Szeretnénk e legjobbat adni a babáinknak. Törekszünk arra, hogy az első perctől kezdve egészséges ételeket egyen. Hiába azonban a sok vitamin, ezeket ha nem ismerjük, akkor súlyos gondokat, akár még halált is okozhatnak.

Hirdetés

A zsírban oldódó vitaminok – A, D, E, K – a szervezetben raktározódnak. Nincs szükségünk arra, hogy naponta frissítsük a szervezet készleteit, mint a vízben oldódó vitaminok esetében. Ha a test túltelítődik, súlyos tünetekkel szembesülhetünk, amit lehet első pillantásra nem a megevett zöldségeknek tulajdonítunk. Mire észbe kapunk, már nagy lehet a baj.

Egyes gyerekek bőre 7-8 hónapos korban- de persze később is, miután már elkezdtük a hozzátáplálást – ismét sárgulni kezdhet.

b-karotin_0Ilyenkor nem kell rögtön a máj betegségeire gondolnunk, csak gondoljuk át mennyi sárgarépát evett a gyermek mostanában- a húslevesben levőt azért szeretik a gyerekek.

Ez a karotin okozta sárgaság, melynek oka a sok sárga színű zöldség fogyasztása- főleg sárgarépa, de lehet zöld és sárgahüvelyű bab is.

Ezekben a zöldségekben nagy mennyiségben található a béta- karotin – mely az A-vitamin előanyaga – ez festi narancs színűre a zöldséget, majd bejutva a szervezetbe lerakódik a baba bőrében.

A karotin okozta sárgaságot könnyű megkülönböztetni  más sárgaságoktól, melyek esetleg a máj vagy esetleg az epe betegségére utalnak.

Nézzük meg a gyermek szemét és ínyét is- egy előrehaladott májbetegség a szemfehérjét, és az ínyt is sárgává teszi.

Karotin okozta sárgaság esetén a szem fehérje nem változik, és az íny is rózsaszín marad. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal álljunk le az adott zöldséggel, hiszen ha tovább fokozzunk a szervezet karotin tartalmát, a máj leállhat, ez pedig halálhoz is vezethet.

Ha a picink sok sárga zöldséget evett, tartsunk szünetet, és a tünetek elmúlnak.

a_baba_zoldseget_eszik

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .