -, a testrészeit szempilla-szintig ismeri és megnevezi. Legújabb próbálkozása a violinkulcs – van a szobájában a falon egy olyan matrica -, de még csak a “vinokics” formuláig jutott, azt próbálgatja csiszolni, de nem megy neki és olyankor elkeseredetten jelzi “nem tudom, nem tudom” 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .