9-12 hónap alvás

Ahogyan fejlődik a baba, aktívabbá válik ez pedig fokozott éberséggel jár. 9 hónapos korában a baba, akkor is ébren tud már maradni ha fáradt – ekkor jön a fülfogdosás, arckaparászás és a sírás, persze mindez a fáradság miatt.
Ilyenkor előnyt jelent, ha már csecsemőkortól arra szoktattuk a picit, hogy egyedül aludjon el az ágyában. Ez azt jelenti, hogy nem magára hagytuk, hanem nem ölben, az ágyban fekve altattuk el.

Alvásigény

Egy 9 hónapos babának általában 12 óra éjszakai alvás szükséges, nappal pedig kétszer rövidebb ideig történő szundikálás. Mire egy éves lesz, sok baba napközben már csak egyszer alszik. Azonban ez az egyszeri alvás hosszú, akár több óra is lehet.

A napirendet úgy kell alakítani, hogy ez az egy alvás beleférjen a baba idejébe és ne maradjon ki miatta etetés. A baba fáradságát vegyük alapul és hozzá igazítsuk az étkezések idejét. Nem kötelező délben enni, ha a baba pl. fél 11-től alszik fél 1-ig.

Esti fektetés

Mennyi 9-12 hónapos baba alvásigénye!Ebben a korban a baba már tudja, mikor van este fektetés. Nagyon fontos, hogy az előtte levő megszokott dolgok megmaradjanak. Legyen egy felépített rákészítés az esti alvásra. A fürdés legyen ugyanabban az időben, majd jöhet a pelenkázás, evés és altatás (esti mesével vagy ahogy megszoktuk). Mi pl. a fürdés előtt beiktatunk egy 20 perces meztelen időszakot, amikor a baba pelenka nélkül szaladgálhat, ez is egy szertartás és a bőre is szellőzik, hisz tulajdonképpen éjjel- nappal pelenkában van.

Éjszakára hagyhatunk kis fényt a picinek. Erre a legjobb egy tompa fény, vagy egy sólámpa. Így a gyermek nem erős fényben alszik – ami állítólag később rövidlátást is eredményezhet, hisz a baba, ha kinyitja a szemét, folyton alkalmazkodik a fényhez az amúgy sötét szobában. A tompa fény pedig megnyugtat, nem azt sugallja, hogy a sötét félelmetes. Ezt a fényforrást tegyük olyan helyre, ami nem közvetlenül éri a baba fejét. Tehetjük a szoba olyan sarkába, ahol a babaágytól még takarásban is van, tehát tényleg csak nyugtató fényt fog biztosítani.

Éjszakai ébrenlét

Egy kisbaba éjjel többször felébredhet. Ha egyazon időben ébred, annak már egy megszokás az oka. Erről jó leszoktatni, mert ez rossz szokás. Ha azonban eltérő időben ébred, akkor igénye van valamire. Éhes, szomjas, pisis, fázik vagy épp melege van.

Egy éves babánál az elalvás – mély álom – ébredés ciklus kb. egy órát ölel fel (nálunk ez 90 perc körülbelül). Ilyenkor, ha megébredünk, átfordulunk a másik oldalunkra és kezdődik elölről a ciklus. A baba ilyenkor mozgolódhat, akár négykézláb át is mászhat az ágy egyik végéből a másikba. Ekkor azonban nem kell bemennünk, hisz nincs „ébren”. Ha ilyenkor bemegyünk hozzá és szólunk neki, vagy nyugtatjuk, rögtön felébred és ezt sírással jelezni is fogja.

Ebben az életkorban már jó, ha a baba külön szobában alszik. Neki is és nekünk is nyugtatóbb lesz így aludni.

Ha nem akar aludni

Mennyi 9-12 hónapos baba alvásigénye!Akinek már volt 10 hónap körüli babája tudja, hogy a legváratlanabb pillanatokban tud a pici felállni az ágyból. Lefektettük, susogtunk neki – elvégeztük az esti lefekvési szertartást – a pici már csukott szemmel fekszik, halljuk a légzése is nyugodtabb. Ekkor megfordulunk, hogy kijövünk a szobából, de már látjuk is, hogy babánk áll a kiságyban és vigyorog ránk.

Ilyenkor nincs más hátra, kezdjük az egészet elölről.

Ilyen esetben hagyjuk a babát a szobában, lehet még játszik az ágyban levő játékokkal vagy forgolódik (az én fiam már tökélyre fejlesztette ezt. Áll az ágyban és amint meglát, hogy jövök a szobájába eldobja magát, még a szemét is becsukja). Csak akkor menjünk be hozzá, ha sír. Ez még nem hisztis sírás, hogy nem akarok aludni, itt még be kell menni és meg kell nyugtatni. Jöhet az esti puszi újra, az altatás. Ha úgy érezzük alszik, menjünk ki. Néhány nap alatt ezzel a módszerrel rá lehet szoktatni az ágyban való alvásra, csak legyen elég türelmünk. Ugyanis ilyenkor szokta a babák többsége a szülők ágyában végezni…

Ha elaludt végleg a pici úgyis még bemegyünk hozzá mielőtt mi lefekszünk egy jó éjt puszira és egy utolsó takargatásra…

Vigasz tárgyak éjszakai plüssök

Nagyon sok babának van vigasztaló tárgya. Ez lehet egy mackó, de akár egy textil pelus is. Ezt elalvás idején szívesen ölelgetik. Nem kell aggódni, ha a gyermeknek ilyen tárgyakra van szüksége, ez teljesen normális dolog. Ezek a tárgyak segítik a babát, a mamától való elszakadásban (hihetetlen ugye, hisz még csak 1 éves babákról beszélünk), akkor is ha csak éjszakáról van szó. Csökkenti a szeparációs szorongást. Tehát nem azt jelenti, hogy a baba nem érzi biztonságban magát.

Idővel majd ő fog lemondani ezekről a tárgyakról, ezt az időt azonban hagyjuk, hogy a baba válassza majd meg. Ha a pici nagyon ragaszkodik egy plüsshöz, akkor legyen belőle kettő. Hisz mosni is kell. Ha a pici megszokja a koszos kedvenc szagát, utána a friss már nem kell neki. Legyünk szemfülesek, cserélgessük az egyforma kedvencet, míg mosásban van az egyik.

Mennyi 9-12 hónapos baba alvásigénye!

 

Előző cikk12 – 18 hónap között a járás fejlődése
Következő cikkÁltalánosságban a szeparációs szorongásról

18 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Mi egy szobában vagyunk 7 hós babánkkal….mi lesz ha már 1 éves lesz és külön kellene aludnia?? 2 hónapja fogzik amit rosszul visel, éjjel 2 óránként ébred, vagy eszik, vagy csak ínybekenés, vagy cumi. Ha nem így van, sírás. Velem alszik egy ágyba, mert zombi vagyok már, de párommal ezt nem bánjuk. Viszont nem vagyok híve a sírni hagyjuk módszernek!!!Meddig mehet még ez az ébredéses időszak fog miatt???

  • Szia!
   Mi 1 hete raktuk kulon szobaba 11 honapos kislanyunkat. Mara ataludja az ejszakat. Azert vartunk ilyen sokaig, mert rengeteget kelt ejjel es nem birtam volna a rohangalast. Alighogy kulon raktuk, 1x kelt ejjel. Es ezt masoktol is hallottam, hogy ez hozta a megoldast. 2-3 ejszaka alatt le lehet szoktatni a kelesrol, tenyleg csak turelem kell hozza.Az elso ejszaka jobban sirt, akkor atmentem, megciciztettem es aludt reggelig. Szoval ne vard meg az athelyezest, mig ki nem novi az ebredest:) Sok sikert!

 2. Nekem a meg pont az ébredéssel van a probléma,eddig kb. 7hònapos koráig este 7-től reggel 7-ig aludt!Most,hogy lassan 10hònapos lesz,meg jön a nyár,pròbàljuk àtszoktatni a 8òrai fekvéshez,ami mükódik is.Egyből elalszik,de hajnalban kel..Àltalában 5-6òra körül,de van,hogy már hamarabb, és nem alszik vissza!Nagy baba, 260ml-t kap vacsira! Valakinek valami ötlete?

  • Igen eljön az idő, amikor az alvás már nem olyan “izgi”. Nálunk is volt 12 órás alvás… Napközben próbáld meg még többször letenni- ha nem alszik, akkor is legyen kis csendes pihenő. Akkor a napirend is változik- de hamar megszokja a pici.:) Az utolsó napközbeni alvás után pedig jöhet a fárasztás, játszó, levegő stb.:) Fürdés előtt is még egy jó kis kergetőzés- négykézláb még.:) Aztán a pici később, de fáradtan fog lefeküdni.:)

 3. Sziasztok!
  Mi most az óraátállítást érezzük meg, a nyári időszámítást. Patrik fiam 11 hónapos és éjjel 13 órát aludt. Már kezdtem aggódni, ilyet sosem csinált még, meg szokott elégedni akár 9-10 órása alvással is. Arra gondoltam, hogy úgy kipihente magát, hogy napközben biztos nem lesz fáradt… Ehhez képest 14-15h -ig aludt. Na, ez szuper, mondtam, hiszen akkor időben tudjuk este fektetni. 8-kor fürdetés, aztán cici. Van úgy hogy elalszik rajta… Ez most így történt, de amint leraktam a kiságyba, felélénkült. Mintha 5 perc cicinalvástól kipihente volna magát. Több, mint egy órát küzdöttünk, apa segítségével, hogy elaltassuk. Volt kis ringatás altatóval, andalító zene stb. Az éjszakákat általában végigalussza, hacsak nincs valami gondja pl. egy rossz álom vagy fogzás (most négy jön egyszerre) esetleg hasgörcs (puki vagy büfi)vagy az is lehet, hogy melege van vagy fázik -ezt sosem tudom mi a jó neki. A 18 fok jó alváshoz vagy inkább a 22? Hálózsákja van, de még takarjam is be vagy ne? Cicit, vizet sosem kap éjjel, így szoktuk meg…
  Kinek mi a véleménye? Kinek hasonló a tapasztalata?

 4. Nálunk is nagyon jól működik, az egyedüli elalvás este. 11 hónapos kislányom 7-kor fürdik, utána megissza a tápszert az ölemben, és 8-kor (kb.) megyünk aludni. Leteszem, és még játszik egyedül, beszélget, nevetgél és elalszik 🙂
  Sajnos két hete kezdődött, hogy éjszaka fél kettő és kettő között megébred. Nem sír csak beszélget. Eddig nálunk ilyen nem volt, két hónapos korától este letettem, reggel kelt. 🙂 Valamikor fent van 1-2 órát is, és utána elalszik. Először bementem hozzá, mert nem tudtam, hogy mi a baj. Következménye az lett, hogy kijöttem és sírt egy kicsit. Ez nem minden éjszaka volt. Legközelebb már nem mentem be hozzá. Végeredmény: két napja ki bújt a foga felül. Én a fogzásnak tudom be. Viszont nem marad ez meg benne rossz szokásként, hogy éjjel ébred? Ha valaki járt hasonló cipőben, akkor írjon, hogy van-e tanácsa arra, hogy legközelebb ne keljen fel.

 5. Anna 1 éves múlt október 26-án. Napközben ha lerakom aludni, kimegyek és pillanatok alatt elalszik egyedül. Este viszont nagyon nehezen alszik el mostanában. Ha kimegyek sír, zokog. Ha bemegyek, akkor pedig feldobódik és örül és cumit akar nekem is adni, ide oda megy az ágyában, feláll, “beszélget”. Neki nincs kedvenc tárgy, cumival alszik, és kap mellé több “világítós” cumit, amivel elbabrál. Próbáltunk altató babát és egyebet betenni, nem is foglalkozik vele. Az esti rituálé mindig ugyan az. Ez azóta van, h fogzik. 5 foga jön egyszerre. Ennek ellenére az éjszakákat végig alussza (már 3 hónapos kora óta) Nem tudom eldönteni, h nem elég fáradt-e, vagy esetleg túl fáradt és ezért nem megy az alvás. Általában 9 után sikerül elaludnia, ilyenkor alszik reggel 9-ig kb. Mostanában kezd átszokni az 1 alvásra, így 12, 13:00 körül megy aludni. Alszik 2 órát. Ha 2 körül ébred, néha kell még neki 1 óra alvás, ha később, akkor nem. Ma negyed 4-kor kelt és 8-kor már lefektettük, kipróbálva, h hátha eddig túlpörgettük őt. Így is ment a fél, háromnegyed órás huza-vona. Néha a szobájában lévő kanapéra le szoktam heveredni vele, h ott megnyugodjon, de ez segít mindig, ráadásul nem szeretném rászoktatni erre. Kézben nem alszik el, arról végleg leszokott, ami nem is baj.
  Szeretném visszaszoktatni az esti egyedül elalvásra is. Ebben kérném a segítségeteket. Szerintetek túl fáradt, vagy még nem fáradt? Vagy csak anyu kell és a sírással így csal vissza? Próbálom sokszor, h nem megyek vissza, ha sír, de nem sok sikerrel, mert egyrészt a szívem szakad meg, másrészt, ő egyre jobban zokog.
  Segítségeteket előre is köszönöm! Zsuzsa

 6. Flóra 6 és fél hónapos koráig egy angyalka volt.tudtam mikor álmos beraktam a kiságyba és el is aludt,viszont ahogy elérte az elöbb emlitett kort felállt és azóta nem alszik el a kiságyban csak ölben.Most 9 hónapos és elértünk oda hogy ha a kezemben alszik el és le akarom rakni felébred.este velünk alszik és le szeretném szoktatni de nem tudom hogyan,ha este berakom a kiságyba akkor 15 perc mulva fent van.lehet ilyenkor ott kellene maradnom vele ringatni és visszarakni?vajon sikerül visszaszoktatni a kiságyba?még nem késő?

  • Egyáltalán nem késő, sőt.:) Most neked kell eldönteni, hogyan szeretnéd. Hisz ez az a kor, amikor a babák az anyukák mellett kötnek ki az ágyban, mert így könnyebb. Ez is jó megoldás, ha vállalod. KÉsőbb lehet magától akar majd külön szobában aludni, ha nem akkor kicsit küzdeni kell majd akkor. A másik módszer szintén hatásos, ez néhány napon belül megoldja a dolgot. Bár türelem kell hozzá, illetve kitartás, de beválik. Itt a cikkben elolvashatod.:) http://kisbabanaplo.com/2012/03/08/felvesz-letesz-modszer/

 7. Nekem is èpp most 9 honapos a babàm, este 7-kor vacsora aztan negyed ora jatèk, furdès ès este 8-kor megy aludni. Beteszem az àgyaba, felkapcsolom az èjjeli làmpàt, es olvasok neki egy rovidebb mesèt. Megpuszilgatom, megbeszèlem vele az aznap tortènteket, jò ejt, ès kimegyek. Aztàn o egyedul alszik el. Eddig egybol ment, de mostanàban, amiòta egyedul felul, magyaràz van ùgy egy fel òrat is az àgyban. De nem megyek be, ugyhogy magatòl elalszik. Sirni sohasem szokott, mar pici koratòl igy lett szoktatva.
  Csak èjszaka èbred ketszer haromszor sirva mostanaban,es nem tudom mi a baja. Ha cicit adok neki, akkor egybol elalszik, de nem akarom erre raszoktatni. Eddig csak egyszer szopizott 3-4 korul, de mostanaban mar van ugy, hogy èjfèlkor keri. Ugyhogy olyankor sirunk, de nem adom be a derekam. Felul, leteszem es simogatom a hatat, amig meg nem nyugszik, aztan a harmadikra negyedikre el is alszik.
  Attol fèlek, ha majd fel is all. Irjatok ezzel kapcsolatban, ha valakinek van tapasztalata.

  • Szia!
   AZ nem lehet, h kevés neki már a tejed? Dávid is 9 hós és nálunk is volt ilyen probléma, most ott tartunk, h 270 mili tápszert kap vacsira és reggelig fel sem ébred.

 8. Dávid 9 hós lesz, de nincs kedvenc játéka, velem sem alszik, kicsi kora óta a saját ágyában hajlandó aludni csak, max fél órát ha elalszik az én ágyamon és nem is bújós mint más gyerkőc. :((
  Nála most jött el azaz idő, hogy este vacsi után áll az ágyba és magyaráz v hisztizik kb másfél órát, aztán lefekszik, forgolódik és végül elalszik.

  • A fiúk nem mindig bújósak.:( Majd később.:) Most jön majd az az idő, mikor csak Te kellesz neki. Ha nem vagy ott sír. Most ha igényli, ne hagyd az ágyában, ha ácsorog, akkor vedd ki ringassad, vedd magadhoz, nyugtassad meg. Meg fogod találni ennek a módját- mert minden baba más. Sok Manó ilyenkor kerül be a szülő ágyába.:)

   • Szeretném ha már bújós lenne, mert olyan “rossz” érzés,hogy a nagymamának,meg a nagypapának szinte jobban örül, mint nekem.Ha el kell mennem 1-2 órára, észre sem veszi,hogy nem vagyok ott. 🙁
    Próbáltam már a ringatást, a meseolvasást, oda ültem a kiságya mellé, magam mellé fektettem, de akkor csak annyi változás volt, hogy alvás helyett játszott. Egy igazi kis rosszcsont, de imádom! 🙂

    • Jaj, ne is mondd! Nekem a majdnem 11 hónapos fiam ilyen! Most két napig külföldön voltam, mamáéknál aludt 2 éjszakát. Amikor tegnap este mentem érte, csak nézett rám, de se egy mosoly, se nem futott oda, mamával-papával folytatta a játékot, ment sétálni. Persze, mire hazaértünk, már volt ölelés, meg arcsimi, de rossz érzés volt.
     “Babázni” már nem lehet vele, nem hagyja a dajkálást.
     Az alvásnál nálunk is olyan 9 hónapos kora vége felé jött ez a hirtelen felpattanás a kiságyában, előtte lefektettem és már aludt is. Most olyan fél órát vergődik az ágyában, magyaráz, nyúlkál, hogy hátha elér valamit, amit szétszedhet :-). Aztán egyszercsak felborul. 😀

     • Na a babusgatást ő sem szereti, most azaz új, ha magamhoz ölelem, akkor eltolja magát és menni akar játszani. 🙁

 9. És tényleg…pont most fektettem le és amire kiléptem volna a szobából már fel is állt és vigyorgott:D:D Nekünk még a fogunk is jön most,ugyhogy duplán nehéz elaludni… eddig ringattam,de pár napja nem akarja már,ki akar mászni a karomból,ellök magától…ógyhogy jön a nehezebb változatt…magától elaludni a kiságyban…remélem hamar megszokja…9 hónaposak vagyunk

  • Most még itt jöhet egy kis szeparációs szorongás is hozzá, plusz a fogacska.:( Sokszor nem azért lök ám el magától, mert nem akar ölben lenni. Maguk sem tudják mit szeretnének, főleg, ha fáradtak.:) Ilyen korban még jó, ha anya ott van és vigyáz rá, míg elalszik.:) Persze ettől a pici még fekhet egyedül az ágyban.:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .