Minden kornak megvan a maga szépsége, és persze a nevei is. Igaz felgyorsult a világ, és egyre több „furcsa” keresztnevet is lehet anyakönyvezni, de azért talán mindennek lehetne határa.

Ha férjhez mész nem döntheted el szabadon- mert határok között mozog- hogy mi legyen a születendő gyermeked vezeték neve. Ha te csak a férjed nevét veszed fel, és ő nem a tiédet, akkor a gyermeketek nem lehet közös néven- pedig milyen szép is, ha a gyermekben egy közös új család is alakul. Persze vannak kibúvók és persze vannak további nehézségek, ha esetleg titulussal is rendelkezel, mint nő.

Ezzel ellentétben a gyermek keresztneve ma már szinte bármelyik mesehős, vagy filmsztár lehet. Egyetlen kitétel még ma is a Jézus keresztnév- de lehet ez is csak évek kérdése (és persze hazánkban, vannak olyan országok, ahol ezt a nevet is adhatod a babának). Bár engem személy szerint a Gandalf keresztnév ütötte meg a lécet leginkább.

Ma már ritkaságszámba megy találkozni oviskorú Gyuszikával vagy kamaszodó Jolánnal. Ott még azonban nem tartunk, mint a finnek: ott azt szeretnék, hogy egy keresztnevet ugyanúgy viselhessenek lányok, mint fiúk.

many-babies

Ezek a mai „menő” nevek:

 • Enéh, Lelle, Zsolna,Turul, Zápor, Táltos, Bojta, Balmaz, Csikó, Vata.: a szülők felfedeznek feledésbe merült régi neveket a nemzeti identitás őrzése, a magyar névkincs megőrzése, megújítása végett.
 • kedveltek a növénynevek: Bodza, Málna, Berkenye, Szamóca futkározik a játszótéren Rianás, Gyémánt, Bóbita és Tavasz mellett. Gyerekként még aranyos lehet a kis Áprilka, szigorú, komoly üzletasszonyként már nehezen tudom elképzelni.
 • az ismert és használt keresztnevek becéző alakjai: Mici, Mimi, Borka, Panka, Cili, Gréti, Juli
 • ugyanígy az idegen eredetű nevek rövid, illetve becéző formái: Zorka, Hédi, Lotti, Molli, Effi
 • gyorsan megszerették a szülők a kettős keresztneveket is, mint például Annadóra, Annaróza, Annasára
 • vagy a mesehősöket idéző Csillagvirágot, Tűzvirágot
 • Inez, Dzsenifer, Szamanta, Zahara: már meg sem lepődünk, ha halljuk. Márió, Szebasztián és Brendon mellett pedig olyan extravagáns férfinevekkel is lehet találkozni, mint a Fremont vagy Keán.

Azért szerencsére, ha az anyakönyvi kivonatokat nézzük, akkor még ezek a legnépszerűbbek:

 • Hanna, Anna, Jázmin, Nóra, Csenge, Zsófia, Luca, Lili, Boglárka, Dóra
 • Bence, Máté, Levente, Ádám, Dávid, Balázs, Dominik, Gergő, Dániel, Péter

Romániában a polgármesteri hivatalok azt a nevet anyakönyvezik, amit a szülők bediktálnak – olvasni a Nyelv és Tudomány oldalon. Igaz, hogy az obszcén vagy nevetséges nevek bejegyzése nem megengedett, de akkor is a jegyző szubjektív megítélésére van bízva, hogy egy név megfelelő-e. Míg szabad volt a vásár, a bizarr neveket is anyakönyveztek: a Ministru (miniszter) és a Presidente (elnök) név meglehetős szülői ambíciót jelez, míg a Jegu (kosz), a Nespălatu (mosdatlan) vagy a Gunoi (szemét) értelmezhetetlen szülői szándékot. Ráadásul nem is elenyésző számban hívnak így gyerekeket: 90, 70, illetve 50 gyerek kapta ezeket a neveket, ami felér egy átokkal. Arra is kíváncsi lennék, hogyan lehet józan ésszel átvészelni az óvodai és iskolás éveket, illetve a felnőttkori kellemetlen bemutatkozást, ha valakit Gâscănak (liba) vagy Usturoinak (fokhagyma) hívnak. A kategóriagyőztes azonban mindenképp a felülmúlhatatlanul bizarr és közepesen ízléstelen Sfârc: jelenleg 16 embert hívnak Romániában Mellbimbónak.

babies

 

[divider]

A Magyarországon anyakönyvezhető női neveket itt találod, a férfi neveket pedig itt.

Előző cikkAz orvosok kezelni sem akarták a világ legfiatalabb koraszülöttjét! Ma boldog 4 éves!
Következő cikkA világon először közösen hordta ki gyermekét a leszbikus pár!

1 hozzászólás

 1. Milyen igaz, és meghökkentö.
  Az én kisfiamat, az apukàja utàn neveztük el, Zsolt Hunornak. Mostanàban ujra hoditanak a magyar nevek is àllitolag, de minket nem ez vezérelt, mégis mindig megkapjuk, pedig mikor megszületett, a korhàzban egyedül neki volt magyar neve, pedig nem én voltam az egyetlem magyar anyuka.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .