eszik1

Hirdetés

Az első gyermek érkezése meghatározó egy pár életében, de sok minden megváltozhat, amikor úton van a második baba is.

Az első gyermek mindig különleges helyet foglal el a szülők szívében, hiszen ő tette őket szülővé, tőle vált olyanná az életük, amilyen. Sokszor a második gyermeknek már több minden van megengedve, elnézve, illetve nem féltik annyira az első szélfuvallattól, mint az első szülöttet. Ez persze nem azért van, mert rá már nem figyelnek annyira, hanem míg az első gyermek esetében az első tüsszentésre is összeszalad a család, a másodiknál már ezek a dolgok érthetőbbek. Nem lepődnek meg rajta, hozzá vannak szokva.

A második babánál már tudatosabban csinálnak mindent, míg az elsőnél minden aprósággal elszaladnak a háziorvoshoz, vagy hívják az édesanyjukat a kismamák. Vajon mit csinálnak rosszul, miért sír, biztosan fáj valamije. Ha kistestvér van úton a családba, fontos, hogy megfelelő módon felkészüljünk mi is, illetve gyermekünket is felkészítsük, hogy kistestvére fog születni. Gyakran lehet látni olyan idősebb testvéreket, akik sokszor tesznek rossz fát a tűzre csak, csak hogy ők kerüljenek a középpontba.

Azonban van olyan példa is, ahol az idősebb gyermek – még ha nem is jóval idősebb – gondoskodó módon áll a kistestvérhez. Minden azon múlik, hogyan vezetjük be, hogy most már nem csak ő lesz. Vonjuk be gyermekünket a babával kapcsolatos előkészületekbe, hogy érezze, ugyanolyan fontos nekünk továbbra is. A szülés után az anyának természetes módon, kevesebb ideje jut az első gyermekre, amit a gyereke nem tud kezelni. De, ha korának megfelelően felelősségteljes feladatokat bízunk rá mint, hogy hozzon pelenkát, vagy pár pillanatra figyeljen testvérére, amellett, hogy fontosnak fogja érezni magát, sok hasznos dolgot is megtanul.

Pár éves korban a gyerek nem fogja megérteni, hogy mit is jelent az, hogy anya pocakjában van a kistestvér, így csak akkor hívjuk fel figyelmét, amikor már látható jelei vannak a terhességnek. Ha már négy, öt vagy hat éves korban van a csemete, már jobban észre veszi, hogy anya reggelenként nincs jól, kedve nem a régi, kialakul benne az aggodalom.

Ne jelentsük ki egyértelműen, hogy ennek mi az oka, mert ez később – a szülés után – nem várt következményekkel járhat. Ha már tíz éves kor közeli, esetleg kamasz mellé jön a tesó, nyugodtak lehetünk, hiszen már elég nagy, hogy megértse, mi történik. Emellett persze nagyon hatékony lehet, ha mondjuk a baba szobájának díszítésére kerül a sor, így megint csak számíthatunk rá, és fontosnak érezheti magát.

Összegezve, elegendő figyelemmel, törődéssel, a baba körüli teendőkbe való bevonással elkerülhetjük a féltékenységet, és idejében elfojthatjuk a a parázs vitákat gyermekeink között.

 

– Ha tetszett nyomj egy „tetszik”-et és oszd meg barátaiddal. Ha még nem követed a Zsuzsa dúla facebook oldalát, klikk ide >>> és lájkolj, hogy minden hasznos-érdekes dologról értesülj!

 

Ajánlott írások:
klikk  a képre ….

 
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .