Mi is az újszülöttkori sárgaság?Épp csak megszületett, máris kaphatjuk a hírt, hogy a babánk besárgult. Ez teljesen normális dolog, és nem kell tőle megijedni. Ez 5-7 napig tartó jelenség – a jellegzetes bőrszín miatt- nevezik sárgaságnak.

A sárgaság nagyon sok kisbabánál előfordul az első napokban, nem kell tőle megijedni, hiszen ilyenkor még legtöbbször a kórházban vagytok. Az orvosok kézben tartják a dolgokat. Bár tény, hogy egy anyuka sem ezt képzeli az első édes napoknak, amit a babájával együtt tölthet.

A csecsemők vörösvérsejtjei rövid életűek. Mikor elpusztulnak, a máj bontja le őket, hogy aztán új vérsejtek képződjenek.

A sárgaság azért jön létre, mert a máj még gyenge, nem készült fel a hirtelen jött terhelésre.

Mi is az újszülöttkori sárgaság?A túlzott sárgaságnak már több oka is lehet:

Az anya és az újszülött közötti vércsoport összeférhetetlenség, esetleg fertőzés. Ha ilyen fordul elő, akkor orvosi kezelést is kap a pici, de ez is rövid ideig tart. Általában ilyenkor a babát egy speciális fénybe helyezik- ezt fototerápiának hívják.

Az, hogy kóros-e a sárgaság, ezt pedig csak az orvos tudja eldönteni…Soha ne próbálj te diagnosztizálni, bízd az orvosra.

 

Előző cikkA gyermekkori hasfájás
Következő cikkGyerekkoromban mindig szent volt a vacsoraidő

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .