MEGOSZTÁS

Alternatív szülészeti módszerek
Felhasznált irodalom  Dr. Bálint Sándor

Hirdetés

Mi az alternatív szülés?A szülésre felkészítés, az együttszülés, a vertikális – nem fekvő helyzetben zajló -szülés, a vízben vajúdás, a gyengéd születés, a folyamatos anya-gyermek együttlét a babás szobában, népszerűségét az intimitás és az emberközpontúság adja, de a siker alapja az asszonyokban meglévő ősi tudás.

Magyarországon közel 20 éve ismeretesek ezek a módszerek. Igen örvendetes, hogy a kórházak szülőszobáinak 2/3-ban működik a családközpontú modell (felkészítés, együttszülés, korai anya – gyermek kapcsolat, rooming –in).

Történeti áttekintés
A hagyományos szülés a családban zajlott, a természeti népeknél ma is így történik. Előnye, hogy természetes folyamatnak tekintik, s otthon – a saját környezetükben vannak. A hátránya, hogy az esetleges komplikációk esetén igen kockázatos volt, és ma is az.

A fejlődés, a biztonság társadalmi igénye végül is a kórházakba helyezte át a szülészetet. A kórházi szülés előnye a maximális biztonság, de hátránya is van: a szülés kikerült a családból, s így személytelenné vált.

Az alternatív szülészeti módszerek az 50 –es évekre elérték az Egyesült Államokat és Franciaországot, s aztán lassan terjedtek kelet felé az ismeretek (1960 Németország, 1970 Ausztria).

Néhány élő klasszikust fontosnak tartok megemlíteni, akiktől mindnyájan tanultunk, és tanulunk is folyamatosan. A francia szülészorvos, F. Leboyer, aki a gyengéd születésről írt könyvével kavart vihart 1974-ben. A szintén francia M. Odent az alternatív szülészeti módszereket vezette be szülészeti osztályán, és ő a vízben szülés ”atyja” is. Az angol S. Kitzinger- ről kell még megemlékeznem, aki az Egyesült Királyság vezető szülésznője. Ismeretterjesztő és szakkönyvek tucatjait írta, s nem véletlenül a bába centrikus szülészet képviselője.

A szülésre felkészítés és az együttszülés is megérkezett a 80-s évek elején Magyarországra. A 80-s évek végére ill. a 90-s évek elején a szülőszékes szülés, a rooming-in (anya és gyermeke együtt), a szoptatás fontossága és a gyengéd születés is megjelent. A 90-s évek közepére az otthonszülés (nem hivatalosan), a vízben vajúdás és az “otthonszülés a kórházban” modellel zárult le a nagy menetelés.

Az alternatív szülészet lényege, hogy megadja a választás lehetőségét, a szülés szabadságát.

Mindenkinek joga van jól éreznie magát:
– a méhen belüli magzatnak, hogy egészségesen szülessen meg
– az anyának, hogy aktív lehessen, ő legyen a középpontban, dönthessen
– az apának, hogy aktívan segíthessen a párjának
– az újszülöttnek, hogy együtt lehessen a szüleivel (ez a család születése !)
– a bábának  és az orvosnak, akik segítő, támogató szakemberek, és akik tudatosan maradnak háttérben, de ha szükséges, akkor átveszik az irányítást

Összefoglalva: természetes, emberi, a középpontban érzések és érzelmek (a szeretet, a gyengédség) vannak.

A módszert régóta alkalmazó országok jó tapasztalatokról számolnak be.

Hollandiában a szülések közel 60%-a otthon zajlik, a skandináv országokban a szülések több mint a felénél nincs jelen orvos, és mégis ezekben az országokban a legjobbak a szülészeti statisztikai adatok.
–    a terhesség nem betegség, a szülés nem műtét!!
–    a terhesség és a szülés élettani, természetes folyamat
–    a szülések 80%-a természetes lefolyású, csak 20% igényel valamilyen orvosi beavatkozást.

Pszichológiai megközelítés
Az alternatív szülészet hatékonyságának magyarázata az, hogy az ősi hajlamok működnek.. Az asszonyok érzik, hogyan kell szülni, ha békén hagyják őket. Ez a természetes szülés. C. G. Jung szerint a szülés őskép. Ez az ősi tudás minden nő tudattalanjában megvan, s az alternatív módszerek bármelyikét alkalmazzuk, akkor ez a tudás, működésbe lép.

– a szülésre felkészítés során nem tanítjuk a szülőnőt szülni, hanem a meglévő ősi tudást hívjuk elő
– a szülés alatt: abban segítjük a szülőnőt, hogy ez az ősi tudás érvényesülni tudjon
– az anya tud szülni, és a magzat meg tud születni!(segítség nélkül erre 80%-os esélye van). Ezt a két tudást kell egymáshoz közelíteni.
– a gyermek nem a szülés tárgya, hanem aktív résztvevője!

– az alternatív szülőszobában, a központban az ember (aki szül, aki születik), a család van, az egészségügy tudatosan háttérbe vonul.

További írások:
– Az alternatív vajúdási módszerek
– Az alternatív szülési lehetőségek
— A szülést segítő gyakorlatok
 


Elérhetőségeim:

Név: Martin Zsuzsanna
Telefonszám: +36 20 508 2527
E-mail: info at zsuzsa-dula.hu
Web: http://zsuzsa-dula.hu
Tanácsadás: – előzetes megbeszélés alapján
Skype: zsuzsadula

Dúla Hírfolyam: http://www.zsuzsa-dula.hu/fb-dula-hirfolyam/

Megjegyzés:
A dúla kompetenciáin belüli kérdésekre szívesen válaszolok. Amennyiben úgy ítélem meg, hogy a kérdés megválaszolása a szakterületemen kívül esik, a kérdezőt szakemberhez fogom irányítani!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..