Valamikor a karjaimban kerested a megnyugvást, az a személy voltam akit a legjobban
szerettél, az egyetlen voltam akiben bíztál és az egyetlen személy akire szükséged volt.
Magukra hagyott édesanyák

Amikor édesanyád voltam, könnyes szemmel rám nézve kérdezted meg tőlem, hogy
elhagylak-e valaha is. Pillangót, virágokat és házakat rajzoltál nekem és megígérted, hogy
amikor nagy leszel, te fogsz vigyázni rám, úgy ahogyan én vigyáztam rád ahányszor csak
beteg voltál.Ma már alig nézel rám, idegesít a tehetetlenségem, a szomorú valóság, zavar a
jelenlétem az otthonodban, érzem azt, hogy alig várod, hogy elmenjek.

Gyermekem, ma megértettem, hogy már nem vagyok az a számodra, aki voltam, én már nem érzem azt, hogy az anyád vagyok, hanem azt érzem, hogy teher vagyok a számodra. Ma megértettem azt, hogy egy anya csak addig anya, ameddig a gyermekének szüksége van rá, de amikor neki van szüksége a gyermekére, akkor teherré válik. Valamikor én voltam az akinek a karjaiban kerested a megnyugvást, megsimogattad az arcomat a kicsi kezeiddel és azt mondtad, hogy szeretsz engem. Ma már alig nézel rám… Eltitkoltam volna most is a betegségem, hogy ne terheljelek a bajaimmal, de megöregedtem, már nincs erőm és nem tudom, hogyan viseljem el egyedül a bánatomat. Nem akartam, hogy tudd a fájdalmam, nem akartam, hogy tudd, hogy nem bírom, hogy már nem olyan vagyok mint régen, hogy félek. Azt akartam, hogy biztonságban érezd magad, ne tudj a felnőttek gondjairól, örülj a gyermekkornak, majd a fiatalságodnak és a családodnak. 

Az az érzés, hogy teher vagy annak az embernek akit a világon a legjobban szeretsz, akire feláldoztad az egész életed, és oda adtad volna az életed is érte, több fájdalmat okoz, mint bármilyen betegség. Úgy tűnik, hogy az öregség és a betegség nem csak az erődet és a nyugalmadat veszi el, hanem egyedül is hagy a világban.

Bocsáss meg nekem azért amiért most panaszkodom, de senki sem készített fel erre amit ma érzek. Nem volt időm megbarátkozni a gondolattal, hogy egy napon már csak teher leszek a számodra. Bocsájtsd meg nekem azt, hogy sírtam előtted, hogy otthont kerestem a házadban, hogy a lelkemet a lábaid elé tettem!

Előző cikk1 – másfél éves gyermek fejlődése
Következő cikk2 éves korban a képzelet fejlődése és a televízió hatása