A mese fontossága!A mese ami minden nap zárása legyen a picinél. Van egy fogás, melyről szeretünk megfeledkezni, mint fáradt szülők. Az elalvás előtt – lehetőleg monoton hangon – elmondott vagy olvasott mese.

Ha lehet ilyenkor ne utánozzuk az oroszlán hangját. Válasszunk ki 3-4 fejezetet, kifejezetten altató célra. Andalító dallamú versikét vagy szép álmot ígérő mesét. Ügyeljünk arra, hogy minden este ugyanaz legyen a sorrend.

Eszünkbe ne jusson vidám tevékenységekre buzdító versikét vagy ijesztő hanghatásokkal járó mesét választani.

Hacsak nem szeretnénk, hogy reggelig fent legyen a pici.

Egy halkan eldúdolt ének is felér egy altatóval.

 

Előző cikkNapirend minden korosztálynak
Következő cikkApróság, de órási veszélyt jelent!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Hát nem tudom, én nem tudok úgy mesélni, hogy monoton hangon elmondom az egészet. Még az esti mesélésnél is játszom a hangommal és a hangsúlyokkal. Aliz így is alszik öt perccel azután, hogy kijöttem. Viszont nagyon élvezi a változatosságot, velem mondja a szöveg egy-egy szavát, akkor, amikor aktuális.
    Nem rég óta mesélek este, nagyjából három-négy hónapja, de azóta napközben is mesélni kel, sőt, még a délutáni alvás előtt is. Most lesz tizennyolc hónapos, egyszerűen imádja őket. Én inkább versese meséket mondok – Sün Balázs, Mint a hinta…, Tücsök és a hangya – ezeket már fejből 🙂 Csak azt tudom mondani, mindenki meséljen, a gyerekek imádják 🙂

    • Biztos a megszokás is fontos.:) Én este már suttogva mesélek, persze azért meg van ott is a hangsúly- talán anélkül nem is lehet mesélni – de azért nincs meg a “húhú és ott jön a királyfi” felkiáltás, mint napközben, amikor tapsolunk, énekelünk, meg – Bálint – kiabálunk is mesékhez.:)

      A lényeg, hogy mese, mese, mese. Attól lesz majd fantázia, kreativitás… Nagyon sok mindent fejleszt már ilyen pici korban is.:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .