Hirdetés

Minden szülő legnagyobb rémálma, miután hazaviszi a gyermekét, hogy egyszer arra lép be a szobába, hogy a pici nem lélegzik. A bölcsőhalálról már kismamaként rémtörténeteket hallunk, ezért mire a babánk megszületik az egész lakást légzésfigyelővel látjuk el. Emellé mi sem alszunk egy szemhunyást se-bár ez később sem lesz másképp. Az anyai „motorok” már másképp működnek, miután megszületett a baba. Csukott ajtón is felébredsz egyetlen moccanására.

A bölcsőhalál gondolata aztán a hetek múlásával feledésbe merül. Csak akkor jut újra az eszünkbe, mikor épp valamilyen szörnyű hírt olvasunk.

Egy  amerikai kutató a fejébe vette, több mint 10 évvel ezelőtt, hogy megfejti a bölcsőhalál valódi okát. Hiszen sokat nem tudunk róla, igazából rejtélyes az egész. Amerikában évente pedig 4000 csecsemő halálát okozza ez az ismeretlen „jelenség”. A világon szülők milliói rettegnek tőle a gyermek életének első időszakában.

A titokzatos betegség, a hirtelen csecsemőhalál, angol nevén a Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), ami a baba nagyjából egyéves koráig előforduló, váratlan és előzmények nélküli elhalálozását jelenti. A SIDS-es eseteknél a halál pontos okát sajnos még az utólagos vizsgálatok sem tudták felderíteni, így az orvosok sokáig csak a sötétben tapogatóztak a jelenség okait kutatva.

Daniel Rubens azt mondja, közel jár ahhoz, hogy megoldja a rejtélyt, amit szerint egy felderítetlen, belső fület érintő rendellenesség okozhat. Hozzátette, egérkísérleteiben sikerült reprodukálni a betegséget, aminek következtében az érintett egereknél megnőtt a valószínűsége egy SIDS-hez hasonló eseménynek.

A kutatásait azonban már nem csak egereken végzi. Szomorú, de az elhalálozott kisgyermekek testének boncolása is előbbre viszi a tudományt. Az általa felboncolt babák mindegyikénél jelen volt bizonyos mértékű fül károsodás. Emellett még vérzést is találtak a fülben.

Az altatóorvos jelenleg azért kampányol, hogy megszerezze a szükséges pénzt a további kutatásokra. Mint mondja, mivel nem egy új, eddig ismeretlen gyógyszert szeretne piacra dobni, lényegesen nehezebben jut hozzá a szükséges anyagi forrásokhoz, de ennek ellenére sem adja fel a küzdelmet. “Így vagy úgy, de megtalálom a megoldást, ami több ezer gyermek életét mentheti majd meg” – mondta az orvos.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .