Tündéri pofik és duci arcocskák. Egyvalami azért feltűnhet, hogy milyen ritkán pislog a kisbabád. Egy felnőtt percenként 10-15 alkalommal pislog. Egy kisbaba azonban percenként kettőt.

Hirdetés

A pislogásnak egészségügyi funkciója van. nedvesen tartja a szemet és a szemben levő apró szennyeződéseket is kiszedi a szemből. Ha ez nem megy akkor jön a könnyezés… Pislogni tehát fontos és egészséges. A picik mégsem teszik ezt, sőt 14 éves korukra érik majd csak el a megfelelő pislogásszámot.

Próbáld csak ki, hogy meddig bírsz farkasszemet nézni. Sokan fél percig sem bírják- ezért ne próbálkozz a kisbabáddal, biztosan nyerni fog.

A pislogást az idegrendszer szabályozza. Akinek magasabb a dopaminszintje az gyakrabban pislog. Ezért sok betegséget már a pislogás sűrűségéből is gyanítani lehet. Ezen kívül a stressz és a lelkiállapot is megváltoztatja a pislogás ritmusát.

A kutatók szerint az, hogy a csecsemők ilyen keveset pislognak nem probléma. A szemből érkező ingerek ugyanis az agyba jutnak, ami összeállítja a látni vélt képet. A kicsiknek pedig ehhez még idő kell. Ismerkednek a világgal, nem kell olyan sok kép ahhoz, hogy összerakják a teljes képet. Olyan ez mint egy filmszalag. A túl sok kép részletesebb mozgást idéz elő az agyban.

A piciknek pedig még fejletlen mind az idegrendszerük, mind pedig ezáltal a dopaminrendszerük is. nem utolsó sorban pedig a kicsik még nagyon sokat alszanak, így arra sincs szükségük, hogy folyamatosan nedvesítsék a szemüket.

Forrás: Index

Hirdetés