MEGOSZTÁS
meztelenkedjünk

Pozitív vagy negatív hatással van a gyerekre, ha a szüleit gyakran látja meztelenül? Hány éves kortól nem „illik” meztelenkedni a gyerek előtt? Vajon ez kényelem, önzés, vagy szabadság?

Hirdetés

Még a gyermekpszichológus is azt a nézetet vallja, hogy ez nem kutatások eredményein, vagy meghatározott normákon múlik. Ezt tulajdonképpen a családnak kell eldönteni. Nekünk és a gyermek számára mi a kényelmes. Mindent számba kell venni. Lehet, hogy a szülők szégyenlősebbek, vagy a gyermeket zavarja a szülők meztelen látvány, de az is lehet, hogy maga a pici is szeret meztelenül szaladgálni.

Néhány Anyuka vallomása:

„A lányunk három éves, és sosem hagynám, hogy a férjem anyaszült meztelenül parádézzon előtte! Elképzelni sem tudom, mi ütött azokba, akik pucéran szaladgálnak otthon a gyerekeik előtt. Két felnőtt kapcsolata egész más, de egy kisgyereknek ijesztő lehet – különösen a kislányoknak az apjuk látványa. Ráadásul mit tanul az a gyerek? Hova lesznek így az erkölcsök?!”

„Nálunk teljesen hétköznapi dolog volt a meztelenkedés. Így nőttem fel, és látom, mennyivel érettebb voltam a testiséget, a szexualitást tekintve, mint mások. Az ilyen könnyed, természetes közeg lehetőséget teremt arra, hogy olyan dolgokról kommunikálj a szüleiddel, amikről amúgy talán nem is mernél kérdezni. Így időben megtudtam, mi mire való, hogyan készül és hogyan fejlődik a baba, mit várhatok a saját testemtől, és mikor hogyan változik. Sosem voltak olyan gondjaim, mint a korosztályom legtöbb tagjának: később kezdtem a szexuális életet, mégis aggályok, komplexusok, félelmek nélkül.”

Ne feledjük, hogy az embert pőrének teremtették. Igaz az őskorban nem volt ilyen, hogy prüdéria, sőt néhány ma élő törzsnél sem találhatjuk ezt meg. Mindez a fejlődéssel, modernizálással jött be. Hisz sokan úgy tartják, hogy intelligens ember nem tesz ilyet.

Meztelenkedjünk-e a gyerek előtt?A meztelenkedés mértéke minden családban szinte magától alakul ki – épp ezért teljesen felesleges általános nézőpontokat hangoztatni, vagy a szakértő véleményét kérdezni. Ha úgy gondolod, ezzel valami nincs rendben, akkor valószínűleg igazad van: nálatok valakinek zavaró a meztelenség mértéke. Nagyon fontos, hogy figyeld a gyerek reakcióit is: lehet, hogy ő nem tudja, hogy kezelje, zavarban van attól, ha meztelenül lát benneteket. Ráadásul egészen biztosan eljön az a kor – legkésőbb kamaszkorban-, amikor már ő sem mutatkozik szívesen ruhátlanul, és ezt tiszteletben kell tartani.

Soha ne erőszakoljuk a gyerekre a meztelenséget. De az ellenkezőjét sem. Eljön az a kor, amikor totyog, már eléri a kilincset és mikor apu vagy anyu fürdik megjelenik a fürdőszobában. Ilyenkor nem szabad sem leszidni, sem kizavarni. Hisz a gyerek nem csak azért megy a szülők után, mert ebben a korban még „függő”.

Hanem mert kíváncsi. Hisz ha már fel tudja fogni, hogy valami van vagy nincs a lába között, akkor hogyan lehet, hogy másnak van? Ez jobban kijön, ha új családtag érkezik, aki ellenkező nemű.

A gyermek 2-3 évesen felfedezi önmagát. Ismerkedik. Ezt hagyni kell, hisz a későbbi normális szexuális viselkedéshez ez hozzátartozik. Nem szabad, hogy féljen, hogy „hülyeségekkel” traktáljuk pl. hogy ha megfogod a kukidat, akkor letörik a kezed, vagy beteg leszel – sajnos van ilyen is.

És azt hiszem ritka az a család, ahol a szülők napközben meztelenül mászkálnának. Apu lehet félmeztelen van, de ezt ma már akár a boltban is láthatjuk egy meleg napon.
Lehet a fürdés után átszalad a szobán meztelenül, de nem flangál azt hiszem senki egész nap csupaszon.

A gyermekek óvodában úgyis átesnek majd a mutasd neked mid van én is megmutatom. 🙂

Az azonban bizonyos, hogy ha a gyermek előtt nem titkolózunk – ez nem azt jelenti, hogy meztelenül mászkálunk, hanem ha meglát minket és kérdez nem hessegetjük el – akkor sokkal bensőségesebb viszonyt tudunk vele kialakítani. És később, ha esetleg tanácsra lenne szüksége, vagy csak mesélne dolgokat, akkor tudja hozzánk bátran jöhet, hisz soha nem zavartuk el. Nem volt előtte tabu.

Hirdetés

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én néha el viszem magammal fürdeni a lányomat ,mert nem fogom egyedül kinthagyni a szobába
    (2 éves ) nem együtt fürdünk ,hanem ő csak ül mellettem a kisszéken.
    apát sose látta mesztelenül ,és nem is fogja !

  2. Nálunk is volt már együtt fürdés apával is meg anyával is!Nem szokásom meztelenül rohangászni a lakásban de ha a kisfiam (17hónapos) bejön mikor öltözködöm nem kapkodok ruha után hogy eltakarjam magamat!Apa meg kifejezetten utál meztelenül lenni rajta mindig van alsónadrág de ha majd ez a téma a későbbiekben felmerül az biztos hogy nem lesz tabu és majd megtanuljuk hogy kinek mije van! 🙂

  3. Szerintem sem baj, ha már az elején tisztán lát a gyerek, és attól még nem kell meztelenül flangálni a lakásban. Persze, nemi szervről van szó, de egy kis gyerek nem érti még, h mi az a szexualitás, így őt szerintem sem érdekli úgy az apunak, vagy anyunak a “micsodája”. A kisfiam még 1 éves lesz, de velem és a férjemmel is szokott együtt fürödni. Néha oda néz, h mi az, de aztán játszik tovább a játékaival. A későbbiekben pedig majd még meglátjuk.

  4. Nálunk teljesen természetes a pucérkodás, én ugyan öltözős fajta vagyok, de a férjem és a lányom igazi naturisták 😀 😀 😀 Nem tabutéma, a lányom tudja, hogy “a fiúknak kukijuk van, a lányoknak meg nunájuk” és kész, ennyi.

  5. A lányom elég sokszor fürdött együtt az apukájával. Náluk ez egy lefekvés előtti utolsó kis közös buli volt. Locsolták egymást, megmosták egymás haját, persze jó kis habos hajcsodák születtek. Kb. 1 éves volt az első fürcsinél, tehát neki teljesen természetes, hogy apának, meg a papának ott van valami, de anyának, a mamának, és persze neki más van. 3 éves és ha megkérdezem elmondja, hogy a fiúknak kukijuk van, a lányoknak pedig nunijuk. De különösképp ez nem érdekli és szerintem pontosan azért, mert mi nem csináltunk belőle nagy ügyet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..