Szinte minden kisbaba- ha egészséges terhesség után jön a világra – elég nagy túlsúllyal születik. Bár sokan nem tudják, de a kisbaba tartalékai életének első néhány napjában kitartanak. A pici szervezete ugyanis az első napokban hozzászokik a külvilághoz és persze megvárja azt is, hogy az anyának legyen teje. Ezért szokták a nővérek „megnyugtatni” az anyukát a szülés után a kórházban, hogy nem olyan nagy baj, ha a pici nem eszik túl sokat az első napokban.

A másikok – amit még kevesebben tudnak- hogy a baba olyan tündéri jellegzetességekkel születik, mint a pici duci babaforma, nagy szemek, dundi arc, hogy az anyában kiváltsa az anyai ösztönt. Ez az emlősökre jellemző tulajdonság. Az utódot ugyanis gondozni kell, a szülő nélkül képtelen életben maradni. A tündéri vonások pedig abban gátolják az emlős szülőket, hogy megtagadják ezt a gondoskodást az utódoktól. Persze vannak kivételek, de ez már egy más kérdés.

A pici az első napjaiban tehát lehet, hogy kicsit fogyásnak indul, de ne ijedj meg tőle, a tartalékai biztosítják neki a helyes fejlődést. De ezekben a napokban akár a születési súlyuk 10% -át is elveszíthetik.

Ezeket a grammokat azonban az első egy két hétben visszaszerzik, hiszen naponta 8-10 szer is etetni fogod a babád.

Az első néhány hónap során hetente akár 200g-mal is gyarapodhat a babád. Tehát havonta megközelítőleg 800 g-ot szed magára. Az orvosok a havi 400 g-os gyarapodást tartják az alsó küszöbértéknek. Természetesen vannak olyan csecsemők, akik havonta egy kilót is híznak, de még ez sem számít kórosnak.

Természetesen a gyarapodás sem lineáris. Van, hogy egyik hónapban többet, míg a következőben kevesebbet hízik a babád.

Ez is érdekelhet!

A féléves kor után egy éves korig lelassul a súlygyarapodás. Itt már havonta 200-600g gyarapodást észlelhetsz. A csecsemő általában fél éves korára megkétszerezik,egyéves korukra megháromszorzzák a születési súlyukat.

apa, apuka, altatás, baba alszik

Ha azonban a babád egy hónap alatt nem gyarapszik, a kicsi rosszkedvű, nagyon sokat sír, akkor fordulj orvoshoz.

A gyarapodás mellett pedig soha ne felejtsd el megnézni a pelenkát se. Hiszen a táplálkozás nemcsak az evésből áll. Figyeld hogy a picinek legyen rendes és megfelelő állagú széklete és naponta legalább 5-6 pisis pelenka.

Előző cikkTe vajon megszoptatnál egy vadidegen, éhes babát?
Következő cikkRendesen fejlődik a baba? Mikor van ok az aggodalomra és mikor nincs?