A 2020-as évünket meghatározta és felborította a Covid vírus, melynek hatását a szakértők szerint még 2022-ben is érezni fogjuk. A kijárási korlátozás, a távolságtartás és a különféle más szabályozások mellett a vírushelyzet talán a legnehezebb része a kötelező maszkviselés, melynek hiányáért akár már meg is büntethetnek.

Mindenki másképpen viszonyul a témához, valaki egyetért vele, valaki lázad ellene, valaki, pedig csak óvatos.

Biztosan mindenki találkozott már a WHO által kiadott nyilatkozattal, miszerint minden 12 évnél idősebb gyereknek kötelező a maszkviselés bizonyos helyeken, csakúgy, mint a felnőtteknek. A 6 és 11 év közötti gyerekeknek csak akkor kötelező a maszkviselés, ha nem biztosítható a számukra a megfelelő, másfél méteres távolság, például egy tömegközlekedési eszközön és ha a fertőzésveszély túl nagy.

 Azonban a maszkviselés negatív pszichológiai hatása a gyerekeket sem kerüli el. A lelkükre éppen úgy, mint egy felnőttnek, hatással van a megbetegedéstől való félelem és a vírushelyzet okozta stressz is, azonban azt is tudatosítani kell bennük, hogy mindez az egészségük érdekében történik. Nekik sem könnyű ez az időszak, hát még a szüleiknek.

Egyetérthetünk vele vagy sem, azonban tudatosítanunk kell bennük, amennyire lehet, hogy a mások és a saját maguk egészségéért cselekszenek; ez pedig segíthet a kötelességtudat kialakulásában a kicsiknél. A maszk emellett pedig a felelősségvállalást és az önfegyelmet is erősítheti, így a vírushelyzetnek nem feltétlenül csak negatív hatásai lehetnek gyermekünk életére hosszútávon.

Előző cikkÍme a varázsszó és nincs többé finnyás gyerek!
Következő cikkSzisza Anyukánk gyors, de mégis fájdalmas szülése!